x
Annonce
Erhverv

Fond håber på international plastiksucces: Opfører anlæg i Fredericia

Havneselskabet ADP er samarbejdspartner med Global Material & Asset Fond, som vil genanvende plastik. Derfor skal der opføres et genanvendelsesanlæg i Fredericia. Hvor vides endnu ikke. Administrerende direktør i ADP Rune D. Rasmussen ser et stort potentiale for havnen i at være med til genanvendelse af plastik. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
I stedet for afbrænding eller transport af plastik ud af landet vil nyoprettet fond genanvende plastik og dermed forbedre miljøet og spare virksomhederne penge.

Fredericia: Hvor ender din plastikbøtte med eksempelvis is? I affaldsspanden vil de fleste nok svare og senere på genbrugsstationen, men hvad sker der så herfra? I dag bliver ikke ret meget plastik genanvendt, men det vil ændre sig i fremtiden.

Ny teknologi skal være med til at genanvende plastik, og det hele kommer til at tage sin begyndelse i Fredericia. Det er i hvert fald Global Material & Asset Fonds plan.

Fonden blev oprettet i oktober 2019. En af stifterne er Ingo Walterscheid, som har arbejdet med bæredygtighed som konsulent de sidste ti år. Fonden arbejder efter FN's 17 verdensmål og har det som mission at gentænke den måde, vi fremstiller ting på og behandler verden omkring os.

- Den store udfordring i dag er, at det plastik, der lander på genbrugscentrene, ved man i grove træk ikke, hvad er. Alle de ting, man putter i, udover plast, ved man ikke noget om, og så bliver der svært at genanvende, fortæller Ingo Walterscheid.

Ifølge ham kan teknologien give en CO2-reduktion på op mod 70 procent.

Annonce

Den store udfordring i dag er, at det plastik, der lander på genbrugscentrene ved man i grove træk ikke, hvad er. Alle de ting, man putter i, udover plast, ved man ikke noget om, og så bliver der svært at genanvende.

Ingo Walterscheid, medstifter af Global Material & Asset Fond

Anlæg i Fredericia

Fonden beror sig på partnerskaber - heraf to partnere, som besidder de patenter, der skal til i den nye teknologi, der skal genanvende plastik.

I korte træk handler det om en sporingsmiddel, der indeholder en masse informationer om det specifikke produkt og bliver placeret i plastikken ved fremstillingen. Herved kan plastikken scannes på eksempelvis genbrugscentre, hvor man så hurtigt får information om, hvad plastikproduktet indeholder, og hvor det kommer fra. Herved kan en langt større andel genanvendes.

Derfor skal der opføres et genanvendelsescenter, som kan håndtere plastikken, når det skal scannes og gøres klar til genanvendelse. Hvor det skal placeres i Fredericia, og hvor mange arbejdspladser det vil skabe, kan Ingo Walterscheid dog ikke fortælle endnu.

- Vi er på udkig efter en placering og kigger på forskellige muligheder, fortæller han.

Adgang til infrastruktur

En anden af fondens samarbejdspartnere er havneselskabet ADP A/S, som blandt andet bistår med rådgivning om placering.

- ADP er en logistisk platform, som giver adgang til infrastruktur i form af kombinationen jernbane, havn og lastbiltrafik, og så har de tørhavnen. Organisationen er vant til at flytte store mængder materiale. Vi har henvendt os til dem, fordi de er en naturlig samtalepartner, når vi skal opbygge et anlæg til at håndtere 50.000-100.000 tons - så er det ret meget, der skal flyttes, fortæller han.

Hos ADP glæder man sig over samarbejdet, som administrerende direktør Rune D. Rasmussen ser et stort potentiale i på sigt.

- I ADP har vi i nogen tid interesseret os for, hvad genanvendelse kommer til at betyde i forhold til logistik og transport. Vi er rigtig interesserede i at kigge på plastik, da der findes en kæmpe mængde på markedet, fortæller han.

Erfaring med genanvendelse

ADP har i forvejen erfaring og kompetencer til at håndtere store mængder i form af bulk og containere. Samtidig arbejder havneselskabet allerede med virksomheder, der arbejder med genanvendelse inden for jern og metal på havnen i Fredericia og genanvendelse af gamle bildæk på havnen i Nyborg. Derfor giver det ifølge Rune D. Rasmussen god mening for ADP at gå med i et partnerskab om genanvendelse af plastik.

- En ting er helt sikkert. Den her omstilling til bæredygtighed er kommet for at blive, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce