Annonce
Esbjerg

Esbjerg-direktør går til modangreb på Codan: Mener norsk katastrofe er menneskeskabt

Sådan så det ud dagen efter det voldsomme jordskred i Norge, hvor folk fra Knud Heinsens firma, Heinsen & Agger, boede. Heldigvis var folkene på juleferie, men langsomt åd jordskredet i de følgende dag sig firmabiler og dyrt udstyr. Dette vil Heinsens forsikringsselskab dog ikke dække, da der er tale om en naturkatastrofe. Nej, siger Heinsen - hændelsen er menneskeskabt.  Arkivfoto
Knud Heinsen, indehaver af firmaet Heinsen & Agger, som mistede firmabiler og andet dyrt udstyr i det dødelige jordskred i Norge, går nu til modangreb. Hans forsikringsselskab, Codan, har afvist at hjælpe ham, fordi der var tale om en naturkatastrofe, men Heinsen siger, at katastrofen grundlæggende er menneskeskabt, idet der aldrig burde være bygget huse på jorden med kvikler i den norske by.

Esbjerg: Knud Heinsen er vestjyde, og vestjyder giver sjældent op uden kamp. Især ikke hvis de føler sig dårligt behandlet.

Direktøren og indehaveren af entreprenørvirksomheden Heinsen & Agger i Esbjerg er som forleden beskrevet i JydskeVestkysten blevet afvist af forsikringsselskabet Codan, efter at hans firma mistede værdier for omkring en millioner kroner i forbindelse med det fatale jordskred i Gjerdrum Kommune nordøst for Oslo dagen før nytårsaften.

Codan siger nemlig, at hændelsen var en naturkatastrofe, som Codan og andre forsikringsselskaber typisk ikke dækker.

Men nu går Knud Heinsen en anden vej.

Han har meddelt Codan, at han agter at gøre indsigelse mod deres afgørelse, og hans argument er slet og ret, at der efter hans opfattelse slet ikke er tale om en naturkatastrofe.

- Den (eller de) udløsende faktorer kan eksempelvis være vægten af snelaget, vind i træerne (som har skabt bevægelser i jordlaget på skråningerne), og ikke mindst de menneskelige indgreb i form af det nye villakvarter (Nystulia og Nystuen), kombineret med vandmættelse af kvikleret fra den senere tids nedbør, forklarer Knud Heinsen.

Han henviser blandt andet til en artikel, som fagbladet Ingeniøren bragte i dagene efter det voldsomme jordskred.

- Her fremkommer oplysninger, som jeg forventer vil betyde, at Codan vil revurdere afslaget, siger den esbjergensiske direktør.

Annonce

Var advaret

Af artiklen i Ingeniøren fremgår det, at over de seneste 18 år er rapport efter rapport kommet med de samme advarsler: Grunden under det nu sammenstyrtede boligområde Nystulia i Gjerdrum Kommune var farlig.

Undergrunden var en højrisiko-zone af kvikler, der er ligesom en tidsindstillet bombe. Kvikleret er nemlig kun hårdt, så længe saltindholdet er højt. Kommer det under en vis koncentration som følge af udvaskning, og kombineres det med et højt tryk eller stress, risikerer det at blive flydende og ende i et omfattende jordskred, skriver Ingeniøren og citerer den lokale hydrolog Steinar Myrabø, der har advaret om, at husene risikerede at styrte sammen på grund af jordskred, hvis man gennemførte udbygningen af boligområdet Nystulia.

- Jeg kom med klare og tydelige advarsler i de høringssvar, jeg gav til lokalplanen i 2008. Vi anbefalede forbedringstiltag, før man lavede en udbygning, men det blev der desværre ikke taget hensyn til.

Annonce

Kun døde ting

I den norske offentlighed har det store spørgsmål også været, om der blev udført tiltag til at sikre området før byggeriet – hvilket hydrologen Steinar Myrabø altså påstår, at der ikke blev gjort.

Med andre ord mener flere, at der aldrig skulle være bygget huse i område, og at fordi det alligevel skete, så konkluderer nogle, herunder Knud Heinsen, at jordskredet dermed er menneskeskabt.

Sådan så det ved huset, inden den sidste firmabil blev opslugt i det store krater i Norge. Privatfoto

Knud Heinsens firma, Heinsen & Agger, som gennem 20 år har været en fortrukken leverandør med nedlægning af fjernvarmerør i området omkring Oslo, havde lejet sig ind i et hus tæt ved jordskredet.

Heldigvis var Esbjerg-firmaets folk hjemme på juleferie, da katastrofen indtraf, men firmaet mistede firmabiler og en masse kostbart værktøj, som forsvandt ned i det store jord-krater.

Knud Heinsen har dog hele tiden lagt vægt på, at de mistede værdier er dødt materiel, mens han har glædet sig over, at ingen i hans mandskab kom noget til.

Jordskredet har kostet ni personer livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Sport

Se med i aften på jv.dk: Vi sender direkte fra stort speedwaybrag

Aabenraa

Tyskerne kan bare komme an: Gitte vil gi' mere gas efter 24 år i kiosk

Annonce