Annonce
Varde

Blåvand Radio kalder: Nu er det slut efter 105 år

Blåvand Satellitstation lukker, hvorved en epoke med telekommunikation er slut. Blåvand Radio blev etableret i 1914. Foto: Henrik Reintoft
UltiSat Europe AS/ lukker Blåvand Satellitstation ned. Fire ud af syv ansatte mister arbejdet.

Blåvand: Den sidste rest af Blåvand Radio, som blev etableret i 1914, lukker nu ned. Det er Blåvand Satellitstation, som de seneste ti år har været drevet at UltiSat Europe A/S.

Men i løbet af efteråret lukker satellitstationen helt ned. Det oplyser tekniker Per Finderup Nielsen (61) som har været ansat på stedet siden 1983.

- Det er planen, at det skal lukke ned. Jeg har ikke set den endelige tidsplan, siger Per Finderup Nielsen.

Det var meningen, at Blåvand Satellitstation skulle være lukket ned den 31. august.

- Men det kommer ikke til at holde stik, siger Per Finderup Nielsen, der selv stopper om en godt en uge.

I alt har der været syv medarbejdere, hvor af tre fortsætter i firmaet. De første to er holdt.

Annonce

Blåvand Radio

  • Blåvand Radio og Blåvandshuk Fyr har rent historisk dannet par. Allerede i 1901 blev der som forsøg monteret en radiosender- og modtager i Blåvandshuk Fyr, der blev opført i 1900. På direkte foranledning af skibsforliset af Titanic i 1912, så etablerede Telegrafvæsnet i 1914 Blåvand Radio. Fiskernes og sømændenes livline til fastlandet.
  • Blåvand Radio er mest kendt for varslet, ”Blåvand melder storm”, som blev udsendt i Danmarks Radio, når et uvejr var på vej. Det er samtidig titlen på en berømt dansk film fra 1938 med Osvald Helmuth på rollelisten.
  • I 1982 byggede Post- og Telegrafvæsenet en satellitstation i Blåvand. Senere overtog TDC driften.
  • I 2009 solgte TDC Blåvand Satellitstation til det amerikanske firma UltiSat. I efteråret 2019 lukkes Blåvand Satellitstation ned.

God forretning

Det er som skrevet UltiSat Europe A/S, som siden 2009 har drevet Blåvand Satellitstation. Firmaet overtog driften fra TDC og har modsat mange andre udenlandske selskaber betalt skat. Det var et krav fra TDC, at den nye operatør oprettede et dansk selskab og betalte skat.

De seneste to år har UltiSat Europe A/S betalt godt 5,8 millioner kroner i virksomhedsskat. Det samlede overskud før skat var i 2017 og 2018 cirka 25,7 millioner kroner. Så det er en særdeles god forretning, som nu lukkes ned.

Opkøbt af andet firma

Baggrunden er, at UltiSat med hovedbase i USA er blevet opkøbt af et andet amerikansk teleselskab. Det er Speedcast, som med købet effektiviserer og udnytter det samlede satellitnetværk i de to firmaer.

Blåvand-aktiviteterne skal i fremtiden betjenes fra satellitstationer i Holland og Tyskland.

De seneste ti år er det amerikanske UltiSat, der har drevet Blåvand Satellitstation, der havde syv arbejdspladser. Det har været en særdeles god forretning, og firmaet har også betalt skat i Danmark. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce