Annonce
Kolding

Ewii er utilfreds med, at konkurrent også graver fibernet ned: - Det svarer jo til, at de enkelte bilmærker skulle have hver sin vejbane

I et brev til Erhvervsstyrelsen skriver Ewii blandt andet: "I EWII opfatter vi fibernettet som et af livets selvfølgeligheder på niveau med el, vand og varme og efterlyser derfor en regulering, som på mange måder minder om reguleringen af El-nettet. Her har reguleringen medvirket til en samfundsøkonomisk effektiv løsning, hvor man ikke har flere forskellige infrastrukturejeres stikkontakter hængende i hjemmet afhængig af hvilken strøm-leverandør, som man måtte vælge". Pressefoto: Ewii.
Ewii undrer sig over, at konkurrenten Norlys også graver fibernet ned i Trekantområdet, selv om selskabet er velkommen til at benytte det fibernet, Ewii allerede har lagt i jorden.

Kolding: I Trekantområdet er energiselskabet Norlys begyndt at grave fibernet i jorden. Det undrer man sig over hos de lokale konkurrenter hos Ewii, der allerede har gravet fibernet ned i store del af Kolding, Vejle og Fredericia.

De mange kilometer fibernet, som ligger i jorden, kan alle få lov at leje sig ind på, og de rummer rigeligt med plads til nye tv- og internetudbydere. Derfor anser man det som lidt af en molbohistorie hos Ewii, at konkurrenterne er ved at lægge et parallelt fibernet i jorden, og det er ifølge Ewii direkte til gene for borgerne, at Norlys graver op, hvor der allerede ligger et fibernet, som er åbent for andre at benytte.

"Ud over den samfundsøkonomiske og klimamæssige konsekvens så vil borgerne opleve at skulle have mindst to fiberbokse hængende fra infrastrukturejere samt tilhørende routere fra tjenesteudbydere", skriver Ewii i slutningen af august i en mail til Erhvervsstyrelsen.

Annonce

Norlys ejer kendte udbydere som Boxer og Stofa, og det er deres tjenester indenfor blandt andet tv og internet, der skal sendes ud i Trekantområdet via det nye fibernet. Men ifølge Ewii er der rigeligt med plads til både Boxer og Stofa på det eksisterende net, der allerede ligger i jorden.

- Det svarer jo til, at de enkelte bilmærker skulle have hver sin vejbane. Sådan er det jo ikke. Vi har en fælles vejbane, som vi kører på alle sammen. Vi skal have konkurrence mellem de enkelte bilmærker, men vi skal ikke have en konkurrence i at lave flere forskellige motorveje - det er fuldstændig kugleskørt, siger Lars Bonderup Bjørn, der er administrerende direktør hos Ewii.

Sund fornuft

Hvem der lægger fibernet ned hvor, er del af et større kompleks omkring forholdene på engrosbredbåndsmarkederne, som i sidste ende handler om priser og markedsandele. Erhvervsstyrelsen har længe arbejdet med justeringer, der skal regulere et marked i konstant forandring.

Administrerende direktør for Ewii, Lars Bonderup Bjørn, kalder det kugleskørt, hvis flere udbydere graver fibernet i jorden på samme sted. Foto: Søren Gylling

Hos Ewii er man tilhænger af en regulering. Men selskabet opfordrer til, at Erhvervsstyrelsen har fokus på at regulere, hvor det er til gavn for hele samfundet.

- Selvfølgelig skal der kun lægges ét fibernet ned. Så kan det være, at nogen må sælge fra, og at de skal kompenseres på en eller anden måde - og det kan også gælde for os. Men det kan ikke være anderledes, end at vi skal lytte til den sunde fornuft, og så må man løse det derfra. Så man kunne godt sætte stop for dobbeltgravning midlertidigt, indtil der er fundet en afklaring, siger Lars Bonderup Bjørn hos Ewii.

Annonce

En million adresser

Hos Norlys lyder reaktionen, at man ikke har til hensigt at lægge fibernet ned alle de steder, hvor Ewii i forvejen har været ude at grave. Omvendt kan det være tilfældet i nogle situationer, oplyser kommunikationschef Birgitte Møller-Heuer:

- I Norlys tror vi generelt ikke på, at det er en forretningsmæssig god idé at etablere fibernet parallelt til et åbent fibernet. Når vi i nogle tilfælde alligevel har gjort det, skyldes det særlige kommercielle forhold - eksempelvis at vi i samarbejde med en antenneforening etablerer fibernet, fortæller hun.

Hun forklarer, at Norlys, som har hovedkontor i Silkeborg, har en strategi om at blive en national fiberleverandør. Det indebærer, at man vil udrulle fiber til op mod en million adresser inden udgangen af 2023.

I Trekantområdet har Norlys gravet fiberkabler ned i boligområde i Vejle, og man har også planer om at søge gravetilladelser ved et par nybyggerier i Kolding - formodentlig i 2022. Herudover vælger selskabet at holde detaljerne for den kommende udrulning ganske tæt til kroppen. Kommunikationschef Birgitte Møller-Heuer tilføjer dog:

- Inden for kort tid forventer vi at færdiggøre fiberudrulningen inden for hele vores eget forsyningsområdet, og fremadrettet vil vi investere i etablering af fiber uden for eget forsyningsområde i udvalgte områder, hvor vi vurderer, at det er en god forretning.

5 hurtige om bredbåndsmarkedet

  1. TDC er den klart største aktør, der igennem selskabet Nuuday leverer over 40 procent af de hurtigste internetforbindelser til danske husstande. Nuuday rummer bl.a. varemærkerne Yousee, Hiper og TDC Erhverv.
  2. Norlys ejer det klart største fibernet og dækker 40 procent af Danmarks areal. Det forbrugerejede selskab graver fiber ned til 70.000 nye adresser i 2021.
  3. Erhvervsstyrelsen er på vej med ny regulering, der skal sikre konkurrence til fordel for forbrugerne. Det handler blandt andet om, hvordan leverandørerne af bredbånd får adgang til hinandens fibernet.
  4. EWII besluttede i 2019 besluttede at bruge en milliard kroner på projektet ”Fiber i Alt til Alle” for at sikre en moderne digital infrastruktur i Trekantområdet.
  5. www.tjekditnet.dk kan man se, hvilke muligheder man har for bredbånd på den adresse, hvor man bor.
Annonce
Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Esbjerg For abonnenter

Magdalenes søn ville hellere på skadestuen end i skole - forsøgte at brække sine tæer: Mor føler sig nødsaget til selv at undervise ham

Tønder

Larm i luften: Kampfly har kurs mod Rømø

Esbjerg

Vild vandrehistorie rammer Bilka Esbjerg: - Det er en kæmpestor and

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Vejen For abonnenter

Vinterbadeklub har kæmpet i fire år for at få sat lys op ved søbad: - Vi venter og venter på svar fra kommunen, og vi kommer ingen vegne

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Esbjerg

Corona rammer skolerne spredt: Nogle steder er der ingen problemer, andre steder er der kun to elever i en klasse

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Erhverv For abonnenter

Lille it-firma i landsby er gået konkurs: Fire har mistet deres job - men kun ét selskab i Island mister penge

Esbjerg

Endnu en uddannelse kommer til Esbjerg: De første studerende optages allerede i år

Annonce