Annonce
Kommentar

Kommentar: Fake news og fakta om Skansegården

På en lokal Facebookside fyger det med påstande og beskyldninger, der serveres som en blanding af fakta, historiske kendsgerninger og udokumenterede påstande. En del af beskyldningerne retter sig direkte imod JydskeVestkystens journalistik og dækning af sagen, og denne kommentar vil svare på disse anklager.

Annonce

Sønderborg: Det gælder om at holde tungen lige i munden i debatten om Skansegårdens fremtid.

På en lokal Facebookside fyger det med påstande og beskyldninger, der serveres som en blanding af fakta, historiske kendsgerninger og udokumenterede påstande.

Tilsammen udgør det en suppe, der smager af kalkuleret misinformation og spreder sig som virus blandt folk, der af gode grunde ikke kan have fuld indsigt i de mange detaljer i sagen om Skansegården.

Godt hjulpet på vej af Facebooks særlige mulighed for mod betaling at forstærke sit budskab når denne suppe ud til mange flere, end potentialet i sig selv ville række til.

En del af beskyldningerne retter sig direkte imod JydskeVestkystens journalistik og dækning af sagen, og denne kommentar vil svare på disse anklager.

Men først tilbage til sagen:

Annonce

Stort talent

Bag Facebooksiden Dybbøl Banke Skansegården står en person, der ellers burde kende så meget til sagens substans, at han ikke behøver ty til propaganda for at forsvare sin pointe.

Det er nemlig den selvsamme mand, som i fjor købte Skansegården i et udbud af staten for fem millioner kroner: Ipnordic-direktør Charles Ginnerskov, der sammen med sin far har skabt et af de seneste årtiers stærkeste erhvervseventyr i Sønderborg Kommune.

Med hårdt arbejde og stort talent gjorde de ipnordic i Gråsten til en millionforretning og en vigtig arbejdsplads. I januar 2019 solgte de livsværket til en hollandsk telegigant, og mens faren kunne trække sig tilbage til sin ejendom tæt på Skansegården, fortsatte Charles Ginnerskov som direktør i ipnordic - nu under hollandsk ejerskab.

Nogenlunde samtidig kom Skansegården i udbud, og her var Charles Ginnerskovs bud det højeste. I en artikel i JydskeVestkysten fortalte den nye ejer, at han var faldet for den smukke beliggenhed, og at det nu var hans hensigt at restaurere den historiske ejendom fra 1870. 

Annonce

Kritik i byrådet

Alle var glade. Ikke mindst de mange historieinteresserede og naturelskende sønderborgere, der gennem årene har nydt den smukke natur ved skanserne. At ejendommen trænger til en kærlig hånd, kan ikke komme bag nogen – det var tydeligt gjort klart i udbudsmaterialet.

Her kunne historien stoppe, men det gjorde den ikke. Efter at have overtaget Skansegården ændrede Charles Ginnerskov tilsyneladende mening. Nu ville han rive den gamle bygning ned og bygge en ny ejendom med udsigt i topklasse, hvilket hverken fredningsmyndigheder eller museumsfolk i øvrigt har problemer med.

Om Skansegårdens tilstand viste sig endnu ringere end forudset, eller om hensigten allerede fra begyndelsen har været nedrivning ved kun ganske få. Men at den nye udvikling har påkaldt sig politisk kritik i Sønderborg Byråd kan til gengæld ikke overraske nogen, og slet ikke en så erfaren og driftig forretningsmand som Charles Ginnerskov.

Især Dansk Folkeparti og Venstre i byrådet har rejst kritik, mens socialdemokraterne med borgmesteren i spidsen synes mere imødekommende. Og derfor er sagen som politisk historie naturligvis interessant for Sønderborgs største lokale nyhedsmedie, JydskeVestkysten.

På den baggrund har vi her på avisen dækket debatten om Skansegårdens fremtid - uden i øvrigt på noget tidspunkt at tage stilling for eller imod Charles Ginnerskovs ønske om at rive Skansegården ned.

Ikke at dække en så stor og oplagt politisk historie ville svare til at overse en afgørende landskamp for sportsredaktionen eller i disse dage at udkomme uden relevant nyt om coronakrisen.

Så det har vi gjort - også selvom hverken Charles Ginnerskov eller hans far har ønsket at medvirke i avisens artikler om sagen. De har begge undladt at reagere på alle tilbud om at komme til orde.

I stedet har Charles Ginnerskov oprettet sit eget medie, som tilsyneladende uden ansvar eller moral blander ægte fakta med udokumenterede nyheder og beskyldninger efter forgodtbefindende. Tidligere på ugen måtte en kommunal embedsmand for eksempel stå for skud og se sig anklaget for at pleje personlige interesser i sagen.

Annonce

Blå luft

Her skal blot imødegås de to væsentligste beskyldninger i forhold til JydskeVestkysten:

Dels har Charles Ginnerskov gennem sin Facebookside gjort gældende, at JydskeVestkystens interesse for sagen skyldes, at en ansat i Jysk Fynske Medier skulle være blandt de tilbudsgivere, som ikke kunne matche Charles Ginnerskovs bud på fem millioner kroner.

Det er en konspirationsteori, som ingen på JydskeVestkystens redaktion genkender, og da vi bad Charles Ginnerskov dokumentere sin påstand eller beklage den på sin Facebookside, valgte han at slette beskyldningen – dog uden at beklage. Siden har han fremsat beskyldningen igen i en endnu mere ulden form.

Derfor er det på sin plads at understrege, at JydskeVestkystens ledelse ikke har kendskab til, at nogen medarbejder skal have budt på Skansegården. Og at avisens journalistik og redaktionelle linje i sagen om Skansegården ville være den samme, uanset om beskyldningen var sand eller som her synes grebet ud af den blå luft.

Hvis Charles Ginnerskov har brug for et grundkursus i journalistisk metode og almindelige krav til dokumentation, herunder hvordan man retter fejl og beklager misforståelser, er han altid velkommen. Det gør vi gerne gratis modsat de professionelle kommunikatører, han i øjeblikket synes at benytte sig af.

Annonce

Gammel plade

Desuden har Charles Ginnerskov på sin Facebookside fremført en gammel plade, som vi ofte hører her på JydskeVestkystens redaktion i Sønderborg: Nemlig at vores journalistik i sagen om Skansegården bærer præg af, at Venstres politiske leder i Sønderborg Byråd, Peter Hansen, udover at være politiker og virksomhedsejer også sidder i Jysk Fynske Mediers bestyrelse.

Det er velkendt, at Peter Hansen i årevis har haft plads i mediekoncernens bestyrelse. Og dermed også har været med til at håndhæve den grundregel, der gælder for alle ordentlige journalistiske medier her i landet: At journalistikken er fri og ikke må påvirkes af hverken ejerkreds, bestyrelse eller nogen anden interesse end hensynet til læserne og dermed offentlighedens krav på retvisende information.

Det er meget muligt, at Charles Ginnerskov i sit samarbejde med andre lokale medier har fået det indtryk, at journalistik kan være til salg, men han tager fejl, hvis han tror, at vi her på avisen lader vores nyhedsformidling præge af politiske interesser eller for den sags skyld størrelsen på folks pengepung.

Også her opfordrer vi ham til at fremlægge dokumentation for sine beskyldninger.

Indtil det sker, vil vi betragte hans Facebookside som et sørgeligt udtryk for fake news, der med ham som afsender har fået lov at sprede sig i det lokale nyhedsbillede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Endelig kom sneen

Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Trekantområdet

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Annonce