x
Annonce
Esbjerg

Esbjerg Kommune undersøger genåbning af genbrugspladser: Affald smides andre steder

Esbjerg Kommune er i gang med at undersøge, om det kan lade sig gøre at genåbne genbrugspladserne med adgangsbegrænsning - men det kræver andre kommuners medvirken. Arkivfoto: Orla Lund.
Esbjerg Kommune er ved at undersøge, hvordan genbrugspladserne måske kan genåbnes for private med en vis adgangsbegrænsning, men det kræver også medvirken fra Kommunernes Landsforening. Imens ses der affald smidt på rastepladser og i naturen.

Esbjerg Kommune er lige nu i gang med at undersøge, om genbrugspladserne i en eller anden form kan åbnes for private. Imens berettes der om affaldsdynger forskellige steder i kommunen - blandt andet på Vejdirektoratets rastepladser og i andre udendørs omgivelser, herunder fri natur, som kommunens entreprenørafdeling ved selvsyn har observeret.

Som bekendt besluttede Esbjerg Kommune i lighed med andre af landets kommuner at lukke genbrugspladserne for private borgere på grund af frygt for smitte med coronavirus, og det har muligvis haft den omtalte kedelige indvirkning. Den er dog kun i mindre grad medvirkende til, at der nu overvejes en begrænset genåbning, og en genåbning kræver i det hele taget, at vilkårene først afklares gennem Kommunernes Landsforening (KL).

Direktør for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Erik Jespersen, er vred over affalds-griseriet:

- Vi kan konstatere, at der smides affald rundt omkring i større omfang, end vi normalt ser. Vi er rigtig trætte af, at folk ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, for det er ikke at opføre sig ordentligt at smide affald i naturen. Hvis det ikke var, fordi politiet har travlt, ville vi bede politiet om at se på det, siger Erik Jespersen. Han tilføjer, at kommunen selv vil efterforske sagerne ved at gennemgå affaldet og se, om der findes fingerpeg om syndernes identitet. Gør der det, vil de blive politianmeldt.

Annonce

Overfyldte miljøstationer

  • Din Forsyning meddelte tirsdag via selskabets hjemmeside, at man i weekenden havde observeret, at miljøstationerne bugner med al slags affald. Affald, man under normale forhold ville aflevere på genbrugspladserne.
  • Borgerne har imidlertid ikke lov til at smide affaldet på miljøstationerne, og Din Forsyning opfordrer til, at man i stedet beholder sit affald hjemme hos sig selv, viser samfundssind og ikke mindst tålmodighed.
  • En miljøstation er en ubemandet mini-genbrugsplads, hvor man kan komme af med de små genavendelige affaldstyper fra hverdagen.

Alle skal åbne

Når Esbjerg Kommune har udbedt sig fælles retningslinjer gennem KL for en eventuelt begrænset genåbning af genbrugspladser for private, hænger det sammen med, at presset på åbne pladser bliver alt for stort, hvis kun nogle kommuner genåbner.

- Det vil i givet fald udløse en trafik på tværs af kommunegrænserne, og det vil lægge et alt for stort pres, herunder også økonomisk, på de åbne pladser. Nu er vi i dialog med KL, og så ser vi på, hvordan vi rent praktisk vil kunne håndtere det, hvis vores genbrugspladser genåbner. Det skal i givet fald ske efter aftale med Din Forsyning, som jo driver pladserne i Varde Kommune. Vi er under alle omstændigheder nødt til at kunne sikre, at der ikke er for mange mennesker på pladserne på én gang af hensyn til smitterisikoen, så i givet fald vil der blive en adgangsstyring på, siger Erik Jespersen.

Have og oprydning

Smitterisikoen var netop årsagen til, at genbrugspladserne lukkede - i Esbjerg Kommune blev i første omgang de to genbrugspladser i Ribe og Bramming lukket, hvorefter borgerne blev henvist til de to i Esbjerg. Efter nye stramninger fra regeringen blev de to pladser i Esbjerg også lukket frem til foreløbig 29. marts. Alle fire pladser har dog hele tiden haft åbent for erhvervsdrivende.

Kombinationen af godt vejr og mange hjemsendte som følge af coronavirus sendte imidlertid borgerne i haven og på generelt oprydningstogt udendørs og indendørs i massivt antal, uden at de efterfølgende havde mulighed for at skaffe sig af med affaldet.

- I vores optik er det ikke et livsvigtigt aspekt at komme af med haveaffald, og det kunne man jo lægge i mellemdeponi i et hjørne af haven, konstaterer Erik Jespersen og tilføjer, at der er mange husstande, der er forsynet med havespande, og at Esbjerg Kommune fra 6. april går over til 14 dages tømning som planlagt i forvejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce