Annonce
Esbjerg

Forhandlinger brudt sammen: 4-dages arbejdsuge falder med et brag

Det ser ikke ud til, at de ansatte på Jobcentret i Esbjerg Kommune kommer til at overgå til en 4-dages arbejdsuge. Det er konsekvensen af de forhandlinger, der for nyligt brød sammen på grund af spørgsmålet om prisen på en ekstern evaluering. Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix
Siden efteråret har HK, Dansk Socialrådgiverforening og Esbjerg Kommune forhandlet om en aftale om 4-dages arbejdsuge til de ansatte på Jobcentret. De forhandlinger er nu blevet afbrudt, oplyser Esbjerg Kommune, der ikke vil efterkomme et krav fra fagforeningerne om en ekstern evaluering til godt én million kroner.

ESBJERG: Gennem flere måneder har Esbjerg Kommune forhandlet med fagforeningerne HK og Dansk Socialrådgiverforening om at indføre 4-dages arbejdsuge for medarbejderne på Jobcentret pr. 1 august 2020.

Men selvom der er stor tilslutning til forslaget blandt medarbejderne, så er idéen faldet til jorden.

Det afgørende stridspunkt er en ekstern evaluering til godt én million kroner - et ultimativt krav fra fagforeningerne, som Esbjerg Kommune afviser at betale for.

Annonce

For fagforeningerne var det afgørende, at evalueringen skulle udføres af et universitet. Derfor indhentede man i midten af juni to tilbud: Èt på 320.000 kroner og et andet på 840.000. Få dage senenere blev det billigste tilbud trukket tilbage, og derfor stod man tilbage med et tilbud, man har vurderet er for dyrt.

- Vi kan ikke forsvare, at vi betaler næsten en million kroner for en evaluering, som jeg er overbevist om kunne laves både langt billigere og lige så godt et andet sted. Men det er et ultimativt krav fra deres side, og derfor er vi ikke nået frem til en endelig aftale, siger Birgitte Stenderup, der er personalechef i Esbjerg Kommune.

Fagforeninger undrer sig

Hverken HK eller Dansk Socialrådgiverforening ønsker at udtale sig i detaljer om det, de betragter som igangværende forhandlinger.

- Så vidt jeg er orienteret, skal parterne mødes igen efter sommerferien, og vores krav til aftalen har ikke ændret sig. Den eksterne evaluering har været i spil helt fra begyndelsen, siger Dorthe Vestergaard, konstitueret formand i HK Kommunal Sydjylland.

Hvorfor stiller I krav om en ekstern evaluering?

- Der er tale om et helt nyt projekt over to et halvt år, og det er enormt vigtigt, at vi følger op på, om det fungerer. Det kræver reel og valid forskning, siger Dorthe Vestergaard.

Annonce

En ærgerlig sag

Efter sommerferien vil sagen komme for økonomiudvalget, der skal tage stilling til om der kan bruges 840.000 kroner på evalueringen. Det anses dog som værende usandsynligt, at en sådan bevilling godkendes politisk, medgiver borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Det må vi forholde os til, når vi får sagen præsenteret i udvalget, men det virker som et meget stort beløb for en undersøgelse, så det vil der nok blive set på med en vis skepsis, siger han.

Parterne var nået frem til en aftale om rammerne for selve arbejdsugen. Derfor ærgrer det personalechef Birgitte Stenderup, at uenighed om evalueringen har afbrudt forhandlingerne.

- For os er det en rigtig ærgerlig sag. Forhandlingerne har været gode, og vi er nået frem til en god aftale. Derfor er vi trætte af, at vi nu står uden et resultat. Især fordi langt størstedelen af medarbejderne havde ønsket en 4-dages arbejdsuge. For dem er det også en uheldig situation, siger hun med henvisning til en undersøgelse, der viser, at 86 procent af jobcentrets 500 ansatte er positivt indstillet over for idéen.

Annonce

En stor sten på vejen

Klokken 11.00 torsdag formiddag fik jobcenterchef Pia Niemann Damtoft til opgave at informere sine medarbejdere om, at ønsket om en 4-dages arbejdsuge er blevet sparket til side. JydskeVestkysten talte med hende kort inden.

- Jeg har helt ondt i maven over at skulle fortælle dem det. Langt størstedelen af vores medarbejdere havde ønsket at prøve en kortere arbejdsuge, og vi havde alle glædet os til at se, hvordan det ville påvirke arbejdsmiljøet og deres private familieliv, siger Pia Niemann Damtoft.

Jobcenterchefen er overbevist om, at medarbejderne ville kunne arbejde meget mere effektivt og koncentreret med en kortere arbejdsuge. Men med stridigheden om den eksterne evaluering har man ramt en stor sten på vejen.

- Jeg er da træt af, at så dyr en evaluering skal sætte en stopper for det, og jeg er rigtig trist over, at vi ikke kan snakke alternativer til noget, der er så dyrt. Med lidt velviljehed fra begge sider, kunne vi måske finde en løsning, der ikke koster så mange penge, siger Pia Niemann Damtoft.

Sagen kort

I efteråret påbegyndte Esbjerg Kommune, Dansk Socialrådgiverforening og HK forhandlinger om indførslen af en 4-dages arbejdsuge for de ansatte på Jobcentret i Esbjerg.

Aftalen skal skulle efter planen være trådt i kraft den 1. august, men nu er forhandlingerne blevet afbrudt.

Det skyldes spørgsmålet om en ekstern evaluering af overgangen til 4-dages arbejdsuge.

Her har det været et ultimativt krav for fagforeningerne, at evalueringen skulle foretages af et universitet.

I midten af juni indhentede man derfor to tilbud på en evaluering. Det ene tilbud til en værdi af 320.000, det andet til 840.000 kroner. Det første tilbud blev kort tid efter trukket tilbage.

Esbjerg Kommune har vurderet, at man ikke uden videre kan imødekomme en evaluering på knap en million kroner. Derfor blev forhandlingerne afbrudt, og sagen sendes nu i økonomiudvalget, hvor politikerne skal tage stilling til, om man skal bevilge beløbet.

Aftalen om rammerne for selve den nye arbejdsuge var ellers forhandlet færdigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce