Annonce
Aabenraa

El-allergiker trækker Ankestyrelsen i retten: Systemet er helt galt

Jette Paulsen håber at få rettens ord for, at myndighedernes vurdering blev foretaget på et forkert og uoplyst grundlag. Arkivfoto: Ulrik Petersen

Jette Paulsen fra Genner-området kan ikke tåle mobilsignaler og trådløst internet, men hun løber panden mod en mur, fordi systemet ikke anerkender hendes lidelse. Nu har hun stævnet Ankestyrelsen med henblik på at få ret til sygedagpenge. Medhold kan gøre livet lettere for landets e-allergikere, håber formand i deres forening.

Rettelse: I faktaboksen til denne artikel havde vi skrevet, at EHS er en anerkendt, miljøbaseret sygdomsenhed i store dele af verden. Den oplysning er der ikke dækning for. Symptomerne på EHS er ifølge Sundhedsstyrelsen anerkendte, men det er sammenhængen mellem EHS og eksponering fra eksempelvis mobiltelefoner og anden trådløs kommunikation ikke. JydskeVestkysten beklager fejlen.

Aabenraa: På fredag kører en sag ved Retten i Sønderborg, som kan få stor betydning for landets el-allergikere.

Det vurderer i hvert fald Christina Funch Mellgren, formand i EHS Foreningen. Den er et talerør for dem, der ikke kan tåle stråling fra eksempelvis mobiltelefoner og trådløst internet.

- Jeg mener, det er den første af sin art i Danmark. Det vil være rigtig dejligt, hvis der kan dannes præcedens for, at man kan blive sygemeldt, hvis man er syg, og at vores medlemmer i det hele taget slipper for at komme i klemme i systemet, siger hun.

Sagens omdrejningspunkt er Jette Paulsen fra Genner-området. Hun har stævnet Ankestyrelsen i håb om at få ændret afgørelsen i en sag fra 2015, hvor styrelsen gav Aabenraa Kommune ret i, at hun ikke havde ret til sygedagpenge. Hun lider selv af el-allergi - også kaldt Elektro Hyper Sensitivitet eller bare EHS - og kan ikke fungere i områder med stråling fra antennemaster, mobiltelefoner og trådløse netværk.

EHS


  • EHS er en forkortelse for Elektro Hyper Sensitivitet og kaldes også el-overfølsomhed. Personer med EHS reagerer med forskellige symptomer i forbindelse med ophold i nærheden af udstyr, der afgiver elektromagnetisk stråling.
  • Symptomerne er blandt andet: Trykken i hovedet, migræne, søvnbesvær, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, svie, sløret syn, kvalme, nedsatte kræfter, tinnitus, hjertebanken, smerte i tarmregion og smerter i ansigtet i forbindelse med mobiltelefoni.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen er EHS ikke defineret af WHO som en selvstændig klinisk diagnose. Skønt EHS-symptomerne er reelle, har det indtil nu ikke været muligt videnskabeligt at bekræfte en sammenhæng mellem EHS og eksponering fra mobiltelefoner og anden trådløs kommunikation.

Modsatrettede afgørelser

Derfor blev hun for fire år siden opsagt fra sit job som hjemmesygeplejerske i Aabenraa Kommune, hvor den slags var svært at undgå. Hendes håb var dengang at søge tilbage til Aabenraa Sygehus, hvor hun tidligere havde arbejdet som sygeplejerske.

Problemet var blot, at hun ikke kunne modtage dagpenge i mellemtiden, fordi hendes a-kasse ikke mente, at hun stod til rådighed for arbejdsmarkedet på grund af hendes tilstand. Og kommunen fandt hende ikke berettiget til sygedagpenge, fordi EHS ikke er en anerkendt lidelse.

Ankestyrelsen har erklæret sig enig i begge afgørelser - altså både at Jette Paulsen ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, men også at hun ikke har ret til sygedagpenge, fordi hun burde kunne passe et arbejde, hvor der ikke er stråling.

Det er dette paradoks, Jette Paulsen vil udfordre ved at trække Ankestyrelsen i retten.

- Lige nu ryger folk med EHS ind i en slags usynlig boble, hvor du ikke er registreret nogen steder. Uanset, hvor du møder op, kan det ikke håndteres, fordi Sundhedsstyrelsen ikke anerkender den. Det er helt galt, som systemet kører lige nu, siger Christina Funch Mellgren.

Annonce

Ulykkelig personsag

Sagen kan få direkte betydning for Aabenraa Kommune på den måde, at Jette Paulsen kræver sygedagpenge udbetalt med tilbagevirkende kraft fra sommeren 2014. Det beløber sig til over 500.000 kroner.

Borgmester Thomas Andresen (V) vil helst ikke gå detaljeret ind i det, han kalder en ulykkelig personsag.

- Men jeg kan sige, at det er en sag, som har berørt mig, og jeg håber, vi kan få borgeren videre. Nu må vi afvente afgørelsen og tage den derfra, siger Thomas Andresen, som vil bede sin forvaltning om at holde ham opdateret.

Ejler Schütt (DF), formand for arbejdsmarkedsudvalget, vil også følge med i sagen.

- Det vedrører jo det område, jeg er formand for, og jeg er meget interesseret i at se, hvorfor den er kommet så vidt. Hvis hun får ret, må vi jo bare betale ved kasse ét, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce