Annonce
Sønderborg

Epoke er slut: Skofamilie sælger ti butikker

Skoringen i Fredericia er en af de ti butikker, som familien Andersen nu har solgt. Arkivfoto Michael Svenningsen
Søskendeparret Hella og Jørn Andersen ønsker at gå på pension og sælger derfor sine ti Skoringen-forretninger i det sydjyske.

Sønderborg: En epoke er snart slut. Efter næsten 60 år med skofirma sælger søskendeparret Helle og Jørn Andersen nu deres ti Skoringen-butikker i det sydjyske med virkning fra ultimo januar.

- Tiden var kommet nu til at gå på pension. Og så skal man tage muligheden, når den er der, siger 62-årige Jørn Andersen, der er anden generation i firmaet.

Faderen Sam Andersen grundlagde skofirmaet Sander Sko tilbage i 1960, hvor han overtog sin læreplads skobutikken Andresen & Co på Rådhustorvet i Sønderborg.

Senere blev det til mange flere butikker. Først Fredericia og senere yderligere 12 skobutikker langs E45 fra Sønderborg til Aarhus. På nær de fire butikker i Aarhus er resten nu blevet solgt for en ikke offentliggjort pris.

- Det er mange år og mange timer. Det har ikke bare været et job, så det er da mærkeligt, siger Jørn Andersen, som sammen med sin to år ældre søster Hella Andersen overtog han firmaet efter faderen i midten af 90'erne.

Annonce

Det er mange år og mange timer. Det har ikke bare været et job, så det er da mærkeligt.

Jørn Andersen

Købere fra egne rækker

To Skoringen i Sønderborg er sammen med butikker i Aabenraa, Haderslev og Fredericia købt af Kenneth Nisgaard. Han har i forvejen fem Skoringen-butikker i Blåvand, Esbjerg, Vejen og Middelfart. Han har drevet skobutikker i 12 år og bor privat i Ribe med sin kone og fire børn.

Kolding midtby, Kolding Storcenter, Horsens, Vejle By og Bryggen er solgt til Oppermann Sko. Ægteparret Gitte og Henrik Oppermann har i mere end 27 år drevet ni skobutikker på Fyn og Sjælland. Firmaet beskæftiger i dag cirka 80 medarbejdere.

I Sønderborg har Sander Sko i dag et centralt varelager, administration og webshop, som nu lukker. Det betyder seks personer mister jobbet.

Søskendeparret vil fortsat drive tre Skoringen-butikker i Aarhus samt en Rieker-butik.

- Dem har vi også prøvet at afhænde, men det er ikke lykkedes at finde en køber i denne omgang, forklarer Jørn Andersen, der fortsætter jagten efter en køber til de aarhusianske skoforretninger.

Beholder ejendomme

I 1991 kom butikken på Perlegade i Sønderborg til, da Anker Holst lukkede. Butikken i Perlegade kom til at hedde Sander Sko, ligesom butikkerne i de andre byer. I 1997 valgte man at samle lægge den og Andresen & Co på Rådhustorvet sammen på Perlegade.

I 2001 blev alle butikkerne omdøbt til Skoringen. I 2013 kom så sidste skud på stammen i Sønderborg, da søskendeparret åbnede en Skoringen-forretning i det nye butikscenter Borgen.

De to butikker i Sønderborg fortsætter som Skoringen. Det er stadig alle de samme brands, der er at finde i butikkerne og det samme personale.

Udover skobutikkerne omfatter ejerskabet også en række ejendomme, hvor der er såvel udlejning af privatboliger samt udlejning til erhverv. Ejendommene forbliver i familiens ejerskab.

Der i dag omkring 200 Skoringen-butikker i Danmark og Norge. Kæden har fælles indkøb, administration, marketing og kundeservice, mens ejerne af butikkerne har frihed til blandt andet selv at bestemme udvalg af sko og priser.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce