Annonce
Esbjerg

Folketingsmedlemmer hælder politisk udvalg ned ad brættet i landbrugssag

Folketingsmedlem og Venstres landbrug- og fødevareordfører Erling Bonnesen (t.v.) opfordrer Esbjergs borgmester til at interessere sig for det brev til tre ministre, som Plan & Miljøudvalget for nylig sendte afsted. Fødevareordfører for regeringspartiet, lokalt opstillede og valgte Anders Kronborg, gør det samme. Arkivfotos: Steen Brogaard
Ordførere fra både Venstre og Socialdemokratiet på Christiansborg skyder Esbjerg Kommunes minister-brev med krav om større kommunal indflydelse på placering af kæmpe-landbrug ned. Brevet stritter i alle retninger og er en gratis omgang, mener folketingsmedlemmerne Erling Bonnesen (V) og Anders Kronborg (S).

Esbjerg Kommune: Skrivekløen er i den grad løbet af med politikerne i Plan & Miljøudvalget, da et enigt udvalg for nylig sendte et brev til tre ministre i S-regeringen med henblik på at få ændret lovgivningen på husdyrbrug- og planlovområdet, så kommunen får indflydelse på, hvor de største husdyrbrug placeres.

Brevet, som et enigt Plan & Miljøudvalg står bag, tog afsæt i en sag om en miljøgodkendelse til en stor udvidelse af landbrug på Puggårdsvej 64 ved Jernved. Her fik en landmand lov at udvide et eksisterende landbrug til et fem hektar stort kælvningscenter, uden at Esbjerg Kommune kunne gøre andet end af godkende etableringen, fordi det på alle områder overholdt gældende lovgivning.

Men brevet møder ikke just skulderklap fra fødevareordfører for Socialdemokratiet, Anders Kronborg, der er opstillet i Esbjerg & Fanø, og fødevare- og landbrugsordfører for Venstre, Erling Bonnesen, og sidstnævnte opfordrer direkte sin partifælle, borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), til at tage affære.

Om brevet

  • Brevet fra Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune blev sendt til miljøminister Lea Wermelin, erhvervsminister Simon Kollerup og minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen.
  • Heri klagede et enigt udvalg over, at "kommunernes grundlag for at placere og regulere store husdyrbrug er utilstrækkelig":
  • "Store husdyrbrug udgør landzonens industrivirksomheder, og bør på samme måde som traditionelle industrivirksomheder, placeres i områder planlagt til dette formål. Vi vil gerne opfordre til, at der fastsættes en grænse for, hvornår husdyrbrug har vokset sig så store, at de skal placeres inden for områderne udlagt til store husdyrbrug. Det vil give kommunerne bedre strategiske muligheder for at håndtere de store husdyrbrugs miljøpåvirkninger herunder også trafikale udfordringer og nabogener", skrev udvalget blandt andet.

- Det brev stritter i alle retninger. Nu skal jeg da ikke bestemme, hvordan man håndterer tingene i Esbjerg Kommune, men jeg vil alligevel opfordre til, at man får set på det en ekstra gang, siger Erling Bonnesen og fortsætter:

- Som det ligger i dag, kan kommunerne udpege områder, hvor det er formålstjenligt at etablere nye, store landbrug, men det har aldrig været meningen, at det kun skulle være i disse områder, landbrugene kunne ligge. Hvis man lægger op til, at store landbrug skal tvinges ind i udpegede, afgrænsede områder, så vil priserne på jord eksplodere og i sidste ende bremse landbrugets udvikling. Jeg har selvfølgelig set lidt på den sag, som har givet stødet til brevet, men hvis man ikke kan etablere et stort landbrug i den afstand fra en landsby, hvor så, spørger Erling Bonnesen. Han slår desuden fast, at der er ligebehandling for loven - uanset hvor man bor i Danmark - og at det vil være helt urimeligt, hvis landbrugserhvervet skal rette sig ind efter særlige regler i hver af de 98 kommuner:

- Vi skal have generelle regler, så vi sikrer en rigtig balance mellem landbrug og det omgivende samfund, men det er også et kommunalt ansvar, når man udarbejder planer for udstykninger til eksempelvis boliger i landområder at tage landbrugene med i betragtning. Og er der problemer med eksempelvis veje, der ikke er brede nok, så er det et kommunalt ansvar. Hvis vi skulle følge de ønsker, som udvalget i Esbjerg lægger op til, så slutter festen for landbrugserhvervet i Danmark. Og jeg må bare minde om, at så koster det et eksorbitant milliardbeløb i Finansministeriets kasse og et lige så eksorbitant stort antal arbejdspladser. Danmark sælger for langt over 100 milliarder kroner fødevarer i topklasse, der efterspørges i hele verden på grund af kvalitet og det lave miljø- og klimaaftryk, vi præsterer herhjemme, siger Erling Bonnesen.

Anders Kronborg er helt på linje med folketingskollega Erling Bonnesen og hans bedømmelse af brevet fra udvalget:

- Brevet er en gratis omgang. Hvis landbrug ikke må ligge i landdistrikter - og i den konkrete sag taler vi om cirka 1.000 meter fra landsbyen - hvor må de så være? Jeg kan sagtens forstå, at der lokalt er bekymring for trafiksikkerhed i relation til tung trafik, men så må kommunen jo udbygge veje istedet for at spare på kapital-apparatet, som man har gjort ved seneste budgetlægning, siger Kronborg, der desuden henviser til regeringens ambition om at nedbringe Co2-udslippet med 70 procent og udtage landbrugsjord i Danmark til natur - uden at pille ved omfanget af landbrugsproduktion og antallet af arbejdspladser:

- Det betyder færre, men større landbrug med effektiv produktion. Istedet for at opmale skræmmebilleder om, at landbrug afvikler landsbyerne, så kunne man fokusere på de mange positive historier om landbruget - de tusindvis af job på slagterier, mejerier, bagerier og bryggerier, der skaber liv og bosætning i landdisktrikterne. Socialdemokratiet kommer ikke til at lave miljølovgivningen markant om, og det har jeg meddelt blandt andre udvalgsformand og borgmesteren.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jan-Erik gik selvstændig: - Da jeg fyldte 51 meldte en bunke spørgsmål sig, hvad ville jeg egentlig med livet?

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Kolding For abonnenter

Maria er hjemmehjælps-præst og taler med de ældre om dødsangst, sorg, savn og ensomhed

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Esbjerg

Socialdemokratiet hugger bremsen i og kræver byrådet på banen: Vil bremse hotel- og boligbyggeri i indre by

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Navne

Jens og Anna er de mest populære navne her: Er dit navn også på top50-listen?

Sønderborg For abonnenter

Blå Ellen har trukket det grønne kort: Byrådsarbejdet skal ud til alle kommunens borgere

Haderslev

Tillæg: Politikere med børn under ti år får ekstra penge

Annonce