Annonce
Sønderborg

Dropper fast job: Iværksætter satser alt på fodgynge

Peter Dubgaard tilbyder nu også SWNX Mini - en fodgynge med en lyddæmpende gummikant til brug i børnehaver. Foto: Timo Battefeld

Peter Dubgaard har taget orlov fra sit skolelærerjob i Hørup for at gå all-in på sin prisbelønnede opfindelse SWNX'en.

Sønderborg: Opfinder Peter Dubgaard har fået så stor succes med sin fodgynge SWNX, at han nu har taget fra job på Hørup Centralskole og blevet selvstændig på fuld tid.

- Jeg har satset hele butikken. Der er kommet større og større interesse for produktet. Hvis jeg skal ud til endnu flere, var det nødvendigt. Før har jeg sagt nej til en række ting for eksempler messer og opsøgende arbejde, fordi jeg simpelthen ikke havde tiden, siger han.

Sammen med en lærerkollega fik han ideen til fodgyngen. To år blev brugt på at teste og udvikle SWNX'en. Den er oprindeligt designet til skolebørn, der har motorisk uro og derfor svært ved at sidde stille. Samtidig kan den hjælpe dem med at finde koncentration og få afløb for deres energi på en ikke forstyrrende måde.

I sommer 2017 blev fodgyngen første gang sat til salg. I dag har Dubgaard solgt over 1.500 og SWNX'en er nu på omkring 10 procent af de danske folkeskoler.

Dubgaard har både et designerpatent på gyngen samt varemærkeregistering i EU, Kina, Japan og Norge, hvilket koster 8.000-9.000 kroner hvert sted.

Annonce

Jeg ser hele tiden muligheder. SWNX'en har et kæmpe stort potentiale. I Danmark er der 15 procent motorisk urolige børn og det samme i andre lande.

Peter Dubgaard, iværksætter
Peter Dubgaard har siden juni fået fodgyngen produceret og samlet hos Sønderborg-virksomheden Bi-Tech. Arkivfoto: Henrik Rath

Får ingen løn

Gyngen blev oprindeligt produceret i Polen og samlet i Dubgaards hjem i Høruphav. Den øgede salg førte til, at han siden juni får det hele klaret hos Sønderborg-virksomheden Bi-Tech.

Siden november har han haft kontor hos Sønderborg Iværksætter Service. Dubgaard har investeret mere end 200.000 kroner sit produkt, og ind til juni vil han ikke trække løn ud til sig selv. Alt indtjening går til udvikling af firmaet.

- Jeg skal sælge tre gange så meget, hvis jeg skal til at trække løn ud.

Derfor har iværksætteren også udvidet med et nyt produkt - en SWNX Mini med en særlig lyddæmpende gummikant til brug i børnehaver. Den er kommet til verden i samarbejde med 40 børnehaver, hvor den "store" SWNX har været testet.

Desuden er ergoterapeuter og fysioterapeuter blevet opmærksom på produktet. SWNX'en har også været på prøve hos Danfoss i Gråsten og efterfølgende har koncernen indkøbt den til medarbejdere.

- Jeg ser hele tiden muligheder. SWNX'en har et kæmpe stort potentiale. I Danmark er der 15 procent motorisk urolige børn og det samme i andre lande.

Dubgaards fodgynge vandt i maj kategorien Better Learning ved Danish Design Award. Privatfoto

Demente og japanere

Næste skridt bliver også at teste fodgyngen på ældre - især demente, der har uro kroppen, ligesom Dubgaard gerne vil udvide sit salgsområde i første omgang til hele Norden. Desuden havde han for nylig et møde i Stockholm med en japansk delegation, han håber kan føre til mere.

- Jeg har mange jern i ilden. Jeg bruger rigtig mange timer på det her. Det fylder meget, men det er også rigtig sjovt, siger Dubgaard, som derfor har købt lidt hjælp ind til markedsføring.

Netop markedsføringen er blevet lettere, efter han vandt kategorien Better Learning med sin fodgynge, da Danish Design Award blev holdt før sommerferien. Det gav en masse omtale i både lokale medier men også flere gange på tv.

- Det var en fantastisk. Prisen har gjort mere, end jeg kunne forestille mig. Samtidig er det noget, jeg kan bruge fremadrettet, fordi det er med til at blåstemple mit produkt.

Peter Dubgaard har sammen med en kollega udviklet fodgyngen, der forlænger urolige elevers koncentration. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce