Annonce
EfB

EfB-top vil 'renses' for beskyldninger om løgn: Arbejdstilsynet og EfB uenige om afgørende detalje i mødenotat

'Esbjerg løj for Arbejdstilsynet' lød en overskrift i Ekstra Bladet 2. august, hvor daværende EfB-direktør Brian Bo Knudsen foruden bestyrelsesmedlemmerne Palle Kristensen og Henrik Jensen samt arbejdsmiljørepræsentant i klubben Hans Weis-Bechmann på baggrund af et mødenotat fra Arbejdstilsynet blev beskyldt for at have løjet om tilgangen til klubbens egen undersøgelse af arbejdsmiljøet. Foto: Jacob Schultz.
Deltagerne i EfB’s egen undersøgelse af arbejdsmiljøet på klubbens førstehold blev ikke garanteret anonymitet, men det, mener klubben, at man allerede på Arbejdstilsynets første fremmøde orienterede om. Tilsynet fastholder imidlertid deres forståelse af aftalen på mødet, selv om EfB har bedt dem korrigere.

EfB: Løj de eller ej?

Det spørgsmål har flere formentlig stillet sig, efter det kom frem, at EfB ikke ville garantere klubbens spillere anonymitet i dens interne undersøgelse af arbejdsmiljøet på førsteholdet.

Det viste sig nemlig at stå i skærende kontrast til det, som klubben ifølge et notat fra Arbejdstilsynet havde orienteret tilsynet om på dets første besøg i klubben 22. juli.

Annonce

Her var to tilsynsførende på opfordring af Spillerforeningen mødt frem i klubben i kølvandet af den række af omfattende anklager om psykisk og fysisk vold, som 21 spillere i klubben rettede mod daværende træner Peter Hyballa.

Nu viser en aktindsigt, som JydskeVestkysten har fået indblik i, at Arbejdstilsynet ifølge EfB blev orienteret om, at deltagerne i undersøgelsen ikke kunne garanteres fuld anonymitet.

Med andre ord har klubbens repræsentanter på mødet 22. juli ikke talt usandt, hvad pressen ellers konkluderede på baggrund af en aktindsigt i Arbejdstilsynets mødenotat.

EfB har derfor bedt Arbejdstilsynet korrigere notatet, så klubbens deltagere på det pågældende møde, bestyrelsesmedlemmerne Palle Kristensen og Henrik Jensen, daværende direktør Brian Bo Knudsen og arbejdsmiljørepræsentant Hans Weis-Bechmann, "kan blive ”renset” for misforståelsen", som det lyder i klubbens mail til Arbejdstilsynet - og altså også for beskyldningerne om løgn.

Selv om den nytiltrådte EfB-direktør, Jens Hammer Sørensen, ikke selv var en del af klubben på det tidspunkt, er det ham, der står som afsender på mailen til Arbejdstilsynet.

- Som direktør for EfB har det været vigtigt for mig at pointere, at der aldrig har været tale om løgn fra nogen af vores medarbejderes side. Arbejdstilsynet medgiver også, at der er sket en misforståelse, men ingen har på noget tidspunkt talt usandt, siger Jens Hammer Sørensen.

Fastholder forståelse

Ikke desto mindre fastholder Arbejdstilsynet sin forståelse af aftalen på mødet i klubben.

Mens EfB således mener, at Arbejdstilsynet vendte tommelfingeren i vejret til en fremgangsmåde, der ikke ville garantere anonymitet, har tilsynet været og fastholder fortsat at være af en anden opfattelse.

Tilsynet vil derfor ikke foretage nogen rettelser i mødenotatet, hvor formuleringen, som EfB gerne vil have korrigeret, er anført.

Specifikt drejer det sig om udsagnet: "Virksomheden har sammen med en ekstern rådgiver valgt en tilgang til undersøgelsen, som designmæssigt ligner Arbejdstilsynets fremgangsmåde ift. at sikre anonymitet".

I stedet for at pille ved den skriver tilsynet til klubben, at det vil registrere dens henvendelse på sagen, så både EfB's og Arbejdstilsynets såkaldte forståelse fremgår.

- Jeg synes, det er helt fair, at de holder på deres side af tingene. Vi har bare haft en anden opfattelse, og sådan er det nogle gange. Vigtigt for os er det, at vi står bag alle medarbejdere i klubben, siger Jens Hammer Sørensen.

Opdagede anklager online

Af aktindsigten fremgår det desuden, at EfB først blev bekendt med Arbejdstilsynets forståelse af aftalen, da klubben i en artikel i Ekstra Bladet med reference til føromtalte mødenotat blev beskyldt for at lyve over for Arbejdstilsynet.

Allerede samme dag reagerede daværende EfB-direktør Brian Bo Knudsen ved at tage kontakt til Arbejdstilsynet. I en telefonsamtale oplyste han tilsynet, at klubben hverken havde lovet eller havde i sinde at gennemføre undersøgelsen med anonymitet.

En uge senere skrev EfB så ud til klubbens samarbejdspartnere og sponsorer, at undersøgelsen var blevet gennemført med flere spillere, men at mange havde nægtet at deltage.

Få dage efter nåede undersøgelsen bordet hos Arbejdstilsynet, som efter alt at dømme ikke fandt kvaliteten tilstrækkelig. I al fald fandt tilsynet det nødvendigt at foretage en ny undersøgelse i klubben på egen hånd.

Tilsynet har derfor besøgt klubben ad tre omgange i august og overvejer nu, om det skal give påbud om dels at "sikre, at arbejdsmiljøorganisationen omfatter alle ansatte" og dels om at sikre, "at arbejdspladsvurderingen (APV) af sikkerheds- og sundhedsforholdene omfatter alle virksomhedens arbejdsmiljøforhold".

Annonce
EfB For abonnenter

Fem nedslag i en optur: Få EfB'ere, Holten er savnet, venstresiden hænger, Strunck er på vej, og hvor er tilskuerne?

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

EfB

Tysk klub tager chancen efter EfB ballade: Nyt job til Peter Hyballa

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce