Annonce
Esbjerg

Forundring i Tjæreborg: Betal 4000 kroner eller mist retten til at få dækket værditab ved gigantmøller

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) mener ikke, det giver nogen mening at fastholde tjæreborgensernes gebyr-indbetaling for værditabsordning til et mølleprojekt i 180 meters højde, der ikke har nogen chance for at blive til noget. Arkivfoto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.
Borgere i Tjæreborg er forundrede over nu at modtage rykkere fra Taksationsmyndigheden om indbetaling af et gebyr på 4000 kroner, hvis borgerne vil fastholde deres krav om dækning af værditab i forbindelse med Vattenfalls eventuelt kommende vindmølleprojekt i Tjæreborg Enge. Borgmester vil nu tage kontakt til myndighederne.

Esbjerg Kommune: En del borgere i Tjæreborg har de senere uger fået rykkere fra Taksationsmyndigheden, der anmoder om en indbetaling af et gebyr på 4000 kroner, hvis de pågældende husstande ønsker at få del i den såkaldte værditabs-ordning, der er følgesvend til Vattenfalls kommende vindmølleprojekt i Tjæreborg Enge.

Forhistorien er ellers den, at Vattenfall den 26. januar meddelte Esbjerg Byråd, at energiselskabet sætter sin ansøgning om tilladelse til opsætning af 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge på pause, mens man undersøger muligheden for at reducere lys- og skyggekast.

På det tidspunkt var der allerede en del borgere uden for en afstand af seks gange møllens højde, der havde indbetalt et gebyr på 4000 kroner for at komme i betragtning til en senere erstatning for værditab på deres ejendomme, mens andre nu undlod at indbetale det trods alt betragtelige gebyr.

Men de sidstnævnte borgere har nu fået rykkere fra Taksationsmyndigheden - trods det, at Vattenfall selv har bebudet, at man tidligst vender tilbage med et vindmølleprojekt for Tjæreborg Enge i 2022 og trods det faktum, at langt hovedparten af de politiske partier i Esbjerg Byråd allerede har sagt i klartekst, at de ikke kommer til at lægge stemmer til opsætning af gigantmøller ved Tjæreborg.

Annonce

Ikke en fejl

Ifølge sekretariatet for Taksationsmyndigheden er der dog ikke tale om en fejl - pengene skal indbetales, hvis man vil fastholde sin anmeldelse om værditab, for projektet er ikke bortfaldet, men alene sat på pause, og dermed er værditabs-sagen stadig aktiv, lyder forklaringen fra sekretariatet, der agerer på baggrund af informationer fra Energistyrelsen.

Sekretariatet oplyser samtidig, at kun hvis man officielt får meddelelse om, at projektet er bortfaldet, eller hvis det bliver genfremsendt med så væsentlige ændringer, at der skal afholdes et nyt møde om værditabs-ordningen, kan man tilbagebetale allerede indbetalte gebyrer og lukke sagen.

- Vi er nødt til at følge loven, som kræver, at der indbetales et gebyr, for at anmeldelsen er gyldig, oplyser Anna Lambert fra sekretariatet for Taksationsmyndigheden.

Annonce

Ingen mening

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) mener overhovedet ikke, det giver nogen mening:

- Det virker noget bureaukratisk at fastholde en indbetaling af gebyrer, når Esbjerg Kommune jo har fået en henvendelse fra Vattenfall, hvori der klart står, at man trækker projektet, ligesom man skriver, at der på et senere tidspunkt i givet fald vil blive behov for afholdelse af et nyt informationsmøde omkring værditabs-forringelse. Samtidig har de fleste partier i Esbjerg Byråd jo offentligt meddelt, at vi ikke kommer til at sige ja til møller i den højde, så selv hvis der indsendes et nyt projekt for langt mindre møller, er forudsætningerne jo helt anderledes, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Hvis ikke Vattenfall selv vil tage kontakt til Energistyrelsen, så kan vi da hjælpe lidt med en opklaring og videresende den skrivelse, vi fik fra Vattenfall. Jeg kan kun opfordre Taksationsmyndigheden til at stoppe med at sende rykkere til borgerne i Tjæreborg og tilbagebetale deres 4000 kroner per husstand, siger Jesper Frost Rasmussen.

På det virtuelle borgermøde om Vattenfalls projekt, hvor en repræsentant fra Energistyrelsen også var med for at forklare om værditabs-ordningen, lød det blandt andet fra fuldmægtig i Energistyrelsen, Camillia Maria Gabelgaard Rasmussen:

"Hvis kommunen beslutter, at projektet ikke skal blive til noget, at de politisk ikke vedtager det, ja så vil man selvfølgelig også få sine 4000 kroner tilbage igen".

Annonce

Ingen hjemmel

Pressechef ved Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen, skriver blandt andet til JydskeVestkysten:

"Da Vattenfall kun har valgt at sætte projektet på pause, er det i virkeligheden op til Esbjerg Kommune at beslutte, at det potentielle projekt ikke bliver til noget. Energistyrelsen har ikke hjemmel til at opgive projektet ud fra Vattenfalls henvendelse, idet projektet som oplyst kun er sat på pause".

Husstande, der befinder sig inden for seks gange møllernes højde, kan gebyrfrit anmelde værditab.

Sagen kort

Vattenfall ønsker at udskifte syv ud af de otte eksisterende ældre møller i omkring 100 meters højde i Tjæreborg Enge med fire nye gigantmøller i 180 meters højde.

Projektet blev præsenteret og sendt i offentlig høring sidste år, og det medførte en sand storm af protester fra borgerne i Tjæreborg, der for nylig indleverede godt 1.800 underskrifter imod projektet. Blandt andet skyggekast fra møllerne og de blinkende varslingslys, der af hensyn til flysikkerheden skal påmonteres møllerne, vakte bekymring.

Den 26. januar meddelte Vattenfall så, at man midlertidigt trak projektet, mens man undersøger, om der kan gøres noget for at reducere generne, men energiselskabet gjorde også klart, at man ønskede at fastholde projektet i den højde, der er planlagt. Vattenfall varslede således, at selskabet ville vende tilbage med mølleprojektet i 2022 - efter kommunalvalget, der finder sted til november.

Men Vattenfall behøver ikke at ulejlige sig med at relancere det udskældte projekt med opstilling af de 180 meter høje vindmøller, for Venstre og Socialdemokratiet, der i dag er de to største partier i Esbjerg Byråd og formentlig også er det efter næste valg, kommer ikke til at stemme for det. En række andre partier har også sagt nej, og det er således umuligt at skaffe flertal for projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Sport

Se med i aften på jv.dk: Vi sender direkte fra stort speedwaybrag

Annonce