Annonce
Sydjylland

Et sidste farvel: Ole Gotved blev sendt over åen

Ole Gotved blev båret over "åen"
JydskeVestkysten deltog torsdag sammen med mange andre mennesker i afskeden med Ole Gotved i Brændstrup, efter den højt værdsatte mand døde på Kolding Sygehus den 16. oktober. Ole var asatroende og skulle derfor herfra på en lidt anden måde, end så mange andre kommer til. I næste uge bringer avisen nekrologen om Ole Gotved.

Bålfærd: Ole Gotved er nu sendt over åen til De Gamle.

Små snapsglas fyldt med æblemost og Ole Gotveds hjemmebrændte snaps blev ligeligt fordelt mellem de mange fremmødte i Ole Gotveds have udenfor det lille gule hus på Gammelvej i Brændstrup.

Før ceremonien kunne gå i gang, skulle der skåles. Inden da havde gæsterne mulighed for at komme med en sidste hilsen til Ole Gotved i stuen, hvor der var åben kiste.

- Skål for Ole, lød det fra sønnen Thorleif Gotved.

Det var et farvelskål til Ole Gotved. Han døde på Kolding Sygehus onsdag den 16. oktober, som følge af en påkørsel fire uger forinden.

Ole Gotved var asatroende og var i 1997 med til at danne Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark. Det gjorde han blandt andet sammen med sin datter Gudrun Victoria Gotved, der selv stod for ceremonien.

Asatro

  • Asatro er en religion, hvor tilhængerne dyrker de oldnordiske guder, som Thor og Odin, derudover dyrker de også naturens kræfter.
  • Når man som asatroende dør kommer man enten i dødsriget Hel til gudinden Hel eller i Valhalla.
  • Hel kan ikke sammenlignes med de kristnes helvede, Hel er fredeligt sted.
  • Ole Gotved ville ikke i Valhalla, han orkede ikke, at skulle ud og kæmpe. I stedet ville han hellere ned til Hel, da han så gudinden som en kærlig og nådig gudinde, der gav lindring og dødsriget Hel som et sted hvor alle smerter forsvinder.
  • I Danmark er det eneste godkendte trossamfund, der bekender sig til asatro, Forn Sidr, som Ole Gotved var med til at starte.

God rejse

Ved ankomst til ceremonien fik alle gæsterne et lille hjemmelavet sanghæfte, hvor der på forsiden stod "Ole Gotveds Bålfærd 24. oktober 2019". I hæftet stod der "Gudrun tager ordet og fylder et horn".

Det gjorde hun netop. En flaske mjød blev hældt i et stort horn og skulle derefter på omgang blandt de nærmeste, der alle stod samlet i en kreds om kisten.

Ole Gotveds datter Helle Gotved var den første i kredsen, der kom med sit farvel til sin far. Hun sang en sang på keltisk, og sagde derudover et par bevingede ord om sin elskede far, inden hun tog en slurk af hornet. Havde man ikke lyst til at tage en slurk, skulle man blot hælde lidt af mjøden ud på græsset.

Herefter gik hornet rundt, og de nærmeste fik sagt deres sidste farvel og ønsket ham en god rejse. Hornet endte hos Gudrun Gotved, der sluttede den del af ceremonien af med at hælde det resterende mjød ud over kisten.

Herefter sang Gudrun Gotveds gudinden Friggs bøn for sin far, inden han kunne blive sendt over åen. Både i fysisk og metaforisk forstand. Han havde nemlig bedt sine børn om at blive båret over den lille bæk, der løb langs hans grund i Brændstrup. Og ønsket blev opfyldt. Dele af den nærmeste familie bar ham det sidste stykke over broen til den lille bæk og ind i rustvognen. Han skal begraves i haven på slægtsgården i Brændstrup, der i dag er ejet af Gudrun.

I næste uge søndag den 3. november bringer JydskeVestkysten den store nekrolog om faren, morfaren, farfaren, vennen og inspiratoren Ole Gotved.

Mjød hældes ud over kisten som et led i bålfærden.Foto: André Majlund
Gudrun Victoria Gotved kommer med en sidste skål til sin far.Foto: André Majlund
Det hedder "bålfærd" efter myten om guden Balders død, hvor Balders lig blev på bål om bord på et skib. Derfor er er faklerne en vigtig del af ritualet. Foto: André Majlund
Søren Ryge lavede i 2014 programmet "Ole og Harleyen" og deltog i bålfærden. Foto: André Majlund
Som en sidste skål til Ole Gotved drak de fremmødte enten hans hjemmebrændte snaps eller æblemost.Foto: André Majlund
Ole Gotved havde rørt mange mennesker gennem sin levetid. Foto: André Majlund
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Debat For abonnenter

Kommentar: De Konservative og Nye Borgerlige er tæt på at sikre LA-viceborgmesters plads i byrådet

Sydjylland

Uddannelsesinstitutioner uden for storbyerne melder sig klar til at oprette nye uddannelser

Annonce