Annonce
Esbjerg

Energistyrelsen har sagt ja: Esbjerg og Varde må satse på varme fra havet

Inden længe er det farvel til Esbjerg-værket og goddag til nye, grønne løsninger. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Energistyrelsen har godkendt Esbjerg og Varde kommuners planer for en fremtidig grøn varmeproduktion med etablering af blandt andet Danmarks største havvands-varmepumpe på Esbjerg Havn. Store ambitioner for bæredygtighed hos Din Forsyning.

Esbjerg/Varde kommuner: Om to-tre år vil Din Forsyning formentlig være i stand til at levere grøn varme til 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner samt små 1.000 på Fanø baseret på blandt andet Danmarks største havvands-varmepumpe på Esbjerg Havn.

Energistyrelsen har netop godkendt planerne omkring en fleksibel varmeproduktion, der dels bygger på den nævnte havvands-varmepumpe, dels på el- og fliskedler. Energistyrelsen har således formelt givet den eftertragtede dispensation fra den lovpligtige, såkaldte kraftvarmebinding, der pålægger centrale kraftvarmeområder i Danmark at producere el sammen med varmeproduktionen.

Det ville for Esbjerg og Varde kommuners vedkommende betyde, at det fælleskommunale Din Forsyning ville være tvunget til at investere i et enormt biomasseværk som afløser for det nedslidte, kulfyrede Esbjergværket, som Ørsted ejer og driver.

Branchen og anlægget

  • Direktøren for brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, glæder sig i ligeså høj grad som de to borgmestre over, at der nu er givet Din Forsyning dispensation fra kraftvarmebindingen. Han konstaterer i den forbindelse, at kraftvarmekravet blev indført i en tid, hvor store mængder varme fra elproduktion gik til spilde, og det var derfor en god idé for 30 år siden, fordi det sikrede en effektiv udnyttelse af kul og gas, der herefter både blev brugt til el- og varmeproduktion. Nu er der imidlertid grønne alternativer til rådighed.
  • Din Forsynings kommende løsning bliver baseret på et 50 MW havvandsvarmepumpe-anlæg, et 60 MW fliskedel-anlæg baseret på 100 procent bæredygtigt flis samt et 30 MW elkedel-anlæg, der skal fungere som spids- og reservelastanlæg.
  • Der forventes byggestart første kvartal 2021 og den første test af anlægget i oktober 2022.

Stroppetur

Det har været et langt, sejt træk at få kraftvarmekravet ophævet. Ikke alene har det kostet adskillige borgmester-ture til Christiansborg, men det udløste i sin tid også en langstrakt tvist med det statslige energiselskab Ørsted, der havde lagt sig fast på et erstatte Esbjergværket med et biomassefyret værk - noget, som hverken borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg Kommune, eller borgmester i Varde, Erik Buhl (V), ønskede at binde sig op på i de næste 30 års varmeproduktion.

Den formelle dispensation fra kraftvarmekravet er som nævnt resultatet af flere års pres, og borgmestrene i Varde og Esbjerg Kommune har begge rendt ordførerne på energi- og klimaområderne og flere ministre på Christiansborg på dørene og argumenteret for en grøn omstilling fra kul til fremtidens bæredygtige energisystem uden biomassekraftvarme som en del af løsningen.

Jesper Frost Rasmussen glæder sig derfor over, at dispensationen endelig er kommet i hus og henviser til, at den går godt i spænd med Esbjerg Kommunes Vision 2025 om at være en grøn foregangskommune.

- Som Danmarks bæredygtige energimetropol vil vi gerne indrette kommunens energiproduktion til fremtidens behov. Det er kun naturligt, at Esbjerg går forrest. Både Esbjerg og Varde kommuner har presset på og har nu endelig fået lov at etablere den grønne og fleksible løsning, som sikrer en bæredygtig udvikling på fjernvarmen, konstaterer Jesper Frost Rasmussen, der ser et endnu større, bæredygtigt potentiale, nemlig at fjernvarmen bliver endnu grønnere ved at bruge mere overskudsvarme fra lokale virksomheder og udvikle energilagring.

- Derfor er det også positivt, at dispensationen indeholder mulighed for at etablere flere supplerende teknologier. Tanken er, at der skal være forskellige teknologier til produktionen af fjernvarme, alt efter hvad der er grønnest og mest bæredygtigt, supplerer Erik Buhl.

Annonce

Dygtig og bæredygtig

Ifølge administrerende direktør i Din Forsyning, Christian Udby Olesen, kan fjernvarmen produceres af el, når vindmøllerne snurrer, men det er også hensigten, at Din Forsyning i fremtiden skal kunne trække på overskudsvarme fra virksomheder, når det er muligt.

- Det stiller krav til vores produktionsplanlægning, men til gengæld får vi også en robust og bæredygtig løsning, som borgerne i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner kan være sikre på ikke skader klimaet. Det store fjernvarme-projekt har for os været startskuddet på den nye retning, som hele forsyningsselskabet skal følge - "Fra dygtige til bæredygtige".

- Vi skal blive endnu bedre til at se på vores forbrug i vandproduktionen, spildevandsrensningen og affaldshåndteringen. Målet er, at vi ikke anvender fossile råstoffer, men erstatter det med grøn energi i hele vores værdikæde; lige fra boring til vandhane, fra toilettet til åen og fra vores kommende varmeproduktion på Esbjerg Havn til kundens radiator, siger Christian Udby Olesen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Vejen For abonnenter

Karen kunne fortælle om en barndom, der burde være forbudt for børn: Mistede begge sine forældre som fire-årig

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce