Annonce
Esbjerg

Fem store hoteller i massiv protest mod privates udlejning af helårsboliger

De fem hoteller, hvis repræsentanter har indgivet et samlet, kritisk høringssvar, er ECH Park, Hotel Scandic, CABINN Esbjerg, Hotel Britannia og Hjerting Badehotel. Arkivfoto: André Thorup
Fem store hoteloperatører i Esbjerg er massivt imod, at politikerne hæver grænsen for privates udlejning af deres helårsbolig fra 70 til 100 dage. Plan & Miljøudvalget ser på sagen tirsdag.

Esbjerg Kommune: Fem hoteloperatører i Esbjerg har udformet en kraftig advarsel til Plan & Miljøudvalget i forbindelse med, at Folketinget før sommerferien har vedtaget en ny lov, der lader kommunerne selv beslutte, hvor mange dage helårsboliger må udlejes årligt.

Indtil videre har der været en grænse på 70 dage, men nu åbner loven for, at kommunerne kan tillade udlejning af helårsboliger i op til 100 dage årligt. Det har sat hoteloperatørerne i alarmberedskab, og den sag skal Plan & Miljøudvalget se på tirsdag.

Feriehusudlejernes Brancheforening anbefaler at tillade op til 100 dages udlejning af en helårsbolig årligt, og den anbefaling har været sendt i høring hos hoteller, vandrerhjem, campingpladser samt til Business Esbjerg for at finde en løsning, som branchen kan leve med. Ribe Byferie har svaret positivt tilbage. Det samme har Business Esbjerg på vegne af Bed & Breakfast-aktører i kommunen.

Men repræsentanter for fem hoteller i Esbjerg har udarbejdet en samlet svarskrivelse, der argumenterer for en pure afvisning af muligheden for at hæve udlejningsperioden i helårsboliger i Esbjerg Kommune - de nævner blandt andet dårligere konkurrencevilkår for lokale virksomheder, at det vil koste lokale arbejdspladser samt skade turismen i Esbjerg Kommune. Derudover gør de opmærksom på, at smuthullerne i loven allerede bruges flittigt.

Annonce

For mange senge

  • De fem hoteller, hvis repræsentanter har indgivet et samlet, kritisk høringssvar, er ECH Park, Hotel Scandic, CABINN Esbjerg, Hotel Britannia og Hjerting Badehotel.
  • De fem konstaterer, at der "ikke som sådan" mangler overnatningskapacitet i Esbjerg Kommune og påpeger, at belægningsgraden for kommunens overnatningsvirksomheder er på 62 procent, hvilket betyder, at der gennemsnitligt står knap fire ud af 10 senge tomme hver nat.
  • De nye udlejningsregler, hvor kommunen har mulighed for at hæve grænsen fra 70 dage til 100 dage, gælder kun helårsboliger - ikke fritidsboliger og sommerhuse, der stadig kan udledes i størstedelen af året.

Fuld udnyttelse

"Udlejningsmulighederne er udvidet, kontrollen uklar - og konsekvensen kender ingen …", skriver de blandt andet og påpeger, at udlejningsgrænsen på 70 dage i forvejen omgås:

"Herudover kan dele af boligen, altså værelser, udlejes i et ikke nærmere fastsat antal dage. For værelsesudlejningen gælder der nemlig ikke nogen øvre grænse for antallet af udlejningsdage, blot udlejningen ikke har erhvervsmæssig karakter. I praksis betyder det, at en udlejer foruden de nuværende 70 dage, hvor hele boligen udlejes, kan lave supplerende udlejning af værelser i boligen. Vi kan allerede nu se, at det blot betyder, at man i stedet for at udleje hele boligen, overgår til at udleje værelser med adgang til stue, bad og køkken".

Omfattende stigning

Ifølge hoteloperatørerne vil 100 dages udlejning og eventuel yderligere værelsesudlejning blive meget omfattende. Det svarer til, påpeger de, at muliggøre udlejning hver eneste weekend hele året rundt. 100 dage overstiger højsæsonens længde, og de ekstra 30 dage (ud over de 70, red.) vil blive placeret i den periode, hvor der i forvejen er mange ledige senge på hoteller, kroer og vandrehjem, skriver de:

"Det er virksomheder, der står for mange af kommunens arbejdspladser, betaler skatter og afgifter til kommunekassen, bidrager til markedsføringen af byen samt uddanner elever og opkvalificerer flygtninge og personer på kanten af arbejdsmarkedet. De udsættes for konkurrence fra private udlejere, hvor der ikke sættes samme krav til moms, afgifter, lønninger og skatter eller for den sags skyld indberetning af data, logning, brandsikkerhed med videre. En endnu højere grænse for privat udlejningsaktivitet vil fremme den i forvejen unfair konkurrence fra private udlejere, og det vil uden tvivl påvirke de professionelle overnatningsvirksomheder i Esbjerg Kommune".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Nattens fulde overblik: Politi havde travlt med at stoppe påvirkede bilister

Annonce