Annonce
Kolding

Flere små virksomheder bliver ramt af cyberangreb: De kriminelle er næsten altid et skridt foran

- Alting bliver mere digitalt, og dem vi er oppe i mod, de krimelle, de er næsten altid et skridt foran dem, der sidder og lave firewalls og virusbeskyttelse, siger Niels Erikstrup Mortensen, der er områdedirektør for Danske Banks erhvervskunder i Trekantområdet. Foto: Claus Bech/Ritzau/Scanpix
Selv om de små- og mellemstore virksomheder i området oplever flere cyberangreb, så er der en stor gruppe af virksomheder, der fortsat vurderer, at kriminelle ikke vil gå efter deres virksomhed.

Kolding: 29 procent af de små og mellemstore virksomheder i Trekantområdet har oplevet et cyberangreb. For to år siden var tallet 17 procent.

Så selvom de kriminelle rykker over i den digitale verden, så er det fortsat kun knap 60 procent af de mindre virksomheder, der har en egentlig plan for at beskytte sig. Det viser en ny undersøgelse fra Danske Bank blandt 900 små og mellemstore virksomheder i Danmark. Undersøgelsen er udarbejdet af analyseinstituttet Epinion, der har foretaget den for Danske Bank blandt virksomheder på mellem 2-249 ansatte i hele landet.

- Alting bliver mere digitalt, og dem, vi er oppe mod, de krimelle, er næsten altid et skridt foran dem, der sidder og lave firewalls og virusbeskyttelse. Så vi er bagefter hele tiden. Det er en stor udfordring, at man hele tiden skal lukke huller, og desværre er det utroligt talentfulde og kriminelle folk, der sidder bag tastaturet, siger Niels Erikstrup Mortensen, der er områdedirektør for Danske Banks erhvervskunder i Trekantområdet.

Gode råde om it-sikkerhed

Lær IT-sikkerhedspolitikken på arbejdspladsen at kende. Vær opmærksom på falske mails og sms’er, og kontrollér altid identiteten på afsender, før du overfører penge eller fortrolig information.

Vær opmærksom på falske fakturaer. Opdatér altid dine programmer og apps. Brug sikre passwords. Klik ikke på mistænkelige links eller vedhæftede filer.

Vær særligt påpasselig, hvis du modtager en mail eller sms fra en overordnet, der beder dig overføre penge.

Vær ekstra opmærksom i ferietider, eller når ledelsen er bortrejst.

Kilde: Danske Bank

Kunden mister penge

Knap seks ud af ti af virksomheder har en egentlig plan for at beskytte virksomheden mod cyberangreb som for eksempel hacking og CEO-fraud, hvor kriminelle forsøger at franarre en virksomhed oplysninger eller penge ved at udgive sig som direktør i virksomheden.

Men selv om problemet er stigende, er der altså 40 procent af virksomhederne i Trekantområdet, der ikke har lagt en plan for at beskytte sig mod cyberangreb. Til sammenligning er tallet nede på 27 procent i København. Ifølge områdedirektør skyldes det blandt andet travlhed, at man ikke får beskyttet sig digitalt.

- Bare det at have alt opdateret kan være en udfordring. Det er nogle gange noget af det, som kommer til sidst i dagligdagen. Det er ofte noget, der ligger hos ejerlederen eller økonomidirektøren, der har rigeligt at lave, siger Niels Mortensen.

Hvorfor er det interessant for jer som bank at lave sådan en undersøgelse?

- Når det rammer en kunde, så er der stor risiko for, at kunden mister deres penge, hvis de ikke er forsikret. Det giver en mere sårbar virksomhed, og det er ikke i vores interesse, og tit bliver vi involveret, hvor vi skal forsøge at hente pengene hjem fra fjerne lande, siger Niels Mortensen.

Annonce

Flere forholdsregler

Hver tiende virksomhed i Trekantområdet ser cyberangreb som en reel trussel, og direktører fortæller samtidig, at det er et emne, der optager kunderne mere og mere, og derfor holder banken blandt andet gå-hjem-møder for kunderne om IT-sikkerhed. Ifølge Niels Erikstrup Mortensen er der meget, virksomhederne selv kan gøre for at beskytte sig mod angreb fra IT-kriminelle.

- Især de mindre virksomheder er nok tilbøjelige til at tænke, at det primært rammer de større virksomheder. Men uanset virksomhedens størrelse bør man tage sine forholdsregler. Med enkle greb kommer man langt, for eksempel med øget opmærksomhed på passwords og falske e-mails, og det gælder egentlig både derhjemme og på arbejdspladsen, siger Niels Erikstrup Mortensen.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Tempoforladt første halvleg: Kan SønderjyskE spille sig i kvartfinalen?

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Kolding

Skole inviterede forældre til flere end 1000 elever til møde - kun én mødte op

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Vejen

Politikere forkaster forslag om rundkørsel: Svingbaner er betydeligt billigere

Annonce