Annonce
Sydjylland

Folk med selvmordstanker udveksler erfaringer på Facebook

Det bekymrer eksperter, at folk med selvmordstanker søger råd om selvmord på Facebook. Foto: Scanpix/Dado Ruvic

I flere lukkede grupper på Facebook udveksler medlemmer råd og erfaringer om selvmord. Når en selvmordstruet modtager råd og konkrete anvisninger, øger det sandsynligheden for selvmord eller forsøg på selvmord, advarer direktør for Livslinien.

Facebook: "Hvilke sovemediciner kan man dø af?", "Hvordan er det at overleve et selvmordsforsøg?", "Er der nogen herinde, der har prøvet at hænge sig selv? Og hvis ja, hvad gik galt?"

I flere lukkede Facebook-grupper hersker en intensiv debat om selvmord. Mens flere medlemmer giver udtryk for, at de ikke ønsker at leve mere, efterspørger andre konkrete råd og erfaringer i forhold til at begå selvmord. Ovenstående er anonymiserede eksempler på spørgsmål, der er blevet stillet i gruppen "Selvmord, Selvmordstanker, ordet er frit og ordentligt!", og som i flere tilfælde er blevet besvaret med mere eller mindre konkrete råd.

Langt de fleste opslag i Facebook-gruppen bliver kommenteret af andre af gruppens medlemmer. Det gælder dog for det meste kommentarer, der forsøger at opmuntre eller hjælpe.

Annonce

Siri kan hjælpe selvmordstruede


  • Siri er en talegenkendelses-software, der er installeret i Iphone.
  • Den reagerer på det, man siger, og besvarer spørgsmål, man stiller.
  • Siri er programmeret til at hjælpe, når nogen giver udtryk for selvmordstanker.
  • Hvis man siger "Hej Siri. Hvordan begår man selvmord?", opfordrer den til at søge hjælp, og linker blandt andet til Livslinjens hjemmeside.

Konkrete råd er farlige

Erfaringsudvekslingen på Facebook bekymrer direktør for Livslinien, Jeppe Kristen Toft.

- Får man en konkret anvisning, øger det risikoen betydeligt for, at man eksperimenterer med den anvisning, siger han.

Af Facebook-gruppens retningslinjer fremgår det, at deciderede selvmordstrusler ikke er velkomne, ligesom gruppens administratorer i flere kommentarspor har slået fast, at gruppen ikke må være forum for konkrete selvmordsopskrifter. Derfor mener selvmordsekspert og professor i psykiatri Merete Nordentoft heller ikke, at debatten i gruppen er entydig problematisk.

- Det er entydigt dårligt, når man udveksler råd og erfaringer med henblik på farlige selvmordsmetoder, men jeg vil nødig lukke munden på en debat, hvor folk kan støtte hinanden, siger hun.

Selvhjælp kan være godt

Jeppe Kristen Toft er enig i, at selvhjælpsgrupper kan være en god ting, men det skal foregå under kontrollerede vilkår. Det gør det langt fra på de sociale medier, mener han.

Han afviser dog, at Livslinien kan bruge grupperne konstruktivt ved eksempelvis at lade fagpersoner blive medlem og tage kontakt til de personer, der giver udtryk for konkrete selvmordstanker.

- Folk skal komme til os. Det er imod vores vedtægter og politik at opsøge enkeltpersoner. Det strider mod folks ret til at være anonyme, men jeg kan love dig for, at vi nogle gange må sidde på vores hænder, siger han.

Har reddet liv

Britta Wilfert er én af i alt fem administratorer i Facebook-gruppen, der har 435 medlemmer. Hun fortæller, at gruppen er oprettet, så mennesker frit kan sætte ord på svære tanker uden at blive dømt. Derfor afviser hun også, at gruppen er med til at tilskynde til selvmord.

- Tværtimod. Jeg har fået at vide af flere, at gruppen har reddet deres liv, siger hun.

I gruppen skriver nogle eksempelvis, at den nemmeste måde at begå selvmord på er at skyde sig selv. Er der ikke risiko for, at nogen bliver inspireret af det?

- Nej. Det er noget, vi alle ved, at man kan, og der er lang vej fra tanke til handling. For nogen er det en lettelse bare at få sagt ordene. Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at ingen nogensinde gør det, men det bliver ikke forstærket af Facebook. Man kan finde råd og vejledning til selvmord mange andre steder, siger hun.

Ingen opskrifter

Den fynske læge Svend Lings er blevet dømt for at rådgive om selvmord og har anket dommen. Hvordan undgår I, at noget lignende sker i jeres gruppe?

- Det er ikke tilladt at dele opskrifter, men ingen kan jo styre internettet, siger Britta Wilfert, der som den eneste af de fem administratorer arbejder i psykiatrien.

Digital ekspert og forfatter til en bog om generationen af digitalt indfødte Søren Schultz Hansen er ikke overrasket over, at folk deler sine selvmordstanker på de sociale medier.

- Det er nærmere en selvfølgelighed. Nogle ting er lettere at sige på skrift med en vis afstand til modtagerne, og de sociale medier er grænseløse, siger han.

Center for Selvmordsforskning har ikke forsket i selvmordsdebatten på de sociale medier og ønsker derfor ikke at udtale sig om emnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Løst trailerhjul gav massesammenstød

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce