Annonce
Kolding

Efter byggefadæse: 5500 kvadratmeter fugtsugende plader pilles ned på sygehuset frem til årsskiftet

I 2015 blev der sat Mgo-plader op på den nye sengebygning på Kolding Sygehus. Vindspærrepladerne, der sidder bag facadepladerne, er ikke egnet til byggerier i Danmark. Frem til årsskiftet blive pladerne udskiftet efter flere års tovtrækkeri mellem Region Syddanmark og entreprenøren om, hvem der hænger på regningen. Den afgørelse falder først i en voldgift. Foto: Søren Gylling
Nu bliver vindspærrepladerne på sengebygningen på Kolding Sygehus, der skyder op i ni etagers højde, udskiftet efter flere års strid om, hvem der skal betale for byggefadæsen.
Annonce

Kolding: Hvem der i sidste ende hænger på regningen for at udskifte de fugtsugende plader på den ny sengebygning kan trække ud i flere år.

Men nu er arbejdet med at udskifte de såkaldte vindspærreplader i gang efter flere år med tovtrækkeri mellem regionen og entreprenøren. Arbejdet vil strække sig frem til årsskiftet.

- Vi har nu åbnet op, og vi kan se, at blandt andet nogle metalprofiler er blevet påvirket. De er ikke begyndt at tære. Men du kan godt se, at de har siddet i aggressivt miljø, som det hedder på ingeniørsprog, siger Kenneth Holm, der er vicedirektør for Nyt Universitetshospital i Odense.

Tidligere har han været projektchef på byggeriet i Kolding, der blev officielt indviet i november 2016, og derfor har han fortsat snor i projektet, hvor mere end 5500 kvadratmeter vindspærreplader skal udskiftes.

- Heldigvis har det minimal betydning for de enkelte afdelinger. Det her foregår udenfor. Der er én person, der koordinerer med de forskellige afdelinger, og hvis patienter ikke synes, at det er så spændende at se på, så kan de rulle gardinet for, siger Kenneth Holm.

Annonce

Regionen er optimist

Vindspærrepladerne, de såkaldte Mgo-plader, sidder bag facadepladerne og blev sat op tilbage i 2015, hvor Byggeskadefonden gik ud og advarede mod pladerne. De fugtsugende plader blev i den periode sat op i en lang række byggerier landet over. I Kolding blev pladerne blandt andet sat op på Kolding HF & VUCs nybyggeri i Kolding Åpark. Her er pladerne også blevet udskiftet.


Heldigvis har det minimal betydning for de enkelte afdelinger. Det her foregår udenfor. Der er én person, der koordinerer med de forskellige afdelinger, og hvis patienter ikke synes, at det er så spændende at se på, så kan de rulle gardinet for

Kenneth Holm, projektchef


Bygherren, Region Syddanmark, forsøgte, da sagen kom frem i 2016, at indgå et forlig med entreprenøren HS Hansen og rådgiveren Niras, men parterne har ikke kunnet finde en løsning. Sidste år indgik regionen og entreprenøren en midlertidig aftale, hvor de i første omgang deler regningen på mellem 10 og 15 millioner kroner, og hvem der så i sidste ende skal betale, bliver afgjort i en voldgift, og her kan afgørelsen godt trække ud.

- I forhold til selve byggeriet og betalingen så har regionen en sag med entreprenøren. Men når det kommer til at placerer et ansvar, så er der både bygherre, entreprenør og rådgiver, der står med en sag, siger Kenneth Holm.

- Der er afgjort flere sager med Mgo-plader, og det er meget forskelligt, hvordan sagerne er faldet ud. Det har været meget sagsspecifikt. Men vi er fortsat ret sikre på, at det i Mgo-sagen på Kolding Sygehus ikke er bygherres ansvar, siger Kenneth Holm.

Vindspærrepladerne er ikke en bærende del af bygningen, og pladerne bliver udskiftet af HS Hansen, der også var entreprenøren, der i 2015 satte pladerne op på sengebygningen.

Fakta om Mgo-plader

Siden 2010 anvendt har man anvendt magnesiumholdige vindspærreplader (Mgo-plader) i mange danske nybyggerier og renoveringer, men i 2015 gik Byggeskadefonden ud og advarer mod at bruge plader i Danmark, da det viste sig pladerne suger fugt.

Region Syddanmark har siden sagen kom frem i håbet på at indgå et forlig med entreprenøren HS Hansen og rådgiveren Niras, men parterne har ikke kunnet finde en forhandlingsløsning, og hvem der skal betale for udskiftningen bliver nu afgjort ved en voldgift, hvor der bliver truffet en endelig afgørelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde

Sønderborg For abonnenter

Mor dybt frustreret over fortsat nedlukning af skoler: - Min dreng har intet at se frem til

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce