Annonce
Esbjerg

Fabrik i Esbjerg med verdensnyhed solgt i hollandsk milliardhandel

Glycom med fabrik i Esbjerg er solgt for 5,7 milliarder kroner til hollandske DSM. Arkivfoto
Den hollandske enzym- og ingredienskoncern DSM har købt det danske selskab Glycom med fabrik i Esbjerg for 5,7 milliarder kroner. Overtagelsen er også en god nyhed for fabrikken i Esbjerg, oplyser fabrikschef.

Esbjerg: Det blev lanceret som en verdensnyhed, da biotek-selskabet Glycom for lidt mere end fire år siden etablerede sig i den tidligere Vitalys-fabrik i Kjersing ved Esbjerg. Forinden havde selskabet afsøgt 20 andre steder i verden for at finde en egnet lokation til fremstilling af et helt unikt bioteknologisk produkt til modermælkserstatning.

Men sidste efterår kom det frem, at ejerkredsen bag Glycom, der blandt andre tæller Danica Pension og en række garvede finansfolk, via den schweiziske finansgigant Credit Suisse, var på jagt efter køber til selskabet.

Den jagt er nu afsluttet, i det den hollandske enzym- og ingredienskoncern DSM, der blandt andet konkurrerer med danske Chr. Hansen, meddeler, at man har købt Glycom inklusiv på fabrikken i Esbjerg.

Fabrikken i Esbjerg er det eneste i verden, som kan producere den unikke ingrediens i modermælkserstatning.

Annonce

Fabrikken

Glycom købte i 2016 fabrikken i Kjersing fra DLG-gruppen, der brugte fabrikken til at producere lysin: en vigtig aminosyre, der især bruges i svine- og fjerkræfoder.

Fabrikken har også tidligere heddet Agroferm, ligesom den har været drevet af Arla og The Borden Company.

Et godt match

Hollænderne har ifølge meddelelsen betalt astronomiske 765 millioner euro - svarende til 5,7 milliarder kroner for Glycom, som beskæftiger flere end 150 ansatte, hovedparten ved fabrikken i Esbjerg.

Geraldine Matchett og Dimitri de Vreeze, der deler direktørstillingen i hollandske DSM, siger, at de to selskaber er et godt match, og at opkøbet er et attraktivt og logisk skridt for DSM at tage.

Også hos Glycom, der har udviklet såkaldte HMO´er - humane mælke oligosaccharider - som er en komponent i human modermælk, er der tilfredshed.

- Vi er spændte på at blive en del af DSM. Det gør os ikke alene i stand til at accelerere væksten hos Glycom ved at tilføre vores HMO-produkter til DSM´s brede kundebase og integrere det i selskabets fulde løsningstilbud til kunder inden for ernæring til spædbørn, det giver os også gearing sammen med DSM´s stærke forsknings og udviklingsplatform og kliniske kompetencer til at støtte udviklingen af Glycoms næste generation af HMO´s, siger Odd Hansen, der er administrerende direktør hos Glycom, i meddelelsen.

Eksplosiv vækst

Glycom er oprindeligt stiftet af nogle kemikere fra DTU, og i samarbejde med Nestlé, der er en af verdens største fødevareproducenter, fik selskabet som det første i verden godkendt en såkaldt HMO-ingrediens til modermælkserstatning i 2016.

Samme år investerede ejerne af Glycom mere end en halv milliard kroner i fabrikken i Kjersing, og i 2018, efter Nestlé havde lanceret modermælkserstatningen i omkring 50 lande, gik det stærkt. Fremstødet blev i Nestlés regnskab beskrevet som et af de mest succesfulde i selskabets 150-årige historie, og Glycoms salg voksede voldsomt fra 43 millioner kroner i 2017 til 382 millioner kroner i 2018, mens driftsresultatet (EBITDA) gik fra minus 37 millioner kroner til et plus på 135 millioner kroner i samme periode.

Den operationelle chef for fabrikken i Esbjerg, Kjeld Kjeldsen, glæder sig også over det nye ejerskab.

- Dette er helt generelt en god nyhed og ligeledes en god nyhed for fabrikken i Esbjerg. Vi får helt sikkert et godt nyt hjem hos DSM, siger han.

Handlen ventes at falde på plads i andet kvartal.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce