Annonce
Sydjylland

Et sidste farvel: Ole Gotved blev sendt over åen

Ole Gotved blev båret over "åen"
JydskeVestkysten deltog torsdag sammen med mange andre mennesker i afskeden med Ole Gotved i Brændstrup, efter den højt værdsatte mand døde på Kolding Sygehus den 16. oktober. Ole var asatroende og skulle derfor herfra på en lidt anden måde, end så mange andre kommer til. I næste uge bringer avisen nekrologen om Ole Gotved.

Bålfærd: Ole Gotved er nu sendt over åen til De Gamle.

Små snapsglas fyldt med æblemost og Ole Gotveds hjemmebrændte snaps blev ligeligt fordelt mellem de mange fremmødte i Ole Gotveds have udenfor det lille gule hus på Gammelvej i Brændstrup.

Før ceremonien kunne gå i gang, skulle der skåles. Inden da havde gæsterne mulighed for at komme med en sidste hilsen til Ole Gotved i stuen, hvor der var åben kiste.

- Skål for Ole, lød det fra sønnen Thorleif Gotved.

Det var et farvelskål til Ole Gotved. Han døde på Kolding Sygehus onsdag den 16. oktober, som følge af en påkørsel fire uger forinden.

Ole Gotved var asatroende og var i 1997 med til at danne Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark. Det gjorde han blandt andet sammen med sin datter Gudrun Victoria Gotved, der selv stod for ceremonien.

Annonce

Asatro

  • Asatro er en religion, hvor tilhængerne dyrker de oldnordiske guder, som Thor og Odin, derudover dyrker de også naturens kræfter.
  • Når man som asatroende dør kommer man enten i dødsriget Hel til gudinden Hel eller i Valhalla.
  • Hel kan ikke sammenlignes med de kristnes helvede, Hel er fredeligt sted.
  • Ole Gotved ville ikke i Valhalla, han orkede ikke, at skulle ud og kæmpe. I stedet ville han hellere ned til Hel, da han så gudinden som en kærlig og nådig gudinde, der gav lindring og dødsriget Hel som et sted hvor alle smerter forsvinder.
  • I Danmark er det eneste godkendte trossamfund, der bekender sig til asatro, Forn Sidr, som Ole Gotved var med til at starte.

God rejse

Ved ankomst til ceremonien fik alle gæsterne et lille hjemmelavet sanghæfte, hvor der på forsiden stod "Ole Gotveds Bålfærd 24. oktober 2019". I hæftet stod der "Gudrun tager ordet og fylder et horn".

Det gjorde hun netop. En flaske mjød blev hældt i et stort horn og skulle derefter på omgang blandt de nærmeste, der alle stod samlet i en kreds om kisten.

Ole Gotveds datter Helle Gotved var den første i kredsen, der kom med sit farvel til sin far. Hun sang en sang på keltisk, og sagde derudover et par bevingede ord om sin elskede far, inden hun tog en slurk af hornet. Havde man ikke lyst til at tage en slurk, skulle man blot hælde lidt af mjøden ud på græsset.

Herefter gik hornet rundt, og de nærmeste fik sagt deres sidste farvel og ønsket ham en god rejse. Hornet endte hos Gudrun Gotved, der sluttede den del af ceremonien af med at hælde det resterende mjød ud over kisten.

Herefter sang Gudrun Gotveds gudinden Friggs bøn for sin far, inden han kunne blive sendt over åen. Både i fysisk og metaforisk forstand. Han havde nemlig bedt sine børn om at blive båret over den lille bæk, der løb langs hans grund i Brændstrup. Og ønsket blev opfyldt. Dele af den nærmeste familie bar ham det sidste stykke over broen til den lille bæk og ind i rustvognen. Han skal begraves i haven på slægtsgården i Brændstrup, der i dag er ejet af Gudrun.

I næste uge søndag den 3. november bringer JydskeVestkysten den store nekrolog om faren, morfaren, farfaren, vennen og inspiratoren Ole Gotved.

Mjød hældes ud over kisten som et led i bålfærden.Foto: André Majlund
Gudrun Victoria Gotved kommer med en sidste skål til sin far.Foto: André Majlund
Det hedder "bålfærd" efter myten om guden Balders død, hvor Balders lig blev på bål om bord på et skib. Derfor er er faklerne en vigtig del af ritualet. Foto: André Majlund
Søren Ryge lavede i 2014 programmet "Ole og Harleyen" og deltog i bålfærden. Foto: André Majlund
Som en sidste skål til Ole Gotved drak de fremmødte enten hans hjemmebrændte snaps eller æblemost.Foto: André Majlund
Ole Gotved havde rørt mange mennesker gennem sin levetid. Foto: André Majlund
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Annonce