Annonce
Varde

Blåvand Radio kalder: Nu er det slut efter 105 år

Blåvand Satellitstation lukker, hvorved en epoke med telekommunikation er slut. Blåvand Radio blev etableret i 1914. Foto: Henrik Reintoft
UltiSat Europe AS/ lukker Blåvand Satellitstation ned. Fire ud af syv ansatte mister arbejdet.

Blåvand: Den sidste rest af Blåvand Radio, som blev etableret i 1914, lukker nu ned. Det er Blåvand Satellitstation, som de seneste ti år har været drevet at UltiSat Europe A/S.

Men i løbet af efteråret lukker satellitstationen helt ned. Det oplyser tekniker Per Finderup Nielsen (61) som har været ansat på stedet siden 1983.

- Det er planen, at det skal lukke ned. Jeg har ikke set den endelige tidsplan, siger Per Finderup Nielsen.

Det var meningen, at Blåvand Satellitstation skulle være lukket ned den 31. august.

- Men det kommer ikke til at holde stik, siger Per Finderup Nielsen, der selv stopper om en godt en uge.

I alt har der været syv medarbejdere, hvor af tre fortsætter i firmaet. De første to er holdt.

Annonce

Blåvand Radio

  • Blåvand Radio og Blåvandshuk Fyr har rent historisk dannet par. Allerede i 1901 blev der som forsøg monteret en radiosender- og modtager i Blåvandshuk Fyr, der blev opført i 1900. På direkte foranledning af skibsforliset af Titanic i 1912, så etablerede Telegrafvæsnet i 1914 Blåvand Radio. Fiskernes og sømændenes livline til fastlandet.
  • Blåvand Radio er mest kendt for varslet, ”Blåvand melder storm”, som blev udsendt i Danmarks Radio, når et uvejr var på vej. Det er samtidig titlen på en berømt dansk film fra 1938 med Osvald Helmuth på rollelisten.
  • I 1982 byggede Post- og Telegrafvæsenet en satellitstation i Blåvand. Senere overtog TDC driften.
  • I 2009 solgte TDC Blåvand Satellitstation til det amerikanske firma UltiSat. I efteråret 2019 lukkes Blåvand Satellitstation ned.

God forretning

Det er som skrevet UltiSat Europe A/S, som siden 2009 har drevet Blåvand Satellitstation. Firmaet overtog driften fra TDC og har modsat mange andre udenlandske selskaber betalt skat. Det var et krav fra TDC, at den nye operatør oprettede et dansk selskab og betalte skat.

De seneste to år har UltiSat Europe A/S betalt godt 5,8 millioner kroner i virksomhedsskat. Det samlede overskud før skat var i 2017 og 2018 cirka 25,7 millioner kroner. Så det er en særdeles god forretning, som nu lukkes ned.

Opkøbt af andet firma

Baggrunden er, at UltiSat med hovedbase i USA er blevet opkøbt af et andet amerikansk teleselskab. Det er Speedcast, som med købet effektiviserer og udnytter det samlede satellitnetværk i de to firmaer.

Blåvand-aktiviteterne skal i fremtiden betjenes fra satellitstationer i Holland og Tyskland.

De seneste ti år er det amerikanske UltiSat, der har drevet Blåvand Satellitstation, der havde syv arbejdspladser. Det har været en særdeles god forretning, og firmaet har også betalt skat i Danmark. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce