Annonce
Kultur

Endnu et unikt metaldetektorfund: Krystaldyr fundet ved Obbekær

Et unikt krystaldyr er fundet af en metaldetektorfører på en mark øst for Ribe, men arkæologerne har stadig svært ved at fastslå, hvilket dyr, der er sat sammen med den matte krystal. Foto: Sydvestjyske Museer
Metaldetektorfører har fundet et enestående hængesmykke fra vikingetiden på en mark ved Obbekær. Endnu er det ikke lykkedes arkæologerne at fastslå, hvilket dyr der er tale om i smykket, der er udformet i sølv og krystal.
Annonce

Ribe: Endnu er det en gåde for arkæologerne ved Sydvestjyske Museer, hvilket dyr der egentlig er tale om i det smykke, metaldetektorfører Henrik Brinch Christiansen fandt på en mark ved Obbekær øst for Ribe.

- Er det en bjørn eller er det et pindsvin? Er det en skildpadde eller er det et bæltedyr? De sidste to er det i hvert fald ikke, for vikingerne kendte hverken til bæltedyr eller skildpadder, forklarer vikingetidsekspert og museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer, Claus Feveile.

Hængesmykket består af en stor, dråbeformet sten af bjergkrystal, der sidder fast i en indfatning af sølv. Den samlede længde er blot 2,9 cm, og efter da det blev gravet op, afleverede Henrik Brinch Christiansen det fine krystaldyr til Sydvestjyske Museer, som har sørget for at få det renset, konserveret og gjort klar til udstilling på Museet Ribes Vikinger.

Claus Feveile forklarer, at smykket blev fundet tilbage i januar, men travlhed medførte, at det først er nu, man for alvor har fået undersøgt det unikke fund.

- Lige netop denne udformning kender vi ikke fra andre hængesmykker. Det er i sig selv enestående, for det er det eneste sølvsmykke vi kender med mat krystal, men det falder fint ind i traditionen af de hængesmykker, men havde i vikingetiden, siger han.

Udstilling

Det unikke smykke kan ses på Museet Ribes Vikinger fra 8. oktober til 6. februar 2020.

Entreen er sat ned til 50 kr. for voksne i weekenden d. 12.-13. oktober. Børn under 18 år har gratis adgang. Udstillingen af krystaldyret danner grundlag for den nye historiejagt for børn og deres voksne, som lanceres i efterårsferien fra 12. okt. og varer til vinterferien. Den hedder ”Dyrene fortæller”.

Annonce

Kraft til ejeren

Claus Feveile forklarer, at dyret på smykket godt kan ligne et pindsvin, men problemet er blot, at pindsvin er nuttede, og nuttede dyr giver ikke kraft til sin ejer. Derfor hælder Claus Feveile mest til den noget mere kraftfulde bjørn, når han skal komme med et bud på dyret på den sølvindfattede bjergkrystal.

- Mange af vikingetidens smykker viser forskellige dyr, og selvom vi ikke ved det med sikkerhed, har de mange drager og slanger og ulve i vikingetidens smykkekunst nok skullet hjælpe deres ejermand på en eller anden måde ved at dele sin kraft med ham eller hende, siger Claus Feveile og uddyber, hvordan sølvet var temmelig mørkt efter de mange år i jorden, da det blev fundet, men at konserveringscentret varsomt har fjernet al jord og givet sølvet sin naturlige glans tilbage.

Området øst for Ribe, hvor krystaldyret blev fundet, har tidligere givet en række andre, ret almindelige metalfund fra jernalder, vikingetid og middelalder, formentlig sporene efter en mindre bebyggelse, der har ligget i tilknytning til engene omkring Ribe Å.

Krystaldyret er blot 2,9 cm langt, så det er godt spottet af metaldetektorfører Henrik Brinch Christiansen, at han fandt frem til vikingesmykket og fik det afleveret til Sydvestjyske Museer. Foto: Sydvestjyske Museer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce