Annonce
Danmark

Flygtningestrømmen er vendt: Flere flygtninge rejser ud af Danmark, end der kommer hertil

Billedet her er fra 2015 og viser flygtninge på Padborg Station. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet viser, at der for første gang siden 2011, er flere flygtninge, der rejser ud af Danmark, end der kommer hertil. Minister kalder det for succesfuld politik. Dansk Flygtningehjælp mener, Danmarks udlændingepolitik er en mindre del af forklaringen.
Annonce

Flygtninge: For første gang i mindst ni år har vi nettoudvandring af flygtninge i Danmark. Sidste år udvandrede der nemlig 730 flere flygtninge fra Danmark, end der kom hertil. Det viser en ny analyse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som udkommer mandag.

Nettoudvandringen på 730 flygtninge skal ses i forhold til, at der i eksempelvis i 2015 var en nettotilgang på mere end 16.000 flygtninge. Alligevel vækker analysen glæde hos udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- For mig er det historisk, at vi for første gang, siden vi har opgjort tallene på den måde, har flere flygtninge, der rejser ud af landet, end der rejser ind. For mig er det et billede på, at vi er gået væk fra en flygtningepolitik, hvor flygtninge altid per definition blev til indvandrere og til en politik, hvor folk får beskyttelse, mens de har behov for det. Det har der været talt utrolig meget om. Men det er første gang, jeg kan se sort på hvidt, at det også er blevet til virkelighed. Det her er et tegn på, at den politik, som et stort flertal bakker op omkring, virker, siger han.

Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp mener, at der er mange grunde til, at vi nu står med en nettoudvandring af flygtninge i Danmark. Men Folketingets politik er ikke den største af dem.

- Det skyldes primært, hvad der sker ude i verden. Det er klart, at når vi kigger på netto ind- og udvandring, så er det der sker nu meget anderledes end i 2015 og 2016, hvor der kom et stort antal asylansøgere til Danmark og Europa. Det er ikke, fordi antallet af flygtninge i verden er blevet mindre, tværtimod. Det er fordi flygtningene af forskellige årsager har sværere ved at komme til Danmark. En af grundene til det er, at EU og Tyrkiet har indgået en aftale om, at Tyrkiet lukker grænsen, så folk ikke kan rejse videre. Grænserne mellem Syrien og de omkringliggende lande er også lukket, så folk ikke kan rejse ud af Syrien. Det er et komplekst billede, siger hun.

Mattias Tesfaye (S) erkender, at regeringens politik ikke kan tage hele æren for, at flygtningestrømmen mod Danmark nu er vendt.

- Men vi kan godt påvirke det i Danmark, det tror jeg er vigtigt at holde fast i. Vi fører en anden politik end Tyskland og Sverige gør, siger ministeren og påpeger, at antallet af asylansøgere herhjemme er langt lavere end i de to nabolande.

I analysen ses det, at det især er flygtninge fra Syrien, Somalia og Bosnien-Hercegovina, der er rejst ud af Danmark i 2019. Samlet set er over 2000 flygtninge udvandret fra Danmark sidste år. Regeringen ønsker, at flygtninge i Danmark så vidt som muligt rejser hjem til deres hjemlande og hjælper med at genopbygge dem i stedet for at blive i Danmark permanent. Det er dog kun omkring en tiendedel af de udrejste flygtninge, der er rejst med støtte fra repaterieringsloven. Derfor ved vi ikke, om størstedelen af dem er rejst hjem til deres hjemland eller videre til andre lande, lyder det fra Dansk Flygtningehjælp.

- Det gør det også svært at sige, om udviklingen med flere udrejste vil fortsætte de kommende år. Men jeg vil umiddelbart forestille mig, at gruppen der repatrierer vil blive ved med at udrejse med forbehold for at coronavirussen i øjeblikket ændrer mange ting og kan hindre flygtninge i at rejse, siger Eva Singer.

Organisationen er i kontakt med de flygtninge, der benytter sig af repatrieringsloven, hvor flygtninge gennem forskellige støtteordninger samlet kan få op mod flere hundrede tusinde kroner til at dække omkostninger for udrejsen og starte en ny tilværelse i deres hjemlande. Derfor har organisationen efterhånden et godt billede af, hvorfor flygtningene vælger at rejse hjem.

- Noget af det vi hører fra syrere er, at det er svært at komme ind på det danske arbejdsmarked, og at det er svært at få et værdigt liv i Danmark. Der er selvfølgelig også nogle, der gerne vil hjem, fordi de savner familien eller føler et stort ansvar for at tage hånd om familien. Der har Danmark en lille mulighed for at ændre reglerne og gøre ordningen mere attraktiv. Men vi har ikke mulighed for at gøre forholdene i Syrien bedre, og det er en vigtigt del i forhold til, om folk vælger at rejse hjem, siger asylchefen.

Repatrieringsstøtten

Hvis du som flygtning rejser ud af Danmark og hjem til dit hjemland, kan du få dækket en lang række udgifter og få støtte. Her er nogle eksempler på, hvad ordningen dækker:

  • Udgifter til rejsen fra Danmark til dit hjemland eller dit tidligere opholdsland.
  • Udgifter på højst 31.212 kr. pr. person til transport af dine personlige ejendele eller til køb af personligt bohave.
  • Udgifter på højst 16.446 kr. til transport af udstyr, der er nødvendigt for dit eller din families erhverv i hjemlandet eller tidligere opholdsland.
  • Hjælp til etablering i dit hjemland eller dit tidligere opholdsland. Der gives op til 142.059 kr. pr. person, der er fyldt 18 år, og op til 43.326 kr. pr. person, der ikke er fyldt 18 år. Støtten udbetales i to dele, hvoraf henholdsvis 56.823 kr./17.330 kr. udbetales i forbindelse med udrejsen fra Danmark, mens 85.236 kr./25.996 kr. som udgangspunkt udbetales et år efter udrejsen fra Danmark.
  • Udgifter på højst 16.446 kr. til køb af erhvervsudstyr, der vil være egnet til at fremme dine beskæftigelsesmuligheder og genopbygningen af hjemlandet eller det tidligere opholdsland, samt udgifter på højst 21.240 kr. til transport af udstyret.
Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet
Annonce
Annonce
Annonce