Annonce
Varde

Forbruger anmeldte helsefirma: Sur smiley og bøde for at markedsføre te som skønheds- og slankemiddel

Firmaet DM Skincare sælger te fra sin hjemmeside. Firmaet ejes af Karina Hjorth i Varde.
Te markedsføres af Varde-firma som et produkt, der både slanker og modvirker aldring. Det er udsagn, som Fødevarestyrelsen vurderer er ulovlige, fordi der mangler dokumentation. Firmaet er i gang med at rette.

Varde: "Slankete øger dit stofskifte". "Slanke- og Detoxte fremmer fordøjelsen og sætter gang i forbrændingen". Disse udsagn lyder for mange af os velfærdsdanskere rigtig fristende - og ifølge Fødevarestyrelsen er de da også mere lovende, end der er dækning for.

Udsagnene er en af grundene til, at et firma i Varde, DM Skincare, har fået en sur smiley og et bødeforlæg på 5000 kroner.

Det var en forbruger, der på firmaets hjemmeside faldt over firmaets markedsføring. Forbrugeren henvendte sig til Fødevarestyrelsen. På baggrund af denne henvendelse besøgte rejseholdet fra Fødevarestyrelsen butikken den 17. september.

Indehaver Karina Hjorth er forhindret i udtale sig i øjeblikket, men Signe Graversen, som står for markedsføring i DM Skincare, oplyser, at der i øjeblikket ændres på hjemmeside og andet, så firmaet lever op til reglerne, når Fødevarestyrelsen foretager et bebudet opfølgende kontrolbesøg.

Annonce

Opfølgende kontrolbesøg

  • Der foretages altid et gebyrbelagt opfølgende kontrolbesøg, når Fødevarestyrelsen har uddelt en sur smiley eller en indskærpelse.
  • En indskærpelse er en ikke helt storsmilende smiley.

"Beskytter vores celler"

Der er to forhold, som udløser den sure smiley og bøden. Det ene forhold drejer sig om udsagn på hjemmesiden, der fremhæver, at slanke- og detox-te skulle have nogle særligt slankende og sundhedsfremmende egenskaber. For eksempel: "Vores slankete indeholder antioxidanter og aminosyrer, som bekæmper frie radikaler, hvilket beskytter vores celler og molekyler mod skader - herunder tidlig tegn på aldring".

På en tepakning står: "Hjælper til med at sænke appetitten, mindske sukkertrangen og give dig en bedre søvn".

Sygdomsanprisninger

Den anden faktor, som udløser den sure smiley, er, at der på DM Skincares hjemmeside også fandtes såkaldte sygdomsanprisninger. Det drejer sig konkret om markedsføringen "Flu Buster Influenza Te", som markedsføres med, at "fennikel hjælper mod den inflammatoriske tilstand". Det skrives desuden om slanke- og detox-te, at den "udrenser din krop for bakterier og skadelige toksiner."

Sådan markedsføring er ifølge Fødevarestyrelsen en overtrædelse af en regel om, at virksomheder kun må bruge godkendte anprisninger i markedsføring.

Ved kontrolbesøget fik virksomheden også en indskærpelse af Fødevarestyrelsen. Den går på, at firmaet skulle være registreret i Fødevarestyrelsen, fordi den sælger fødevarer. Virksomheden lod sig registrere under kontrolbesøget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce