Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Det lille lobbyvalgmøde blev holdt på Henne Strand Camping. Her føres gæster rundt af Tina Kristensen fra Henne Strand Camping,. Foto: Henrik Reintoft
Tina og Peder Kristensen fra Henne Strand Camping var onsdag vært for et lille lobbyvalgmøde med borgmesterkandidaterne Søren Laulund (S), Mads Sørensen (V) og Steen Holm Iversen (K). Peder Kristensen langer ud efter både autocamperfolket og kritiske sommerhusejere, som i hans øjne har for stor indflydelse.

Henne Strand: Havets brusen i det fjerne byder som det første velkommen, når ens bildør åbner. Den milde luft smager af salt, mens både Dannebrog og Henne Strand Campings flag smælder i efterårsvinden. Vi er ved Vesterhavet, som er Varde Kommunes nye rygrad, der hvert år trækker hundredtusinder af turister til. Turisterne kommer grundlæggende kun på grund af en ting - naturen.

Så hvordan skal Varde Byråd forvalte og styre udviklingen, så det ikke ender med folkeflugt, som det eksempelvis ses på Fanø og i Skagen, og at naturen ikke slides ned og derved grundlaget for, at de kommer. Og hvordan kan vi øge vores turistindtægter, så vi kan bevare vores kernevelfærd som at tage vare på de gamle og gøre det fedt at være ung i landets vestligste kommune?

Vi har lige lavet det største selvmål ved at forbyde store sommerhuse i Blåvand. Vi mister alle dem, der gerne vil bruge penge i butikker og restauranter.

Thomas Sørensen, Esmark Ferieudlejning

Det gøres ikke ved at køre på frihjul for mange autocampere, ifølge Peder Kristensen fra Henne Strand Camping, som sammen med sin hustru Tina bød på et lobbyvælgermøde i samarbejde med Feriehusudlejernes Brancheforening og Camping Outdoor Danmark.

Annonce
Peder Kristensen fra Henne Strand Camping er træt af de mange gratister blandt autocamperfolket. Foto: Henrik Reintoft

- Folks intelligenskvotient falder med 20 procent, når de kører i en autocamper. Vi er nogenlunde ligeglade, men det kan en kollega, der lige har købt en campingplads, ikke være, sagde Peder Kristensen direkte henvendt til det borgmesterkandidaterne Søren Laulund (S), Mads Sørensen (V) og Steen Holm Iversen (K).

Ikke allemandsret

Han fortalte, at igen i sommer parkerede og overnattede op mod 25 autocampere på p-pladsen ned til og på standen – hver nat. Uden at betale for det.

- Der er ikke allemandsret. Det skal være markedskræfterne, der skal bære udviklingen. Det er en forretning, som skal drives og ikke noget, som kommunen skal gøre, sagde Peder Kristensen med henvisning til ønsket om en autocamperplads i Varde by ned til Varde Å.

Som indehaver af et ferieresort med både camping og hoteldrift har han en interesse i at få autocamperne ind på pladsen.

Henne Strand Camping har delt pladsen op i to. Til campingplads og til hoteldrift med udlejning af natursuiter. De udlejes i gennemsnit i 2,4 døgn. Belægningen er tæt på 100 procent. Foto: Henrik Reintoft

Men Mads Sørensen advarer mod at fare for hårdt frem.

- Jeg vil nødig have, at I som aktører skal agere politibetjente. Vi skal ikke jage eller holde autocamperne væk, sagde Mads Sørensen.

Både Søren Laulund og Steen Holm Iversen finder, at byrådet skal være langt bedre til at finde mulige placeringer til autocamperpladser.

Annonce

Ansæt tyskere

Med én af landets laveste ledighedsprocenter, så råber og skriger feriebranchen som altid på arbejdskraft.

- Vi har haft en situation, at vi ikke kunne nå at gøre rent, sagde vicedirektør Poul Lejer Christiansen fra Feriehusudlejernes Brancheforening.

Men Steen Holm Iversen finder, at pilen peger lige så meget på erhvervet selv som kommunen.

- Der skal man være stærk i sin rekrutteringstjeneste, sagde Steen Holm Iversen.

Til gengæld har kommunen en opgave med hensyn til transport og tilgængelighed.

- Jeg er kommet i Henne i årevis, da min datter arbejdede hos en bager. Der er ikke nogen infrastruktur, og det er svært for en borger uden bil at komme til stranden, sagde Steen Holm Iversen.

Søren Laulund opfordrer til kreativitet i måden at ansætte på. For mange jobs er kun små deltidsjob.

- Hav fokus på at skabe flere fuldtidsjob, og man kan gå sammen om at ansætte en medarbejder og etablere samkørsel til turistområderne, sagde Søren Laulund.

Og så kigger han mod syd:

- Lad os få nogle tyskere op for at hjælpe os. Det kan jeg kun appellere til, sagde Søren Laulund.

En opgave som Varde Kommune kan påtage ved at være fødselshjælper.

Annonce

Supersommerhusene

Thomas Sørensen fra Esmark Feriehusudlejning var ude med riven efter Varde Byråd og lokalplanerne for Blåvand, hvor der er sat en stopper for de store supersommerhuse eller udlejningskaserne.

- Vi har lige lavet det største selvmål ved at forbyde store sommerhuse i Blåvand. Vi mister alle dem, der gerne vil bruge penge i butikker og restauranter, sagde Thomas Sørensen.

For udlejningsbranchen er et stort sommerhus ikke lig med 20 overnattende gæster og fester ud til den lyse morgen. Masser af plads er luksus, men nok ikke så bæredygtigt, som branchen ellers gerne vil slå sig op på.

- En kvadratmeterregulering er ikke særlig hensigtsmæssig. Men jeg er lykkelig over, at vi landede et forlig om Blåvand, sagde Steen Holm Iversen med henvisning til, at visse steder i Blåvand må man opføre sommerhuse på op mod 250 kvadratmeter.

Noget som mange andre kommuner ikke kan hamle op med. Blandt andet Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce

Kritik

Netop lokalplanerne i Blåvand havde stor interesse for sommerhusejerne, der i vid udstrækning er imod supersommerhusene, der i deres øjne smadrer de gamle sommerhusområder. Også med tanke på at halvdelen af sommerhusene faktisk ikke er lejet ud, da ejerne har dem for at få fred og ro.

Men ifølge Peder Kristensen, så burde Varde Byråd slet ikke lytte til de fleste sommerhusejere.

- De fylder utrolig meget i debatten. De bor ikke en gang i kommunen. Mange kommer kun to-tre gange i sommerhusene. De vil bestemme, hvor vi bor. Det provokerer mig, sagde Peder Kristensen.

Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Her er listen over Haderslevs nye byråd: Se, hvilke poster politikerne får

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Varde

En stor mand med charme – og et kvantum kynisme

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce