Annonce
Esbjerg

Esbjerg Kommune undersøger genåbning af genbrugspladser: Affald smides andre steder

Esbjerg Kommune er i gang med at undersøge, om det kan lade sig gøre at genåbne genbrugspladserne med adgangsbegrænsning - men det kræver andre kommuners medvirken. Arkivfoto: Orla Lund.
Esbjerg Kommune er ved at undersøge, hvordan genbrugspladserne måske kan genåbnes for private med en vis adgangsbegrænsning, men det kræver også medvirken fra Kommunernes Landsforening. Imens ses der affald smidt på rastepladser og i naturen.
Annonce

Esbjerg Kommune er lige nu i gang med at undersøge, om genbrugspladserne i en eller anden form kan åbnes for private. Imens berettes der om affaldsdynger forskellige steder i kommunen - blandt andet på Vejdirektoratets rastepladser og i andre udendørs omgivelser, herunder fri natur, som kommunens entreprenørafdeling ved selvsyn har observeret.

Som bekendt besluttede Esbjerg Kommune i lighed med andre af landets kommuner at lukke genbrugspladserne for private borgere på grund af frygt for smitte med coronavirus, og det har muligvis haft den omtalte kedelige indvirkning. Den er dog kun i mindre grad medvirkende til, at der nu overvejes en begrænset genåbning, og en genåbning kræver i det hele taget, at vilkårene først afklares gennem Kommunernes Landsforening (KL).

Direktør for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Erik Jespersen, er vred over affalds-griseriet:

- Vi kan konstatere, at der smides affald rundt omkring i større omfang, end vi normalt ser. Vi er rigtig trætte af, at folk ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, for det er ikke at opføre sig ordentligt at smide affald i naturen. Hvis det ikke var, fordi politiet har travlt, ville vi bede politiet om at se på det, siger Erik Jespersen. Han tilføjer, at kommunen selv vil efterforske sagerne ved at gennemgå affaldet og se, om der findes fingerpeg om syndernes identitet. Gør der det, vil de blive politianmeldt.

Overfyldte miljøstationer

  • Din Forsyning meddelte tirsdag via selskabets hjemmeside, at man i weekenden havde observeret, at miljøstationerne bugner med al slags affald. Affald, man under normale forhold ville aflevere på genbrugspladserne.
  • Borgerne har imidlertid ikke lov til at smide affaldet på miljøstationerne, og Din Forsyning opfordrer til, at man i stedet beholder sit affald hjemme hos sig selv, viser samfundssind og ikke mindst tålmodighed.
  • En miljøstation er en ubemandet mini-genbrugsplads, hvor man kan komme af med de små genavendelige affaldstyper fra hverdagen.
Annonce

Alle skal åbne

Når Esbjerg Kommune har udbedt sig fælles retningslinjer gennem KL for en eventuelt begrænset genåbning af genbrugspladser for private, hænger det sammen med, at presset på åbne pladser bliver alt for stort, hvis kun nogle kommuner genåbner.

- Det vil i givet fald udløse en trafik på tværs af kommunegrænserne, og det vil lægge et alt for stort pres, herunder også økonomisk, på de åbne pladser. Nu er vi i dialog med KL, og så ser vi på, hvordan vi rent praktisk vil kunne håndtere det, hvis vores genbrugspladser genåbner. Det skal i givet fald ske efter aftale med Din Forsyning, som jo driver pladserne i Varde Kommune. Vi er under alle omstændigheder nødt til at kunne sikre, at der ikke er for mange mennesker på pladserne på én gang af hensyn til smitterisikoen, så i givet fald vil der blive en adgangsstyring på, siger Erik Jespersen.

Annonce

Have og oprydning

Smitterisikoen var netop årsagen til, at genbrugspladserne lukkede - i Esbjerg Kommune blev i første omgang de to genbrugspladser i Ribe og Bramming lukket, hvorefter borgerne blev henvist til de to i Esbjerg. Efter nye stramninger fra regeringen blev de to pladser i Esbjerg også lukket frem til foreløbig 29. marts. Alle fire pladser har dog hele tiden haft åbent for erhvervsdrivende.

Kombinationen af godt vejr og mange hjemsendte som følge af coronavirus sendte imidlertid borgerne i haven og på generelt oprydningstogt udendørs og indendørs i massivt antal, uden at de efterfølgende havde mulighed for at skaffe sig af med affaldet.

- I vores optik er det ikke et livsvigtigt aspekt at komme af med haveaffald, og det kunne man jo lægge i mellemdeponi i et hjørne af haven, konstaterer Erik Jespersen og tilføjer, at der er mange husstande, der er forsynet med havespande, og at Esbjerg Kommune fra 6. april går over til 14 dages tømning som planlagt i forvejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Tønder tabte pusten efter pausen

Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce