Annonce
Haderslev

Familie er desperat: Rotter har indtaget deres hus

Stanken er ikke til at holde ud for Else Mamsen og hendes datter, Jill Holst. De bruger ofte mundbind, når de opholder sig i huset. Stanken af rotter og deres urin og ekskrementer hænger overalt. Familien vil gerne flytte, men kan ikke uden hjælp. Foto: Inge Rogat Møller
Else Mamsen og hendes familie har de seneste tre uger boet i campingvogn i haven. De tør ikke længere bo i familiens lejede hus i Over Jerstal. Drømmen er at flytte, men økonomisk har familien ikke råd. Kloakmester Jacob Tønder er rystet. Der er rotter overalt, siger han.
Annonce

Over Jerstal: Bag et bræt i muren i bryggerset er der et cirka ti centimeter stort hul, i stuen vipper det, når man går hen over parketgulvet og i køkkenet er der ingen strøm på køleskabet.  El-kablet er bidt over og værst af alt. Overalt i huset fra 1946 på Stationsvej i Over Jerstal hænger en fæl og usund stank, der forstærkes, når man kommer op på førstesalen og ud i entreen. I en krog på gulvet på førstesalen ser man hvorfor: Rottelort, store mørkebrune klatter, der stinker, når man går forbi.

Rotterne har indtaget huset. De bor i væggene,  i hulrum og under gulvet, hvor de har undermineret alt og nu får stuens gulv til at vippe. Og der er mange, så mange, at Else Mamsen, hendes mand Henning samt de voksne døtre Jill og Stefanie de seneste tre uger har været nødt til at flygte ud i en campingvogn i haven, hvor de nu sover med deres to hunde.

- Vi kan ikke bo i huset længere. Jeg har ondt i nakken, tynd mave og opkast, fortæller Else Mamsen, der lige som sine døtre tager mundbind på, når hun bevæger sig ind i huset.

Annonce

Rotter går i fælden

I de seneste ti dage har de fanget mindst otte rotter, der er gået i én af de fælder, der står overalt i huset. Under køkkenvasken står der to, og foran lågen har de sat en tung tønde for at  forhindre skadedyrene i at komme ud. Men det hjælper ikke. I nattetimerne kommer rotterne frem og løber overalt - blandt andet på køkkenbordet.

- Det er regulært sundhedsskadeligt, siger Jacob Tønder fra AJ Kloakservice, der forsøger at hjælpe familien, der er sat under økonomisk administration af Haderslev Kommune og derfor ikke uden videre kan betale et indskud til en ny lejlighed.

Jacob Tønder fra AJ Kloakservice er forfærdet over forholdene i huset. Han har besluttet at hjælpe familien, fordi den ikke selv formår det. Rotterne kommer udefra og klatrer op, siger han. Foto: Inge Rogat Møller

Han fortæller, at der er sat rottespærrer op, så rotterne kommer ikke ind gennem kloakken.

- Nej, de bor i huller overalt, siger kloakmesteren, der aldrig har oplevet et så slemt rotteangreb som i huset i Over Jerstal.

- Efter min mening kan de ikke bo her, og hvis nogen skal bo her, skal der en større omgang til, siger han.

Annonce

Ejer gør intet

Der har været rotter i huset, siden familien for fire-fem år siden flyttede ind i ejendommen. Else Mamsen har ikke tal på, hvor mange gange hun har kontaktet husets ejer, René Grønborg, for at få gjort noget ved forholdene.

- Men han svarer ikke, og når han gør, så siger han, at der bliver gjort noget, men så bliver der alligevel ikke lavet noget. Og samtidig siger han, at vi skal betale halvdelen. Det kan vi ikke, siger Else Mamsen.

Under køkkenvasken er der opsat to rottefælder. Familien ved, rotterne er der. Et kabel er gnavet over, og de har set dem på køkkenbordet. Foto: Inge Rogat Møller

Else Mamsen og hendes familie har også ringet mindst 30 gange til Rentokil, der bekæmper rotter for Haderslev Kommune. Ifølge hende tager Rentokil ikke problemet seriøst. Firmaet kommer kun lige forbi i to minutter og ti sekunder, kigger lidt rundt og i kloakken og smutter så, når de intet finder.

