Annonce
Esbjerg

Forundring i Tjæreborg: Betal 4000 kroner eller mist retten til at få dækket værditab ved gigantmøller

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) mener ikke, det giver nogen mening at fastholde tjæreborgensernes gebyr-indbetaling for værditabsordning til et mølleprojekt i 180 meters højde, der ikke har nogen chance for at blive til noget. Arkivfoto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.
Borgere i Tjæreborg er forundrede over nu at modtage rykkere fra Taksationsmyndigheden om indbetaling af et gebyr på 4000 kroner, hvis borgerne vil fastholde deres krav om dækning af værditab i forbindelse med Vattenfalls eventuelt kommende vindmølleprojekt i Tjæreborg Enge. Borgmester vil nu tage kontakt til myndighederne.

Esbjerg Kommune: En del borgere i Tjæreborg har de senere uger fået rykkere fra Taksationsmyndigheden, der anmoder om en indbetaling af et gebyr på 4000 kroner, hvis de pågældende husstande ønsker at få del i den såkaldte værditabs-ordning, der er følgesvend til Vattenfalls kommende vindmølleprojekt i Tjæreborg Enge.

Forhistorien er ellers den, at Vattenfall den 26. januar meddelte Esbjerg Byråd, at energiselskabet sætter sin ansøgning om tilladelse til opsætning af 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge på pause, mens man undersøger muligheden for at reducere lys- og skyggekast.

På det tidspunkt var der allerede en del borgere uden for en afstand af seks gange møllens højde, der havde indbetalt et gebyr på 4000 kroner for at komme i betragtning til en senere erstatning for værditab på deres ejendomme, mens andre nu undlod at indbetale det trods alt betragtelige gebyr.

Annonce

Men de sidstnævnte borgere har nu fået rykkere fra Taksationsmyndigheden - trods det, at Vattenfall selv har bebudet, at man tidligst vender tilbage med et vindmølleprojekt for Tjæreborg Enge i 2022 og trods det faktum, at langt hovedparten af de politiske partier i Esbjerg Byråd allerede har sagt i klartekst, at de ikke kommer til at lægge stemmer til opsætning af gigantmøller ved Tjæreborg.

Ikke en fejl

Ifølge sekretariatet for Taksationsmyndigheden er der dog ikke tale om en fejl - pengene skal indbetales, hvis man vil fastholde sin anmeldelse om værditab, for projektet er ikke bortfaldet, men alene sat på pause, og dermed er værditabs-sagen stadig aktiv, lyder forklaringen fra sekretariatet, der agerer på baggrund af informationer fra Energistyrelsen.

Sekretariatet oplyser samtidig, at kun hvis man officielt får meddelelse om, at projektet er bortfaldet, eller hvis det bliver genfremsendt med så væsentlige ændringer, at der skal afholdes et nyt møde om værditabs-ordningen, kan man tilbagebetale allerede indbetalte gebyrer og lukke sagen.

- Vi er nødt til at følge loven, som kræver, at der indbetales et gebyr, for at anmeldelsen er gyldig, oplyser Anna Lambert fra sekretariatet for Taksationsmyndigheden.

Annonce

Ingen mening

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) mener overhovedet ikke, det giver nogen mening:

- Det virker noget bureaukratisk at fastholde en indbetaling af gebyrer, når Esbjerg Kommune jo har fået en henvendelse fra Vattenfall, hvori der klart står, at man trækker projektet, ligesom man skriver, at der på et senere tidspunkt i givet fald vil blive behov for afholdelse af et nyt informationsmøde omkring værditabs-forringelse. Samtidig har de fleste partier i Esbjerg Byråd jo offentligt meddelt, at vi ikke kommer til at sige ja til møller i den højde, så selv hvis der indsendes et nyt projekt for langt mindre møller, er forudsætningerne jo helt anderledes, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Hvis ikke Vattenfall selv vil tage kontakt til Energistyrelsen, så kan vi da hjælpe lidt med en opklaring og videresende den skrivelse, vi fik fra Vattenfall. Jeg kan kun opfordre Taksationsmyndigheden til at stoppe med at sende rykkere til borgerne i Tjæreborg og tilbagebetale deres 4000 kroner per husstand, siger Jesper Frost Rasmussen.

På det virtuelle borgermøde om Vattenfalls projekt, hvor en repræsentant fra Energistyrelsen også var med for at forklare om værditabs-ordningen, lød det blandt andet fra fuldmægtig i Energistyrelsen, Camillia Maria Gabelgaard Rasmussen:

"Hvis kommunen beslutter, at projektet ikke skal blive til noget, at de politisk ikke vedtager det, ja så vil man selvfølgelig også få sine 4000 kroner tilbage igen".

Annonce

Ingen hjemmel

Pressechef ved Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen, skriver blandt andet til JydskeVestkysten:

"Da Vattenfall kun har valgt at sætte projektet på pause, er det i virkeligheden op til Esbjerg Kommune at beslutte, at det potentielle projekt ikke bliver til noget. Energistyrelsen har ikke hjemmel til at opgive projektet ud fra Vattenfalls henvendelse, idet projektet som oplyst kun er sat på pause".

Husstande, der befinder sig inden for seks gange møllernes højde, kan gebyrfrit anmelde værditab.

Sagen kort

Vattenfall ønsker at udskifte syv ud af de otte eksisterende ældre møller i omkring 100 meters højde i Tjæreborg Enge med fire nye gigantmøller i 180 meters højde.

Projektet blev præsenteret og sendt i offentlig høring sidste år, og det medførte en sand storm af protester fra borgerne i Tjæreborg, der for nylig indleverede godt 1.800 underskrifter imod projektet. Blandt andet skyggekast fra møllerne og de blinkende varslingslys, der af hensyn til flysikkerheden skal påmonteres møllerne, vakte bekymring.

Den 26. januar meddelte Vattenfall så, at man midlertidigt trak projektet, mens man undersøger, om der kan gøres noget for at reducere generne, men energiselskabet gjorde også klart, at man ønskede at fastholde projektet i den højde, der er planlagt. Vattenfall varslede således, at selskabet ville vende tilbage med mølleprojektet i 2022 - efter kommunalvalget, der finder sted til november.

Men Vattenfall behøver ikke at ulejlige sig med at relancere det udskældte projekt med opstilling af de 180 meter høje vindmøller, for Venstre og Socialdemokratiet, der i dag er de to største partier i Esbjerg Byråd og formentlig også er det efter næste valg, kommer ikke til at stemme for det. En række andre partier har også sagt nej, og det er således umuligt at skaffe flertal for projektet.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce