Annonce
Aabenraa

Efter markant prisstigning: Nu grænsehandler danskerne igen cigaretter

Nu er det ikke længere kun billige øl, slik og sodavand, som danskerne går efter i grænsesupermarkederne i Tyskland. Cigaretter er også i stigende grad kommet på indkøbssedlen. Arkivfoto: Søren Gylling
En markant forhøjelse af prisen på cigaretter i Danmark har betydet et større salg i grænsesupermarkederne.
Annonce

Padborg/Harrislee: Gennem de sidste mange år har priserne på cigaretter været stort set identiske i Danmark og Tyskland, og derfor har det ikke været cigaretterne, der fyldte indkøbsvognen, når danskerne skulle grænsehandle.

Det er der nu blevet lavet godt og grundigt om på, efter at priserne på cigaretter i Danmark har fået et markant løft på omkring 14 kroner.

I dag koster en karton almindelige Prince i Danmark 610 kroner, mens Fleggaard sælger den samme vare for 536,40 kroner syd for grænsen. Det er danskerne begyndt at få øjnene op for.

- Vi har godt kunnet mærke det, og der har været en vækst, men den er endnu ikke slået helt igennem. Det er min fornemmelse, at der stadig er cigaretter til gamle priser i nogle butikker i Danmark, siger Lars Mose Iversen, der direktør for Fleggaard- og Calle-butikkerne.

Hos Otto Duborg er situationen den samme.

- Salget af tobaksvarer er generelt steget, efter at Danmark har skruet op for priserne, siger forretningsfører Bernd Christiansen fra selskabet bag Poetzsch og Otto Duborg i Harrislee.

Annonce

Stort fald i Padborg

Mens salget af cigaretter i grænsesupermarkederne er steget, er det tilsvarende faldet i danske supermarkeder. Det er især noget, SuperBrugsen i Padborg kan tale med om.

- Salget af tobak og cigaretter er faldet med 30 procent i juli måned, og der er ingen tvivl om, at folk i stigende grad køber tobaksvarer syd for grænsen, siger Peter Damgaard Madsen, der er uddeler i SuperBrugsen i Padborg.

Uddeleren er på ingen på måde overrasket over udviklingen.

- Når cigaretterne kun stiger et par kroner for en pakke, mærker vi det ikke. Men når stigningen er så markant som den sidste, har det selvfølgelig en effekt. Det er ikke noget, der bør komme bag på politikerne, siger Peter Damgaard Madsen.

- Når danskerne kan finde ud af at købe øl og sodavand i Tyskland, kan de nok også finde ud af at købe cigaretter, fortsætter han.

I Føtex i Aabenraa er cigaretterne skjult, og da det blev indført, førte det til et fald i salget. Nu forventer varechefen endnu et fald.

- Jeg er overbevist om, at de stigende priser vil føre til endnu et fald på sigt, siger Bo Wagner.

Annonce

Færre skal ryge

Det kommer ikke bag på brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, at grænsesupermarkederne allerede er begyndt at sælge flere cigaretter til danskerne.

- Jeg er overbevist om, at grænsehandlen med tobak vil stige voldsomt på grund af den store prisstigning i Danmark, siger John Wagner, der er administrerende direktør hos De Samvirkende Købmænd.


Når danskerne kan finde ud af at købe øl og sodavand i Tyskland, kan de nok også finde ud af at købe cigaretter.

Peter Damgaard Madsen, uddeler i SuperBrugsen


Målet for politikerne med den store prisstigning på tobaksvarer er at få færre til at begynde at ryge, og man var godt klar over, at det ville føre til en øget grænsehandel.

- Det er forventeligt, at salget syd for grænsen vil stige, siger Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten.

- Faldet i salget af cigaretter i Danmark vil dog være større end stigningen i grænsehandlen. Derfor forventer vi også på sigt, at der vil være færre, der begynder at ryge. Det gælder især de unge, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Annonce