Annonce
Sydjylland

Efter massiv kritik og mistillid fra ansatte: Udskældt psykiatriledelse fyret

Oversygeplejerske Anne Eisenhardt (t.v.) og ledende overlæge Lene Høgh er fyret som afdelingsledelse på den psykiatriske afdeling i Aabenraa efter længere tids uro. Foto: Hans Christian Gabelgaard og Region Syddanmark
Afdelingsledelsen på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa fratræder efter massive udfordringer med personaleflugt og manglende tillid fra ansatte, der længe har råbt op om uacceptable forhold på den kriseramte afdeling.

Psykiatri: Afdelingsledelsen på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa fratræder med øjeblikkelig virkning. Det bekræfter administrerende sygehusdirektør Charlotte Rosenkrantz Josefsen tirsdag eftermiddag over for JydskeVestkysten.

Ledende overlæge Lene Høgh og oversygeplejerske Anne Eisenhardt fratræder i kølvandet på avisens afsløringer af, hvordan dårligt arbejdsmiljø, manglende sikkerhed, patientsvigt og mistillid til ledelsen har ført til massiv personaleflugt. Mandag meddelte størstedelen af de ansatte, at de ikke havde tillid til ledelsen længere.

- Vi har taget en samlet vurdering af situationen og vurderet, hvordan vi bedst kan bringe organisationen videre, og på den baggrund er der i dag indgået gensidig aftale om fratrædelse med dem begge to, siger den administrerende sygehusdirektør og fortsætter:

Annonce

- Jeg synes, jeres afdækning over den seneste tid viser, at vi har en organisation, der er delt og fragmenteret. Vi skal sørge for, at de dygtige og kompetente medarbejdere, der rigtig gerne vil give en god patientbehandling, får mulighed for det. Vi skal have bragt afdelingen i trivsel igen, og til det har vi vurderet, at der skulle en ny afdelingsledelse til.

Svigt i psykiatrien

Avisen har den seneste tid afdækket, hvordan arbejdspres, vold og trusler og mistillid til ledelsen har fået ansatte til at flygte fra den psykiatriske afdeling i Aabenraa.

Den står og mangler 20 ansatte og har derfor iværksat en nødplan. Blandt andet er et afsnit lukket ned tidligst indtil sommer. Den nu fyrede ledelse har dog afvist, at der er tale om en nødsituation, men har erkendt, at afdelingen er presset.

Flere patienter og pårørende er stået frem og har fortalt om, hvordan det dårlige arbejdsmiljø på afdelingen går ud over patientbehandlingen. Den nu fyrede afdelingsledelse har erkendt, at der er problemer, men har samtidig henvist til en ny måling, som viser, at patienttilfredsheden er god.

Mandag erklærede ansatte deres mistillid til ledelsen, som tirsdag blev fyret. Onsdag skal sagen drøftes i regionens psykiatriudvalg.

Avisen fortsætter afdækningen den kommende tid. Hvis du har input, kan du kontakte journalist Rasmus Just på raj@jv.dk eller Amalie Tarp Borup på amtbo@jv.dk

Det bliver ledende overlæge Klaus Müller-Nielsen og oversygeplejerske Yvonne Reinholdt, som i dag udgør afdelingsledelsen på den børne- og ungdomspsykiatriske afdeling i Aabenraa, der som konstituerede tager over fra den fyrede afdelingsledelse. Den nye ledelse bliver præsenteret på afdelingen på et møde onsdag kl. 9.00.

Dybt berørt

Den administrerende sygehusdirektør fortæller, at det har gjort dybt indtryk på hende at læse ansatte, patienter og pårørendes alvorlige beretninger om forholdene på den kriseramte afdeling.

- Det har været rigtig, rigtig forfærdelig læsning. Det har berørt os alle sammen voldsomt. De ansatte har nok stået i en afmagtssituation, siden de har følt sig kaldet til at gå til pressen, siger hun.

Direktionen har jo længe været bekendt med, at der var store udfordringer på afdelingen. Har I handlet I tide, siden det er kommet så vidt?

- Man kan altid i de her processer i bagklogskabens klare lys se ting, hvor man kunne have handlet anderledes, men jeg synes, vi har handlet på de ting, vi er blevet bekendt med, og så har det jo taget en voldsom fart her til sidst, siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

Hun fortæller, at direktionen først blev bekendt med bekymringsbrevet fra tillidsfolk på afdelingen den 10. november sidste år. Derefter indkaldte direktionen til møde med de relevante faglige organisationer 25. november, hvor situation blev vendt og overvejelser om, hvad der skulle indgå i en handleplan blev drøftet. Efterfølgende blev handleplanen, der blandt andet inkluderede nedlukningen af et helt sengeafsnit, iværksat.

Vi hører jo fra ansatte, at der har været udfordringer længe - også før det her brev blev sendt. Hvad siger du til det? Hvor længe har du været bekendt med, hvor galt det stod til?

- Vi har som direktion ikke kendt dybden i det her før nu, og dybden har også overrasket os voldsomt, siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

Hun tilføjer, at direktionen deltog i et møde med afdelingens udvalg bestående af ledelse og repræsentanter for de ansatte den 19. januar i år, hvor der ifølge hende blev udtrykt optimisme omkring arbejdsmiljøet.

Den handleplan, der er sat i værk på afdelingen, for at komme problemerne til livs, fortsætter trods fratrædelsen af ledelsen. Handleplanen skal dog suppleres med tiltag, der skal forbedre sikkerheden, fortæller Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

Annonce

Kan kun blive bedre

Efter de ansatte på afdelingen tirsdag eftermiddag blev orienteret om afskedigelsen, har avisen talt med flere af de ansatte, som længe har været kritiske over for afdelingsledelsen. Ingen af dem ønsker at stå frem med navn af hensyn til deres job. JydskeVestkysten kender samtlige anonyme kilders navn og arbejdsfunktion.

- Vi ved godt, at det ikke bare bliver bedre, fordi ledelsen er væk, men det kan heller ikke blive meget værre, end det har været. Jeg tror, det er det, der skal til, lød det fra en ansat, mens en anden supplerede:

- Jeg har ikke noget personligt imod de to ledere, men de var en bremseklods for, at vi kunne komme videre. Der var ingen anden vej, efter at der var udtrykt mistillid til dem mandag.

Medarbejderen mener, at sagen nu sender en meget klar besked til regionsrådspolitikerne om at tage situationen alvorligt.

- Hvis man vil drive en ordentlig psykiatri, så koster det. Selvom der er kommet flere penge til, har vores regnskab jo stadig set dårligt ud, siger den ansatte, som mener sagens udvikling kalder på refleksion i Psykiatriudvalget.

- De har fået mange orienteringer og burde have stillet langt flere kritiske spørgsmål til de ting, de fik præsenteret møde efter møde. Det var jo informationer, som kom fra direktionen, der igen havde oplysningerne fra afdelingsledelsen. Politikerne har alt for sent forstået alvoren i det her.

Hverken Lene Høgh eller Anne Eisenhardt har besvaret avisens henvendelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Kolding

25-årig anholdt i Kolding: Råbte 'kakerlakker' efter politiet

Annonce