Annonce
Tønder

Efter to års debat: Tønder valgte Sønderjylland

Et power point-show med 15 slides fra Destination Sønderjylland var med til at danne beslutningsgrundlaget for kommunalpolitikerne. Destination Sønderjylland havde som forside-motiv valgt et sort sol-foto og budskabet, at det bedste ferieoplevelser skabes når man er aktiv sammen. Foto: Destination Sønderjylland
Ord som træls, pinlig og trist blev nævnt om hele forløbet om Tønder Kommunes fremtidige turistsamarbejde. To års tovtrækkeri blev onsdag aften afgjort en lang debat og et klart votum for Destination Sønderjylland.
Annonce

TØNDER/RØMØ: Tønder Kommune vil fremadrettet bruge stort set al energi og turistpenge på at styrke og udvikle turismen i tæt samarbejde med de tre sønderjyske kommuner.

Destination Sønderjylland blev onsdag aften i byrådssalen valgt som Tønders samarbejdspartner. 21 af 31 kommunalpolitikere stemte for dette samarbejde, mens 10 favoriserede et samarbejde med Esbjerg/Fanø kommune i Destination Vadehavet.


Jeg har altid været stolt sønderjyde, men jeg er også vestkyst-mand. Så jeg vælger Vadehavet.

Preben Linnet, gruppeformand, Venstre


Flertals-beslutningen blev truffet efter næsten to års debat og et forløb, som fra flere sider både blev betegnet som træls, pinlig og trist.

- Det her var en træls sag for os selv, for borgerne, for turistaktørerne og turistforeningen. Det kan ingen være tjent med, og det klæder ingen, sagde Venstres gruppeformand Preben Linnet blandt andet. Han måtte erkende, at det ikke var lykkes at finde fodslag i sin byrådsgruppen. Helt personligt sagde han, at han var i tvivl og fulgte sin mavefornemmelse.

Sådan stemte de

De 21, der stemte for Destination Sønderjylland, var:

Løsgængerne Jens Møller og Harry Sørensen, Enhedslisten, SF, Slesvigsk parti, Socialdemokraterne, Liberal Allinance, Konservative, Borgerlisten, samt Venstre-folkene Susanne Linnet, Jesper Steenholdt, Allan Skjøth, Leif Høeg, Mathias Knudsen, Poul Erik Kjær.

De 10, der stemte for Vadehavet, var Venstre-folkene Preben Linnet, Mette B. Linnet, Daisy Dahl, Bo Jessen, Henrik Frandsen, Anita Uggerholt, Rene Andersen og Irene Holk Lund samt Dansk Folkeparti.

- Jeg har altid været stolt sønderjyde, men jeg er også vestkyst-mand. Så jeg vælger Vadehavet, sagde han.

Annonce

Enig Socialdemokrati

Mens Venstre altså var splittet, fremstod de seks socialdemokrater i byrådssalen samlet. Også når det gjaldt en kritik af et uskønt forløb.

- Sagen har udviklet sig på en måde, ingen har ønsket. I Socialdemokratiet er vi enige om, at vi er trygge ved samarbejdet med Sønderjylland. Så der er fuld tilslutning til Destination Sønderjylland, sagde Peter Christensen.

Annonce

Medlemsdemokrati

Med det meget brogede sagsforløb måtte SF's Mathilde Ziefeldt erkende, at hun ikke følte sig fuldt oplyst. Men henvisning til en afstemning blandt Rømø-Tønder Turistforenings medlemmer, hvor flertallet peger på Sønderjylland, sagde hun, at hun havde respekt for den demokratiske proces.

- Jeg støtter Sønderjylland, også fordi Vadehavet jo ikke forsvinder, som hun sagde.

Den konservative Annette Abildgaard Larsen var enig i de betragtninger, men var ligeledes stærkt utilfreds med at måtte afgøre en så vigtig sag på et så dårligt oplyst grundlag.

- Vi kan ikke være bekendt at være så sjusket ved indhentningen af oplysninger, sagde hun.

Liberal Alliances Claus Hansen betegnede hele forløbet som "en dyb, dyb trist sag", der til allersidst var kulmineret med en mistænkeliggørelse af afstemningsresultatet i turistforeningen.

Annonce

Flest turister

Den lange debat sluttede med en forholdsvis klar tilkendegivelse for Sønderjylland. Det resulterede blandt andet i, at borgmester Henrik Frandsen (V) var blandt dem, der led et afstemningsnederlag. Forinden havde han sagt, at Tønder i begge destinationer vil blive del af et stærkt fællesskab.

- Det er ikke pest eller kolera, men et strategisk valg om en vestkyst- eller grænselandsdestination og dermed, i hvilken retning vi kan tiltrække flest turister, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce