Annonce
Esbjerg

Esbjerg-firmaer i pengenød efter konkurs hos hollandsk specialist i datacenter-byggeri

Datacentret på Oddesundvej i Kjersing er stort set færdigt, men hovedentreprenøren, hollandske ICTroom, er gået konkurs, og det har konsekvenser for flere lokale underleverandører. Foto: Christina Simonia Straarup
Flere lokale firmaer, som har været med til at opføre et nyt datacenter ved Esbjerg, er kommet i problemer. Totalentreprenøren, hollandske ICTroom, er nemlig gået konkurs.

Esbjerg: En konkurs hos den hollandske virksomhed ICTroom, som har specialiseret sig i at opføre datacentre rundt omkring i Europa, har efterladt en række firmaer i Esbjerg på pinebænken, fordi de lige nu ikke ved, om de nogensinde får fat i de penge, de har til gode hos hollænderne.

De lokale firmaer, som blandt andet er elektronikvirksomheden TS Tech, VVS-delen i Bravida, jord- og betonvirksomheden Jorton og rådgiveren Niras har alle været underleverandør til ICTroom i forbindelse med byggeriet af et datacenter på Oddesundvej i Kjersing med norske Bulk Infrastructure som bygherre.

Hos TS Tech bekræfter firmastifter og medejer Thomas Sandholdt, at firmaet har penge til gode hos ICTroom, men hvor meget, firmaet har til gode, ønsker han ikke at oplyse. Også hos Niras fortæller afdelingsleder Søren Andersen med kontor på Esbjerg Brygge, at rådgivervirksomheden har penge i klemme i den hollandske konkurs, men han kan ikke sige, hvor meget det drejer sig om.

Imens lyder det fra Jorton, at man som udgangspunkt ikke er berørt, idet man har en garanti, man mener at kunne trække på.

- Men foreløbig har vi ikke noget at forholde os til, da vi intet har hørt fra boets kurator, fortæller områdechef Peter Storkholm.

Hos Vestbyg siger indehaver Tommy Johansen, at han har sørget for at få forudbetaling.

- Jeg vil tror, at vi er nogle at de få, som har fået vores penge, oplyser indehaveren af Vestbyg.

Annonce

Datacentret

Bulk Infrastructure AS købte tidligere i år en grund på 4,5 hektar i Kjersing, hvor der nu er etableret et 18 MW stort skalerbart såkaldt ”carrier neutral co-location” datacenter.

Co-location datacentret sælger data-kapacitet til andre virksomheder, som også har frihed til at vælge internetudbyder.

Bulk Infrastructure er også en del af det konsortium, som etablerer den transatlantiske fiberforbindelse, Havfruekablet, der går i land nord for Esbjerg. Ifølge Bulk bliver centret i Esbjerg et centralt udgangspunktet for deres tilstedeværelse i Danmark og i Norden.

Bulk beklager

Byggeriet af datacentret på Oddesundvej blev påbegyndt i marts i år, og forleden kunne Bulk Infrastructure i en pressemeddelelse fortælle, at byggeriet stort set kun mangler en testfase, før det er operationelt.

Bulk Infrastructure beklager overfor JydskeVestkysten situationen:

”Bulk vil også lide et væsentligt økonomisk tab som følge af konkursen til ICTroom, men datacenteret i Esbjerg er i drift som planlagt og vil derfor ikke påvirkes direkte. Vi synes, det er trist, at ikke alle underleverandører får fuld betalt deres tilgodehavende, men dette er desværre konsekvensen, når en totalentreprenør går konkurs. Så bliver alle parter skadelidende”, hedder det i et skriftligt svar fra Torbjørn Moe, Executive Vice President Business Areas hos Bulk.

ICTroom blev under navnet Nl Onsite BV erklæret for konkurs ved Retten i Amsterdam den 14. november. Som kurator har retten udpeget advokat Erik Schuurs fra firmaet Jones Day.

Ifølge hollandske medier stod ICTroom overfor store problemer i Tyskland. Sidste sommer var det tyske datterselskab ICTroom GMBH således tvunget til at anmode om en suspension af betalinger på grund af en juridisk tvist mellem det tyske datterselskab og en klient.

ICTroom blev stiftet tilbage i 2001 og har ifølge de hollandske medier bygget flere end 250 datacentret i Europa og Holland gennem årene. Virksomheden har haft filialer i Tyskland, Frankrig og Belgien.

Det er ikke lykkedes at skaffe en kommentar fra ICTrooms ejere eller kurator.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
EfB

EfB henter polsk VM-spiller

Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce