Annonce
Sønderborg

Foredrag om et usynligt handicap: Jeg kan gå helt af sporet

Mette Borchert Vahlun skal deltage i JM i foredrag. Hun taler om livet med OCD, ADHD og Angst.Foto: Timo Battefeld
Mette Borchert Vahlun lever med et handikap, man umiddelbart ikke kan se. Snart skal hun fortælle om det til Jysk Mesterskab i foredrag.

Høruphav: - Jeg kan spørge min mor, om hun ikke er træt af at høre på lyden fra fnulleret på hendes sokker. Jeg kan tydeligt høre det, når jeg selv går rundt med sokker. Det kan hun ikke. Nogle gange glemmer jeg, at andre ikke tænker ligesom mig, fortæller Mette Borchert Vahlun.

Den 22 år gamle kvinde er diagnosticeret med Aspergers Syndrom, ADHD, OCD og angst. Til Jysk Mesterskab i debat og foredrag skal hun torsdag foran et publikum male et billede af, hvad de diagnoser betyder for hendes liv.

- For det meste taler jeg for folk, der selv er autister eller pårørende. På torsdag er det for et publikum, der ikke har forhåndsviden, fortæller Mette Borchert Valun.

Normalt fortæller hun publikum, om de værktøjer hun bruger til at komme igennem hverdagen.

Til Jysk Mesterskab skal publikum lære, hvad diagnoserne overhovedet betyder.

- Det bliver en blanding af mine forskellige foredrag og kogt ned til en halv time. Normalt varer mine foredrag halvanden til to timer, fortæller hun.

Mette Borchert Vahlun har eget firma som foredragsholder. Siden hun startede i 2016, har hun afviklet 28 foredrag. Hun har hjemmeside, Youtube- og Facebookprofil, kaldet Mets Aspie World, hvor hun fortæller om livet med Asperger og ADHD.

- Det skal ikke være synd for mig. Jeg tør godt lave lidt sjov med det hele. Så kan man blande nogle af de lidt tungere emner ind i det. Jeg plejer at sige, hvis der ikke er nogle, der griner under mit foredrag, så er der gået noget galt.

Fortæller Mette Borchert Vahlun.

Det tager 21 skridt at børste tænder

For en hjerne med autisme kan selv de mest banale opgaver være en større proces at gå igennem.

- Fra at sidde i sengen til at komme ud og børste tænder. Der er 21 skridt. For en "normal" person er det bare at gå ud og børste tænder. Det gør de to gange, hver dag. En person med autisme tæller hele vejen igennem. Alle opgaver. Hver eneste gang, fortæller Mette Borchert Vahlun.

Hun sammenligner livet med autisme som et tog. Alting skal køre lige frem på skinner. Det skal være forudsigeligt. Hvis der ligger en sten på skinnerne stopper toget. Enten skal der bygges en bane udenom, ellers sker der intet.

Mennesker uden autisme er som biler. Hvis der ligger en sten på vejen, så kører de bare rundt om.

- Der er et forestillingssyn, som vi ikke har. Hvis jeg drikker en type mælk, og de ikke har mere af den mælk nede i Netto. Så køber jeg ikke en anden slags mælk, så tænker min hjerne, at der ikke er mælk, den kan ikke se de andre løsninger, fortæller hun:

- Jeg kan gå helt af sporet, og min mor kan få otte opkald på to minutter, så jeg kan få styr på det.

Annonce

Det behøver ikke være skidt

I 2009 fik Mette Borchert Vahlun sin diagnose. Hendes mor valgte, at det skulle gøres til noget positivt. Hun havde printet flere sider med billeder og tekster ud om kendte mennesker, der menes også at være autister. Albert Einstein for eksempel.

Mette Borchert Vahlun var 16 år gammel, første gang hun holdt foredrag. Det var til et selvforståelseskursus med en gruppe ligesindede unge piger.

- Den feedback, jeg fik fra de andre piger, var fantastisk, og jeg har vidst siden første foredrag, at det var det, jeg skulle, fortæller hun.

Nu handler foredragene mere, om de metoder hun selv bruger til at komme igennem hverdagen. Alle med autisme har forskellige problemstillinger, og derfor taler hun om, hvad der virker for hende selv.

- Jeg kan for eksempel tvinge mig selv til at gå fra hoveddøren, uden af at tjekke igen og igen om den faktisk er låst. Det er virkelig frustrerende at gøre, men det er muligt, og det bliver lettere for hver gang. Men nogle gange kan jeg få tilbagefald, og så starter det hele forfra, fortæller hun.

Jysk Mesterskab i foredrag og debat

Jysk Mesterskab i foredrag og debat finder sted på KUC i Kolding torsdag den 16. januar kl. 19.00.

Det er gratis at deltage som publikum.

Publikum er med til at afgøre, hvem af de tre finalister, der løber med sejren.

Jysk Mesterskab i foredrag og debat er arrangeret af LOF.

Annonce

Slægtsforskning og puslespil

Når andre slapper af med film, kører Mette Borchert Vahluns hjerne afsted. Med forældrene i sofaen og en film på tv sidder hun og ser på, mens hendes hjerne registrerer husnumre, nummerplader, og tekst i baggrunden.

For at slappe af læser hun historie, ofte om anden verdenskrig, lægger puslespil og dyrker slægtsforskning.

- Jeg kobler ikke af på samme måde som alle andre. Hvis jeg er udkørt, kan jeg slappe af med et kæmpe puslespil. Det gør mere for mig end søvn. I 2017 havde jeg en stresset periode, der lagde jeg et 1000 briks puslespil hver dage i en uge. Jeg tror, at min rekord er 1000 brikker på lidt under to timer, men der udfordrede jeg også mig selv, fortæller hun.

For en måned siden kom servicehunden Rasmus ind i Mette Borchert Vahluns liv. Han tager med hende ned og handler. Når vesten er på, tænker han kun på hende. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Servicehunden Rasmus

Som hjælp til at finde ro har Mette Borchert Vahluns forældre hjulpet hende med at anskaffe en servicehund. En et år gammel labrador. Han hedder Rasmus.

Han har været ved hendes side i en måned, og hver gang han får sin vest på, er han på arbejde.

- Et brev fra kommunen kan få alt til at ramle sammen, uden jeg overhovedet har læst det. Frygten alene kan være destruerende. Rasmus kan desværre ikke tjekke E-boks eller e-mails, men han kan skærme mig fra omverdenen, når jeg skal være ude, fortæller hun:

- Det er ikke sjovt at være 22 år gammel og ikke kunne handle uden sin mor eller mormor. Rasmus hjælper mig. Når jeg står og kigger ned i køledisken i supermarkedet, så lægger han sig lige bag mig. Så er folk nødt til at give lidt plads, fortæller hun.

Når Rasmus er iført sin røde vest, er alt hans fokus rettet mod Mette Borchert Vahlun. Vesten signalerer, at han ikke er en normal hund. Og at hunden skiller sig ud på gaden, gør ikke Mette Borchert Vahlun noget.

Hendes handikap er usynligt, og uden hunden kan folk ikke se, at hun har brug for plads.

Annonce

Afsted til Kolding

Torsdag rejser Mette Borchert Vahlun sammen med Rasmus til Kolding. Til finalen i Jysk Mesterskab i foredrag og debat skal hun fortælle publikum om sit liv.

- På torsdag skal publikum lære, at tingene ikke altid er så simple, som man ønsker. Jeg kan ikke kigge andre i øjnene, mens vi taler sammen. Det er ikke fordi, jeg er uhøflig, jeg prøver virkelig, men jeg kan ikke lytte, hvis jeg har øjenkontakt, og så dør samtalen. Det samme med tandbørstning. Og så mange andre ting.

Hun understreger også, at den bedste måde at tale om diagnoserne er humor.

- Det skal ikke være synd for mig. Jeg tør godt lave lidt sjov med det hele. Så kan man blande nogle af de lidt tungere emner ind i det. Jeg plejer at sige, hvis der ikke er nogle, der griner under mit foredrag, så er der gået noget galt, fortæller Mette Borchert Vahlun.

Til sit foredrag vil hun bruge paralleller fra sin egen hverdag til at hjælpe publikum med at forstå, hvordan hendes verden fungerer.

- Det handler bare om at anerkende og respektere hinanden. I behøver ikke forstå mig. Jeg forstår heller ikke altid jer, og det er helt ok, fortæller hun.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Mandag var knap 100 ansatte i ældreplejen i Sønderborg ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce