Annonce
Kultur

Endnu et unikt metaldetektorfund: Krystaldyr fundet ved Obbekær

Et unikt krystaldyr er fundet af en metaldetektorfører på en mark øst for Ribe, men arkæologerne har stadig svært ved at fastslå, hvilket dyr, der er sat sammen med den matte krystal. Foto: Sydvestjyske Museer
Metaldetektorfører har fundet et enestående hængesmykke fra vikingetiden på en mark ved Obbekær. Endnu er det ikke lykkedes arkæologerne at fastslå, hvilket dyr der er tale om i smykket, der er udformet i sølv og krystal.

Ribe: Endnu er det en gåde for arkæologerne ved Sydvestjyske Museer, hvilket dyr der egentlig er tale om i det smykke, metaldetektorfører Henrik Brinch Christiansen fandt på en mark ved Obbekær øst for Ribe.

- Er det en bjørn eller er det et pindsvin? Er det en skildpadde eller er det et bæltedyr? De sidste to er det i hvert fald ikke, for vikingerne kendte hverken til bæltedyr eller skildpadder, forklarer vikingetidsekspert og museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer, Claus Feveile.

Hængesmykket består af en stor, dråbeformet sten af bjergkrystal, der sidder fast i en indfatning af sølv. Den samlede længde er blot 2,9 cm, og efter da det blev gravet op, afleverede Henrik Brinch Christiansen det fine krystaldyr til Sydvestjyske Museer, som har sørget for at få det renset, konserveret og gjort klar til udstilling på Museet Ribes Vikinger.

Claus Feveile forklarer, at smykket blev fundet tilbage i januar, men travlhed medførte, at det først er nu, man for alvor har fået undersøgt det unikke fund.

- Lige netop denne udformning kender vi ikke fra andre hængesmykker. Det er i sig selv enestående, for det er det eneste sølvsmykke vi kender med mat krystal, men det falder fint ind i traditionen af de hængesmykker, men havde i vikingetiden, siger han.

Udstilling

Det unikke smykke kan ses på Museet Ribes Vikinger fra 8. oktober til 6. februar 2020.

Entreen er sat ned til 50 kr. for voksne i weekenden d. 12.-13. oktober. Børn under 18 år har gratis adgang. Udstillingen af krystaldyret danner grundlag for den nye historiejagt for børn og deres voksne, som lanceres i efterårsferien fra 12. okt. og varer til vinterferien. Den hedder ”Dyrene fortæller”.

Kraft til ejeren

Claus Feveile forklarer, at dyret på smykket godt kan ligne et pindsvin, men problemet er blot, at pindsvin er nuttede, og nuttede dyr giver ikke kraft til sin ejer. Derfor hælder Claus Feveile mest til den noget mere kraftfulde bjørn, når han skal komme med et bud på dyret på den sølvindfattede bjergkrystal.

- Mange af vikingetidens smykker viser forskellige dyr, og selvom vi ikke ved det med sikkerhed, har de mange drager og slanger og ulve i vikingetidens smykkekunst nok skullet hjælpe deres ejermand på en eller anden måde ved at dele sin kraft med ham eller hende, siger Claus Feveile og uddyber, hvordan sølvet var temmelig mørkt efter de mange år i jorden, da det blev fundet, men at konserveringscentret varsomt har fjernet al jord og givet sølvet sin naturlige glans tilbage.

Området øst for Ribe, hvor krystaldyret blev fundet, har tidligere givet en række andre, ret almindelige metalfund fra jernalder, vikingetid og middelalder, formentlig sporene efter en mindre bebyggelse, der har ligget i tilknytning til engene omkring Ribe Å.

Krystaldyret er blot 2,9 cm langt, så det er godt spottet af metaldetektorfører Henrik Brinch Christiansen, at han fandt frem til vikingesmykket og fik det afleveret til Sydvestjyske Museer. Foto: Sydvestjyske Museer
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Kultur

12 portrætter fra hele verden: Maria Torp maler stærke kvinder og kloge mænd, der gør verden til et bedre sted

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce