Annonce
Aabenraa

Formand besøgte Kruså-købmand: Dåsepant stjal igen billedet

Venstres formand var onsdag på besøg hos en købmand i Kruså for at høre om udfordringerne med grænsehandlen. Løsningen er dåsepant.
Annonce

Kruså: Kunderne i Rema 1000 i Kruså fik sig over middag noget af en overraskelse. Pludselig stod de nemlig over for Venstres statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen (V), der besøgte supermarkedet, der kun ligger ganske få hundrede meter fra den dansk-tyske grænse.

Anledningen til besøget var da også grænsehandel og de udfordringer, som købmanden i Rema 1000 i Kruså, Kim Nicolajsen, står over for.

Grænsehandlen er en udfordring for købmanden. Det blev især tydeligt under nedlukningen af grænsen på grund af coronakrisen. Da grænserne blev lukket, steg salget markant, og nu da de er åbne igen, er det tilsvarende faldet.

Kim Nicolajsen er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at reducere grænsehandlen.

- For at mindske grænsehandlen er det nødvendigt, at der kommer pant på dåserne i grænsesupermarkederne syd for grænsen. Det er noget, som alle danske købmænd ønsker, siger Kim Nicolajsen, der selv har arbejdet 18 år i grænsesupermarkeder og derfor kender alt til situationen.

Annonce

Op ad bakke

Diskussionen om pant på dåserne i grænsesupermarkederne har kørt i rigtig mange år, men ifølge købmanden i Kruså er der en nem løsning.

- Det er meget enkelt. Dåserne skal bare under den tyske pantordning. Det ligger ikke i de danske politikeres hænder, men de kan presse på, siger Kim Nicolajsen.

For Venstres formand er problematikken omkring dåsepant ikke et ukendt område.

- Som miljøminister har jeg siddet og talt med tyske kolleger om dåsepant. Det var op ad bakke, men det burde være indlysende, at der skal pant på, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Samme opfattelse har Jakob Ellemann-Jensens partikollega, Ellen Trane Nørby, der også deltog i besøget i Rema 1000.

- Panten gør rigtig meget rent psykologisk. Det er lettere at købe 10 rammer øl eller sodavand i Tyskland, når der ikke er pant på, siger Ellen Trane Nørby.

Venstre vil da også gerne fortsat være med til at kæmpe for, at der kommer pant på dåserne i grænsesupermarkederne.

- Ligesom regeringen vil vi gerne være med til at presse på, så der kommer pant på dåserne. Det kan vi ikke være uenige om, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Den udmelding glæder den politiske ordfører i Socialdemokratiet.

- Det er virkelig på høje tid og har været det længe, at der kommer pant på dåserne i grænsehandlen. De sviner i naturen, og pantfritagelsen for grænsebutikkerne øger grænsehandlen. Så det er positivt, hvis vi på tværs af politiske skel kan stå sammen om det klare signal til Tyskland, at fritagelsen må synge på sidste vers, siger Jesper Petersen.

Annonce

Vil genoverveje situationen

Den administrerende direktør for brancheorganisationen De Samvirkende Købmand havde også taget turen til Sønderjylland, og ikke overraskende er han også varm fortaler for dåsepant.

- Det er vigtigt at få pant på dåserne både af hensyn til grænsehandlen og miljøet, og det ville være mest fair med tysk pant, som er højere end den danske. Det ville betyde rigtig meget, siger John Wagner.


For at mindske grænsehandlen er det nødvendigt, at der kommer pant på dåserne i grænsesupermarkederne syd for grænsen.

Kim Nicolajsen, købmand i Rema 1000


Den administrerende direktør er dog godt klar over, at grænsehandlen er kommet for at blive.

- Der vil altid være grænsehandel, men den er bare usædvanlig stor, siger John Wagner.

Blandt kunderne i Rema 1000 var Ahti Hakala fra Kruså, og han indrømmer gerne, at han køber øl, sodavand og vin syd for grænsen.

- Men hvis der kom pant på, ville jeg genoverveje situationen. Det er jo besværligt at skulle aflevere dåserne i Tyskland igen, siger Ahti Hakala.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce