Annonce
Tønder

Elever: - Fredsplakaterne er et godt talerør, som kan være med til at give folk en øjenåbner

Clara Engen (t.v.) og Signe Mols Madsen går begge i 10. klasse på Højer Designefterskole. De er blandt eleverne på faglinjen "Grafisk design og illustration", der har været med til at skabe en række plakater, der skal fungere som et talerør om emnet "krig og fred". Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Eleverne på Højer Designefterskole har haft emnet "krig og fred" på skemaet. Det har resulteret i en række fredsplakater, hvor eleverne har dannet deres egne tanker og udtrykt sig om emnet. Nu er det op til udstillingens besøgene at lade tanker flyve.

HØJER: - Vi skal være taknemmelige for, hvor godt vi har det i Danmark.

- Man kan godt lidt glemme, hvor vigtig fred er, og at der er nogle mennesker, der lever med krig.

- Men fredsplakaterne er et godt talerør, som kan være med til at give folk en øjenåbner.

Annonce

Signe Mols Madsen og Clara Engen, begge 16 år, sidder i kantinen på Højer Designefterskole. I et andet rum på efterskolen er deres fredsplakater gået i trykken. Plakater som skolens elever på linjefaget "grafisk design og illustrations" har været i gange med at producere.

Clara Engen er fra Asperup ved Middelfart på Fyn, men tilbringer et år på Højer Designefterskole. Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Signe Mols Madsen er fra Malling syd for Aarhus. Hun går på designlinjen på Højer Designefterskole og har været med til at producere fredsplakaterne helt fra første step med at brainstorme på emnet krig og fred til at designe plakaterne i photoshop, til at de er gået i trykken. Foto: Cecilie Spottog Petersen.

Det er der en ganske særlig årsag til. For eleverne i 10. klasse har i forbindelse med FN's Fredsdag og i kølevandet på 100 året for genforeningen haft emnet om krig og fred på skemaet, hvor de blandt andet har set dokumentarer om krigen i Afghanistan og om terrorangrebet i USA den 11. september samt set på forskellige billeder fra blandt andet krigssituationer.

Deres nye viden har nu resulteret i 50 forskellige plakater, der illustrerer elevernes egen fortolkning af, hvad krig og fred kan være. Og det er alt fra krig og fred i traditionel forstand til en indre, personlig krig og krig i forhold til miljødebatten.

Danne sig en tanke

Det hele begyndte med at brainstorme på emnet. Som Signe Mols Madsen og Clara Engen selv siger, når man at få mange idéer, når man bare lader tankerne flyde, og på den måde kommer man frem til den idé, der skal ned på papiret.

Derefter har eleverne leget med tekster, billeder, symboler og opstillinger i photoshop, hvor illustrationerne er blevet til.

Det er en del af den demokratiske dannelse, og eleverne lærer om deres eget land, og hvor godt vi har det her, og dermed hvor vigtigt det er at vedligeholde fred.

Rikke Hansen, underviser i grafisk design på Højer Designefterskole

- Vi har arbejdet meget med opstillingen på plakaterne, så folk bliver fanget og bliver stående og tænker over det, de ser, forklarer Signe Mols Madsen.

- Og så er det vigtigt, at man ikke giver det hele væk. Folk skal selv danne sig nogle tanker over det, de ser, tilføjer Clara Engen.

Emnet krig og fred har været et bredt emne for eleverne at arbejde med, hvor der har været meget at reflektere over. Men det har også været et vigtigt emne at arbejde med, forklarer Rikke Hansen, der underviser eleverne i grafisk design.

Rikke Hansen underviser elever i grafisk design på efterskolen. Plakaterne har været en god måde for eleverne at udtrykke deres egne tanker om emnet krig og fred, fortæller hun. Foto: Cecilie Spottog Petersen.

- Det er en del af den demokratiske dannelse, og eleverne lærer om deres eget land, og hvor godt vi har det her, og dermed hvor vigtigt det er at vedligeholde fred, forklarer Rikke Hansen.

Samtidig har eleverne gennem det kreative arbejde med plakaterne lært at udtrykke sig og danne deres egne meninger.

- Eleverne har været gode til at finde forskellige vinkler på et meget bredt emne, siger Rikke Hansen.

Annonce

Udstillinger

Plakaterne bliver udstillet og kan ses i den nye bygning på Højer Designefterskole lørdag den 25. oktober klokken 15.00 til 17.00 og søndag den 26. oktober klokken 13.00 til 17.00.

Udover elevernes omkring 50 plakater vil også professionelle kunstner udstiller plakater. De 100 professionelle plakater vil kunne ses rundt i både Højer og Tønder by.

Man kan komme med på artist walk fredag den 24. september klokken 17.00 med mødested ved Aldi på Kongevej 1 i Tønder og søndag den 26. september klokken 11.00 med mødested ved Bonevoksfabrikken i Højer.

Nogle af plakaterne fungerer interaktivt. Det vil sige, at holder man sin telefon op mod plakaten, kommer forskellige motiver frem på telefonen. Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Omkring 50 plakater har eleverne fra 10. klasse på designefterskolen i Højer produceret. Og der er kommet mange forskellige motiver ud af emnet om krig og fred. Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Annonce
Tønder For abonnenter

Tønder Forsyning investerer 60 millioner i kommunens største renseanlæg i Branderup: - Det er i hvert fald betalt tilbage på 10 år

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Haderslev

Efter dødsulykke i farligt kryds: Nu er der afsat penge til en rundkørsel

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Tønder

Coronapas kan være på vej hos flere virksomheder: Se hvad kommunens største arbejdspladser gør

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce