Annonce
Indland

Mand idømmes livstid for rovmord på to pensionister

Philip Davali/Ritzau Scanpix
To ældre blev kvalt i deres lejligheder på Østerbro i marts 2019. En 28-årig mand får livstid og anker dommen.

Ifølge politiet var der umiddelbart intet mistænkeligt ved tre pensionisters dødsfald i en bebyggelse på Østerbro i København i 2019.

Men et årvågent og undrende familiemedlem fik politiet til at undersøge først det ene dødsfald nærmere - og siden yderligere to. Og så opstod mistanken om, at en drabsmand havde været på spil.

Søndag eftermiddag er 28-årige James Schmidt blevet idømt fængsel på livstid for at have dræbt to af de tre ældre beboere.

James Schmidt anker dommen på stedet.

Det oplyser hans forsvarer, advokat Mie Sønder Koch.

Ved domsafsigelsen var James Schmidts mor og andre pårørende mødt op. Også familiemedlemmer til ofrene var til stede.

Flere gange i løbet af retsdagen brød drabsmandens mor sammen i gråd, mens han selv forholdt sig helt rolig. Han var iført sorte bukser, hvid skjorte og en beige blazer, som senere blev skiftet ud med en rød striktrøje.

En del af tiden var James Schmidt også iført briller med gult brilleglas.

Han var tiltalt for at have dræbt både 82-årige Eva Hoffmeister, 80-årige Peter Jensen Olsen og 81-årige Inez Hasselblad.

Men ifølge nævningetinget i Københavns Byret er der ikke ført tilstrækkeligt bevis for, at Eva Hoffmeister havde været udsat for en forbrydelse, da hun blev fundet død i sin lejlighed den 6. februar sidste år.

Til gengæld er nævningetinget i løbet af retssagen blevet overbevist om, at Peter Jensen Olsen og Inez Hasselblad begge blev kvalt. Og at gerningsmanden var James Schmidt.

Ved obduktioner efter de to pensionisters død fastslog retsmedicinere, at de havde været udsat for kvælning ved kværkning.

Ved kværkning bruger en person sine hænder til - med et greb om halsen - at slå et andet menneske ihjel.

Men Eva Hoffmeister blev aldrig obduceret, fordi mistanken om, at hun var blevet dræbt, først opstod mere end en måned efter hendes død.

I mellemtiden var hun blevet kremeret.

Senioranklager Søren Harbo, der har ført sagen for anklagemyndigheden, har netop argumenteret for, at James Schmidt skulle idømmes livstid.

- Han kommer aldrig ud. Når man er dømt for to rovmord mod ældre mennesker, og når man tidligere er straffet for både drabsforsøg og voldtægt af et barn.

- Og når man har den psykologiske profil, som han har - så har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at nogen nogensinde vil turde løslade ham, lyder det fra anklageren efter dommen.

James Schmidt blev som ganske ung i by- og landsretten idømt forvaring for at have voldtaget en 14-årig pige samt for at have forsøgt at voldtage og dræbe sin mors veninde.

Men i Højesteret blev straffen omstødt til syv års fængsel.

Dengang hed han Lual Lual. Han skiftede navn til James Schmidt, da han havde afsonet sin straf.

Der er lavet flere mentalerklæringer i løbet af hans liv, og de har blandt andet konkluderet, at han har stærke psykopatiske træk.

James Schmidt har under sagen nægtet sig skyldig i drab - men har erkendt at have misbrugt sine ofres betalingskort på blandt andet cafébesøg, biografbilletter og taxakørsel.

Disse forhold er han også blevet dømt for.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce