Annonce
Tønder

Elever: - Fredsplakaterne er et godt talerør, som kan være med til at give folk en øjenåbner

Clara Engen (t.v.) og Signe Mols Madsen går begge i 10. klasse på Højer Designefterskole. De er blandt eleverne på faglinjen "Grafisk design og illustration", der har været med til at skabe en række plakater, der skal fungere som et talerør om emnet "krig og fred". Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Eleverne på Højer Designefterskole har haft emnet "krig og fred" på skemaet. Det har resulteret i en række fredsplakater, hvor eleverne har dannet deres egne tanker og udtrykt sig om emnet. Nu er det op til udstillingens besøgene at lade tanker flyve.

HØJER: - Vi skal være taknemmelige for, hvor godt vi har det i Danmark.

- Man kan godt lidt glemme, hvor vigtig fred er, og at der er nogle mennesker, der lever med krig.

- Men fredsplakaterne er et godt talerør, som kan være med til at give folk en øjenåbner.

Annonce

Signe Mols Madsen og Clara Engen, begge 16 år, sidder i kantinen på Højer Designefterskole. I et andet rum på efterskolen er deres fredsplakater gået i trykken. Plakater som skolens elever på linjefaget "grafisk design og illustrations" har været i gange med at producere.

Clara Engen er fra Asperup ved Middelfart på Fyn, men tilbringer et år på Højer Designefterskole. Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Signe Mols Madsen er fra Malling syd for Aarhus. Hun går på designlinjen på Højer Designefterskole og har været med til at producere fredsplakaterne helt fra første step med at brainstorme på emnet krig og fred til at designe plakaterne i photoshop, til at de er gået i trykken. Foto: Cecilie Spottog Petersen.

Det er der en ganske særlig årsag til. For eleverne i 10. klasse har i forbindelse med FN's Fredsdag og i kølevandet på 100 året for genforeningen haft emnet om krig og fred på skemaet, hvor de blandt andet har set dokumentarer om krigen i Afghanistan og om terrorangrebet i USA den 11. september samt set på forskellige billeder fra blandt andet krigssituationer.

Deres nye viden har nu resulteret i 50 forskellige plakater, der illustrerer elevernes egen fortolkning af, hvad krig og fred kan være. Og det er alt fra krig og fred i traditionel forstand til en indre, personlig krig og krig i forhold til miljødebatten.

Danne sig en tanke

Det hele begyndte med at brainstorme på emnet. Som Signe Mols Madsen og Clara Engen selv siger, når man at få mange idéer, når man bare lader tankerne flyde, og på den måde kommer man frem til den idé, der skal ned på papiret.

Derefter har eleverne leget med tekster, billeder, symboler og opstillinger i photoshop, hvor illustrationerne er blevet til.

Det er en del af den demokratiske dannelse, og eleverne lærer om deres eget land, og hvor godt vi har det her, og dermed hvor vigtigt det er at vedligeholde fred.

Rikke Hansen, underviser i grafisk design på Højer Designefterskole

- Vi har arbejdet meget med opstillingen på plakaterne, så folk bliver fanget og bliver stående og tænker over det, de ser, forklarer Signe Mols Madsen.

- Og så er det vigtigt, at man ikke giver det hele væk. Folk skal selv danne sig nogle tanker over det, de ser, tilføjer Clara Engen.

Emnet krig og fred har været et bredt emne for eleverne at arbejde med, hvor der har været meget at reflektere over. Men det har også været et vigtigt emne at arbejde med, forklarer Rikke Hansen, der underviser eleverne i grafisk design.

Rikke Hansen underviser elever i grafisk design på efterskolen. Plakaterne har været en god måde for eleverne at udtrykke deres egne tanker om emnet krig og fred, fortæller hun. Foto: Cecilie Spottog Petersen.

- Det er en del af den demokratiske dannelse, og eleverne lærer om deres eget land, og hvor godt vi har det her, og dermed hvor vigtigt det er at vedligeholde fred, forklarer Rikke Hansen.

Samtidig har eleverne gennem det kreative arbejde med plakaterne lært at udtrykke sig og danne deres egne meninger.

- Eleverne har været gode til at finde forskellige vinkler på et meget bredt emne, siger Rikke Hansen.

Annonce

Udstillinger

Plakaterne bliver udstillet og kan ses i den nye bygning på Højer Designefterskole lørdag den 25. oktober klokken 15.00 til 17.00 og søndag den 26. oktober klokken 13.00 til 17.00.

Udover elevernes omkring 50 plakater vil også professionelle kunstner udstiller plakater. De 100 professionelle plakater vil kunne ses rundt i både Højer og Tønder by.

Man kan komme med på artist walk fredag den 24. september klokken 17.00 med mødested ved Aldi på Kongevej 1 i Tønder og søndag den 26. september klokken 11.00 med mødested ved Bonevoksfabrikken i Højer.

Nogle af plakaterne fungerer interaktivt. Det vil sige, at holder man sin telefon op mod plakaten, kommer forskellige motiver frem på telefonen. Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Omkring 50 plakater har eleverne fra 10. klasse på designefterskolen i Højer produceret. Og der er kommet mange forskellige motiver ud af emnet om krig og fred. Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Annonce
Tønder For abonnenter

Friske regnskabstal: Her er ugens regnskaber fra Tønders virksomheder

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Annonce