Annonce
Aabenraa

Elever og ansatte ramt af sorg: Plan hjalp skole gennem chokket over vellidt lærers død

Den afdøde lærer på Kongehøjskolen, Henning Dethlefsen, plantede dette lille træ på indskolingens legeplads, og det har eleverne brugt til at mindes deres lærer ved blandt andet at lægge blomster. Foto: Mette Christine Schulz
Fredag ramte en stor sorg ansatte og børn på Kongehøjskolen, da den vellidte lærer Henning Dethlefsen pludseligt døde. Den almindelige undervisning blev erstattet af tid til at sørge, og skolelederen er glad for, at der lå en plan i skuffen.
Annonce

Aabenraa: Når en skole med over 800 elever og 100 ansatte pludselig mister en vellidt lærer og kollega, så er det godt at have en handlingsplan klar i skuffen til, hvordan man skal håndtere det og i hvilken rækkefølge ting skal ske.

På Kongehøjskolen blev planen i fredags et vigtigt hjælpemiddel, da lærer Henning Dethlefsen døde efter en planlagt operation kun 53 år gammel.

- Henning var en lærer, som alle elever på begge sider af vejen havde en andel i, fordi han underviste i både indskolingen og på mellemtrinnet samt havde støttefunktioner. Normalt ville vi have samlet alle eleverne for at give beskeden, men det kunne vi ikke på grund af corona. Vi brugte vores handlingsplan til at tale det hele igennem og lavede en ny plan, fortæller skoleleder Vibeke Domar Fischer.

I stedet for at samle alle elever, blev der sat to voksne på hver klasse i de sidste to lektioner, og der blev holdt ekstra øje med de elever, som havde et særligt forhold til Henning Dethlefsen.

- De ansatte, som egentlig havde fri, blev og var med, fordi det er vigtigt, at det er en voksen, som børnene kender, der skal give sådan en besked. Jeg havde skrevet en formulering, lærerne kunne bruge, men de kunne også vælge deres egen måde at gøre det på. Men det er godt at have noget at falde tilbage på, når man selv er berørt, siger skolelederen.

Annonce

Hjertet holdt op med at slå

Personalet blev også informeret ad to omgange, og flaget gik på halv klokken 12, da de havde fået beskeden. Her fik forældrene også besked via netværket Aula samtidig med, at børnene fik den triste besked.

- Vi lagde op til, at de skulle tale om det, der er. Hennings hjerte holdt med at slå, og så kunne lærerne graduere det derfra. Børn stiller spørgsmål og reagerer forskelligt, og vi talte meget om, at vi på en måde også havde været heldige, for tænk hvis vi ikke havde kendt Henning. Når sorgen rammer, så skal man huske, at det er, fordi man har holdt af én. Vi brugte resten af dagen på at tale om ham, og jeg sad med et barn, som var meget hårdt ramt, og her spurgte jeg om hvilken historie, der var den bedste af alle dem, Henning havde fortalt, fortæller Vibeke Domar Fischer, som er glad for den måde, det pludselige dødsfald blev håndteret på skolen.

- Det er godt at have en plan at gå ud fra, og jeg er glad for mit team, som jeg kunne sparre med. Vi fik en rækkefølge i, hvordan det skulle gøres, og jeg har det godt med håndteringen her bagefter, siger hun.

Efter undervisningen samlede Vibeke Domar Fischer og leder af indskolingen, Andrea Mastrup, personalet i indskolingen til en øl og sodavand, hvor Skolelederen læste salmen "Nu er himmel og jord stille", og der blev fortalt historier og delt gode minder.

Begravelsen, skolen og børnene

  • Henning Dethlefsen bliver begravet fra Hjordkær Kirke på fredag den 2. oktober klokken 13. Der er plads til 90 gæster i kirken grundet corona-restriktioner.
  • Kongehøjskolen har valgt at slutte undervisningen for de klasser, hvor lærerne gerne vil deltage i begravelsen, klokken 12. Her tager SFO'en over og passer børnene.
  • Vibeke Domar Fischer synes ikke, det er en god idé at børnene deltager i begravelsen, da familien skal have lov til at sørge denne dag.
  • Hun synes, at forældrene skal hjælpe børnene med at finde en anden måde at mindes deres lærer på.
  • Blandt andet plantede Henning Dethlefsen et træ på græsplænen på indskolingens legeplads, hvor man kan lægge blomster, eller de kan tage ud til gravstedet senere.
  • Alle børnene i indskolingen har i denne uge tegnet tegninger til Henning, som hans familie får overrakt.


Børn stiller spørgsmål og reagerer forskelligt, og vi talte meget om, at vi på en måde også havde været heldige, for tænk hvis vi ikke havde kendt Henning. Når sorgen rammer, så skal man huske, at det er, fordi man har holdt af én.

Vibeke Domar Fischer


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce