Annonce
Varde

Forbruger anmeldte helsefirma: Sur smiley og bøde for at markedsføre te som skønheds- og slankemiddel

Firmaet DM Skincare sælger te fra sin hjemmeside. Firmaet ejes af Karina Hjorth i Varde.
Te markedsføres af Varde-firma som et produkt, der både slanker og modvirker aldring. Det er udsagn, som Fødevarestyrelsen vurderer er ulovlige, fordi der mangler dokumentation. Firmaet er i gang med at rette.

Varde: "Slankete øger dit stofskifte". "Slanke- og Detoxte fremmer fordøjelsen og sætter gang i forbrændingen". Disse udsagn lyder for mange af os velfærdsdanskere rigtig fristende - og ifølge Fødevarestyrelsen er de da også mere lovende, end der er dækning for.

Udsagnene er en af grundene til, at et firma i Varde, DM Skincare, har fået en sur smiley og et bødeforlæg på 5000 kroner.

Det var en forbruger, der på firmaets hjemmeside faldt over firmaets markedsføring. Forbrugeren henvendte sig til Fødevarestyrelsen. På baggrund af denne henvendelse besøgte rejseholdet fra Fødevarestyrelsen butikken den 17. september.

Indehaver Karina Hjorth er forhindret i udtale sig i øjeblikket, men Signe Graversen, som står for markedsføring i DM Skincare, oplyser, at der i øjeblikket ændres på hjemmeside og andet, så firmaet lever op til reglerne, når Fødevarestyrelsen foretager et bebudet opfølgende kontrolbesøg.

Annonce

Opfølgende kontrolbesøg

  • Der foretages altid et gebyrbelagt opfølgende kontrolbesøg, når Fødevarestyrelsen har uddelt en sur smiley eller en indskærpelse.
  • En indskærpelse er en ikke helt storsmilende smiley.

"Beskytter vores celler"

Der er to forhold, som udløser den sure smiley og bøden. Det ene forhold drejer sig om udsagn på hjemmesiden, der fremhæver, at slanke- og detox-te skulle have nogle særligt slankende og sundhedsfremmende egenskaber. For eksempel: "Vores slankete indeholder antioxidanter og aminosyrer, som bekæmper frie radikaler, hvilket beskytter vores celler og molekyler mod skader - herunder tidlig tegn på aldring".

På en tepakning står: "Hjælper til med at sænke appetitten, mindske sukkertrangen og give dig en bedre søvn".

Sygdomsanprisninger

Den anden faktor, som udløser den sure smiley, er, at der på DM Skincares hjemmeside også fandtes såkaldte sygdomsanprisninger. Det drejer sig konkret om markedsføringen "Flu Buster Influenza Te", som markedsføres med, at "fennikel hjælper mod den inflammatoriske tilstand". Det skrives desuden om slanke- og detox-te, at den "udrenser din krop for bakterier og skadelige toksiner."

Sådan markedsføring er ifølge Fødevarestyrelsen en overtrædelse af en regel om, at virksomheder kun må bruge godkendte anprisninger i markedsføring.

Ved kontrolbesøget fik virksomheden også en indskærpelse af Fødevarestyrelsen. Den går på, at firmaet skulle være registreret i Fødevarestyrelsen, fordi den sælger fødevarer. Virksomheden lod sig registrere under kontrolbesøget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

112

Mand bankede kvindes hoved i gulvet

Vejen

Imerco lukker i det nye år

Annonce