Annonce
Sydjylland

Efter stor leverance: Sundhedspersonale med lette symptomer testes stadig ikke

Der er foreløbig ikke udsigt til, at sundhedspersonale med lette symptomer kan blive testet på en af de tre fremskudte klinikker, der ellers var indrettet til at teste sundhedspersonale i kritiske funktioner for corona-smitte. Tre fremskudte klinikker er etableret på Fyn. Denne er placeret tæt på OUH. Foto: Michael Bager
Selvom Danmark for nylig modtog en stor leverance af testudstyr, er der stadig ikke nok udstyr til, at man tør åbne op for at teste personale med lette symptomer, fortæller koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen. En fynsk virksomhed har meddelt myndighederne, at man har udstyret til at kunne hjælpe.

Fyn/indland: Selvom Roche Diagnostics fortæller i et interview med Ingeniøren bragt søndag, at virksomheden har leveret 12.000 tests af selskabets nye SARS-COV-19 til Danmark, vil det midlertidige stop af test for corona af sundhedspersonale med lette symptomer fortsætte.

Det bekræfter koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen søndag.

- Vi har fået nogle af de testkit, det har vi. Men det er ikke nok til, at vi tør åbne op for også at teste personale med lette symptomer. Hvis vi skal se ind i en stor epidemi af coronapatienter på vores sygehuse, skal vi stadig prioritere, så vi er sikker på, at vi har testkits nok til vores syge patienter, siger han.

Han understreger efterfølgende, at hvis personalet får svære symptomer, skal de selvfølgelig testes på lige fod med alle andre patienter.

Det midlertidige stop gør, at sundhedspersonalet, som der er hårdt brug for, fortsat skal blive hjemme, hvis de udviser symptomer på coronasmitte. Først efter 48 timer uden symptomer kan de genoptage deres arbejde.

Koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen bekræfter, at man for nylig har modtaget en leverance af udstyr til test for corona, men at man stadig mangler testudstyr, hvorfor sundhedspersonale med lette symptomer stadig ikke vil blive testet. Arkivfoto: Claus Peuckert

Modstridende meldinger

Det midlertidige stop for at teste personale med lette symptomer blev lørdag annonceret af Region Syddanmark.

Meldingen kom efter, at direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm havde fortalt på et pressemøde, at man havde udvidet muligheden for, at man kan teste medarbejdere i kritiske funktioner med lette symptomer.

Test for corona kan ske på flere forskellige måder. Blandt andet via en stor maskine, der kan gennemføre 1400 test i døgnet. En mindre maskine, der kan gennemføre 400 test i døgnet, og så er der en håndholdt metode.

Ifølge Kurt Espersen er der mangel på udstyr til alle tre former.

Annonce

Fynsk virksomhed kan teste

En fynsk baseret virksomhed, Pentabase, har ifølge TV 2/Fyn meldt sig på banen og meddelt regionen, at man kan hjælpe med at teste for corona-virus.

Virksomheden leverer for tiden hver uge mellem 100.000 og 200.000 reagenser til en række lande, og Pentabase har allerede først på ugen henvendt sig til Statens Seruminstitut, Sundhedsministeriet og regionen for at få den godkendelse, det kræver, så de kan teste for coronavirus.

Imidlertid hørte virksomheden intet ugen igennem fra myndighederne før søndag, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kontaktede direktør i Pentabase Ulf Bech Christensen.

Normalt beskæftiger Pentabase sig med udstyr til kræftbehandling, og virksomheden skal prøve deres tests af på patienter, inden de kan få den endelige godkendelse til at teste for Covid-19. Lykkes det at få en godkendelse kan virksomheden stille med udstyr og 18 medarbejdere, oplyser direktøren til TV 2 Fyn.

Annonce

Usikkerhed blandt medarbejdere

Sygeplejerske og sikkerhedsrepræsentant på afdeling T3 på OUH, Pernille Storm, forklarede lørdag, hvordan det skaber usikkerhed hos personalet, at de selv må stå med ansvaret for at vurdere, om de er raske nok til at arbejde.

Ifølge retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen skal sundhedspersonale blive hjemme selv ved milde symptomer.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

To år i træk med millionoverskud fremtidssikrer handel: Sådan kom nærbutikken i superform

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Tønder For abonnenter

Farvel og tobak: Sundhedsudvalgsformand vil have rygeforbud indført på kommunale arbejdspladser

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Her er de rige investorer, som sætter penge i lokale startup-firmaer: - Skidt med at der ikke kommer penge retur

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Annonce