Rotter og sygdom

  • Rotter er uønskede skadedyr, der i direkte kontakt er i stand til at smitte mennesker med både bakterier, vira og encellede organismer (protozoer). De kan alle medføre alvorlige sygdomme hos mennesker.
  • Den indirekte kontakt er lige så farlig. Rotter kan bære på og udskille mikroorganismer, der kan smitte mennesker.
  • Eksempelvis gennem indtagelse af fødevarer, som rotter har inficeret.
  • Gennem indånding af mikroorganismer,
  • Kontakt med rotters urin eller ekskrementer.
  • Kontakt med genstande, hvor rotter har opholdt sig.
  • Kontakt med levende eller døde rotter eksempelvis ved bid eller berøring.

- Men der er intet i kloakken, de er i hulrummene, væggene og under gulvet, og de kommer kun frem i nattetimerne, understreger Jacob Tønder.

For nylig var en taksator og en skadedyrsbekæmper fra et andet skadesdyrsfirma forbi.

- Både taksator og ham fra skadedyrsservice var chokerede. Ham fra skadedyrsservice sagde føj for helvede, da han kom ind, fortæller Jill Holst, der oplyser, at begge gæsterne erklærede huset for ubeboeligt.

Rotterne har rigtig fine forhold. Husets ejer har efterladt alskens efterladenskaber i et skur, der har forbindelse med carporten, som også er fyldt op med rod. Også Else Mamsens og hendes families.

Hvorfor bestiller I ikke blot en container og får ryddet op?

- Det vil vi også gerne, men det meste er ikke vores ejendele, og i øvrigt har vi ikke råd, fordi jeg ikke bestemmer selv, forklarer Else Mamsen,

Bag et stort bræt i bryggerset gemmer der sig et stort hul. Det er rotterne, der har gnavet sig ud gennem væggen. Da brættet bliver taget væk, kan man straks lugte rotterne. Foto: Inge Rogat Møller

Haderslev Kommune er ikke lydhør over for familiens bøn om hjælp. Familien har senest fredag været på kommunen for at få hjælp til at få et indskud til en ny lejlighed, så de kan flytte så hurtigt som muligt. Men de blev afvist.

Saådan ser hullet bag brættet ud. Foto: Inge Rogat Møller

- På Boligportalen har vi fundet en anden bolig, men kommunen vil hverken genhuse os eller gå med til at betale indskuddet. Jeg og min søster har endda tilbudt at skaffe 20.000 kroner af indskuddet på 49.000 kroner. Men heller ikke det, vil kommunen gå med til. Økonomisk kan min søster og jeg ikke klare mere. Jeg har kun en løn på knap 9000 kroner i måneden og skal også betale min fars medicin, siger Jill Holst.

Annonce

Taler familiens sag

Jacob Tønder har været med på rådhuset for at tale familiens sag. Han er forundret over, at ingen tilsyneladende vil hjælpe.


Denne familie kan ikke bo her længere. Den er helt afhængig af andre menneskers hjælp. Jeg går ikke rundt og hjælpe andre på denne måde, men her er der rigtig meget på spil, og familien har alvorligt brug for hjælp. Familien er udfordret på mange måder, men dette rotteangreb kan de ikke stå alene med.

Jacob Tønder, AJ Kloakservice


- Her er rotter. Og der er mange. Jeg tør ikke gætte på hvor mange - måske 100-200 eller måske 200-300, som Jill siger. To rotter alene kan under optimale forhold bliver til mellem 800 og 1000 på et år. At bo et sted med så mange rotter er meget sundhedsskadeligt. De spreder sygdomme. Denne familie kan ikke bo her længere. Den er helt afhængig af andre menneskers hjælp. Jeg går ikke rundt og hjælpe andre på denne måde, men her er der rigtig meget på spil, og familien har alvorligt brug for hjælp. Familien er udfordret på mange måder, men dette rotteangreb kan de ikke stå alene med, siger Jacob Tønder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Selvfølgelig er der magtkamp i DF

Kolding

Smittetrykket stiger fortsat: Kolding overhaler Vejle målt på antallet af nye corona-smittede

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce