Annonce
Esbjerg

Esbjerg Kommune lægger sig fladt ned i sag om udspredning af giftige stoffer fra brandskole: Betegner eget arbejde som 'yderst kritisabelt

Esbjerg Kommunes miljøforvaltning skal endevendes af eksterne undersøgere efter, at forvaltningen nu har indrømmet en række kritisable forhold. Arkivfoto: Jesper Orry.
Kødkvæg, dyrevildt, fisk og visse landbrugsjorde i Esbjerg Kommune kan være forurenet med de giftige PFAS-stoffer. Borgmester og direktør for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune iværksætter nu en ekstern undersøgelse af den kommunale miljøafdeling efter et nyt notat, der blotlægger en række kritisable punkter i forvaltningens håndtering af sagen.

Kødkvæg, dyrevildt, fisk og visse landbrugsjorde i Esbjerg Kommune kan være ramt af den frygtede forurening med de kræftfremkaldende og hormonforstyrrende PFAS-stoffer, der frem til 2011 lovligt kunne anvendes i blandt andet brandskum.

Og den kommunale forvaltning, Teknik & Miljø, har ikke levet op til det ansvar, som kunne forventes af fagfolk på området. Derfor skal der nu iværksættes en ekstern undersøgelse af miljøafdelingens sagsbehandling.

Så meget står klart efter, at Esbjerg Byråd sent onsdag aften fik tilsendt en redegørelse om forløbet i det, der har udviklet sig til en potentiel miljøskandale i Esbjerg Kommune, og som handler om fundet af det giftige PFOS/PFAS på den gamle Esbjerg Brandskole, der i dag ejes af RelyOn Nutec.

Annonce

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er der flere elementer i sagen, der er kritisable, og det er ikke en konklusion, han modsiges i, når man læser notatet fra den kommunale forvaltning selv:

"Det er yderst kritisabelt, at vi ikke har fulgt op på miljøforholdene på brandskolen herunder den udsprednings-tilladelse, der ophørte i 2007. Vi har ikke haft procedurer, som sikrer, at viden på tværs af fag-grupper udnyttes hensigtsmæssigt", hedder det blandt andet i konklusionen i det ret digre notat, der fylder 36 sider.

PFAS er et miljøproblem, som er vandopløseligt og udvaskes til grundvand og overfladevand. Det er en u-nedbrydelig miljøgift, som kan ophobes igennem fødekæder til dyr og mennesker og er potentielt sundhedsskadeligt selv i lave koncentrationer. PFAS-forbindelser har været anvendt i mange produkter i mere end 60 år i for eksempel maling, imprægnering af tekstiler, tæpper, læder, overtøj, i almindelige husholdningsprodukter som bagepapir, madpapir, pizzabakker samt i brandsluknings-skum.

Udsprøjtning uden tilladelse

Netop sidstnævnte er fokuspunktet i Esbjerg, fordi den daværende ejer af brandskolen, Falck Safety Services, indtil 2007 havde en tilladelse til at udsprøjte overskydende vand og overfladevand på et grønt areal, og da den udløb fortsatte brandskolen sin praksis frem til 2018. Her blev Esbjerg Kommune ifølge egne oplysninger helt tilfældigt opmærksom på, at der stadig blev sprøjtet PFOS-forurenet vand ud.

I flere år har Esbjerg Kommune desuden været bekendt med, at det giftige stof er fundet i fisk i form af analyser fra i 2013. Stoffet kan meget vel stamme fra den gamle brandskole-grund på Uglviggårdsvej, nu kursus- og træningscenter RelyOn Nutec, og derfra være ført med Uglvig Bæk, der løber ud i Novrup Bæk og videre ud i Vadehavet.

I andet kvartal 2019 påbød Esbjerg Kommune den daværende ejer af brandskolen, Falck Safety Services, i stedet at tilslutte sig spildevandsnettet med vilkår om at overholde nogle grænseværdier for PFAS-stoffernes tilstedeværelse i spildevandet - noget, som hverken den daværende ejer eller den nuværende, RelyOn Nutec dog har kunnet overholde på noget tidspunkt.

I dag er situationen kort og godt den, at der er en grundvandsforurening med PFAS-stoffer under brandskolen, der er PFAS-stoffer i det spildevand, der er blevet ledt fra brandskolen til Din Forsynings renseanlæg, Rens Øst, der har udledning til Vadehavet. Udledningen blev først stoppet 11. oktober i år.

Samtidig er der formentlig en PFAS-forurening på brandskolens areal, idet der i perioder frem til spildevandstilslutningen i 2019 har været perioder, hvor der er udsprøjtet overskydende spildevand og overfladevand indeholdende PFAS-stoffer.

Annonce

Forurening af jord og dyr

Esbjerg Kommune har også først inden for den seneste uges tid slået fast, at der igennem tiden været adgang til vandet fra Novrup Bæk og Uglvig Bæk via mulepumper og lignende for kødgræssende kvæg, ligesom arealer i området til tider har været under vand fra Novrup Bæk og Uglvig Bæk, hvormed der også er risiko for forurening af marker og kødkvæg. Selve grundvandsforureningen har kommunen i princippet kendt, men ikke ageret på, selv om Region Syddanmark gjorde opmærksom på forureningen i 2014.

- Nu skal der iværksættes en ekstern undersøgelse af vores miljøafdelings håndtering af sagen siden 2007, for der er flere elementer i sagen, der er kritisable. Blandt andet at man ikke har fulgt op på brandskolens udløbne udsprednings-tilladelse. Den eksterne undersøgelse skal også klarlægge, hvorvidt forvaltningen har været skrappe nok i forhold til at stille krav til brandskolen. Burde forvaltningen eksempelvis have lukket ned for virksomheden allerede i 2018? Vi skal have taget fat om det hele, herunder om der er nogen, der har lukket øjnene for noget, de burde have reageret på, og så må vi efterfølgende vurdere på, hvad konsekvensen skal være, siger borgmesteren.

Han slår dog også fast, at selve forureningen ikke som sådan er ny.

- Den skyldes altovervejende fortidens synder, hvor vi ikke var så kloge på stofferne, som vi er i dag, og det er blevet et problem ikke bare i Esbjerg Kommune, men over hele landet.

Korsør-sagen

I foråret 2021 har der været stor bevågenhed om forurening med PFAS, bl.a. affødt af en større forureningssag i Korsør, som blev offentlig kendt omkring årsskiftet 2020/2021.

Korsørsagen er kendetegnet ved et sammentræf af en række uheldige omstændigheder. En fast gruppe af mennesker (et kogræsserlaug) har spist kød fra den samme kvægbesætning over mange år. Køerne har haft et fast tilbagevendende ophold på de samme PFAS forurenede arealer, hvor Korsør Brandskole afvandede PFAS-holdigt slukningsvand igennem en kanal.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Stemmeslugeren Vallø pusler med planer om borgergruppe for udvikling af indre by: - I har ikke hørt det sidste fra mig

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce