Annonce
Esbjerg

Frafalden DF'er danner nyt parti: De Nationalkonservative stiller op til kommunalvalget

Hans K. Sønderby har stiftet sit eget parti - De Nationalkonservative - der bliver det niende parti i Esbjerg Byråd. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Esbjerg Byråds løsgænger, tidligere DF'er Hans K. Sønderby, er blevet partistifter. Han vil resten af byrådsperioden og ved kommunalvalget næste år repræsentere De Nationalkonservative.
Annonce

Esbjerg Kommune: Esbjerg Byråd får et nyt parti.

Navnet er De Nationalkonservative, og stifteren er nuværende løsgænger og tidligere DF'er i byrådet, Hans K. Sønderby.

- Jeg har i dag lavet mit eget parti, og jeg har i den forbindelse købt domænenavnet De Nationalkonservative. Betegnelsen svarer til den overbevisning, jeg har haft i over 18 år, og nu tager jeg konsekvensen af det og gør betegnelsen til navnet på mit parti, der får partibogstavet T, fortæller Hans K. Sønderby til JydskeVestkysten.

Det vakte opsigt landet over, da daværende byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Esbjerg Byråd, Hans K. Sønderby, med baggrund i partiets vælgerflugt tilbage i sommer gik offentligt ud og gjorde sig til talsmand for et lederskifte i Dansk Folkeparti på landsplan.

Annonce

Ikke længere tillid

Sønderby mente kort og godt, at Kristian Thulesen Dahl havde udspillet sin rolle og skulle overlade lederposten til Morten Messerschmidt, og det affødte en byge af kritik fra partimedlemmer landet over, ligesom Hans K. Sønderbys holdninger blev vidt og bredt kritiseret af byrådsmedlem og daværende gruppefælle i Esbjerg Byråd, Susanne Dyreborg.

Det fik til gengæld Hans K. Sønderby til helt at melde sig ud af Dansk Folkeparti med henvisning til, at udmeldingerne fra centrale personer, blandt andet bestyrelsesmedlemmer i partiforeningen, som han kunne læse på blandt andet Facebook, viste, at der ikke længere var basis for et tillidsfuldt og konstruktivt samarbejde fremadrettet.

Efter godt fire og en halv måneds tænkepause som løsgænger har Hans K. Sønderby altså besluttet, at han har mod til at kæmpe for en fortsat fremtid i kommunalpolitik:

- Jeg har haft tid til som løsgænger at overveje, hvad jeg skulle, og selv om der har været flere muligheder inde i overvejelserne, er jeg kommet dertil, at jeg nu prøver at markere mig under De Nationalkonservative, og så må vi se, om der er andre, der vil slutte op, så vi måske kan sammensætte en længere kandidatliste til kommunalvalget udover undertegnede, siger Hans K. Sønderby, der vittigt henviser til, at det har givet ham mod på opgaven at se en jævnaldrende politiker vinde et stort præsidentvalg i USA.

Annonce

Mod til at blande sig

- Jeg har stadig lyst og mod på at blande mig i de ting, der rører sig i by og kommune, og så længe det søde overdøver det sure ved arbejdet, så er jeg med. Det er mest surt, hvis man har konflikter kørende med dem, man skal arbejde sammen med, men det er så heller ikke tilfældet nu for mit vedkommende, ler Hans K. Sønderby, der nu føjer sig til som den femte én mands-gruppe i byrådet.

Hans K. Sønderby løfter i øvrigt sløret for, at han har haft en samtale med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og har til hensigt at indgå i valgforbund med Venstre, sådan som Dansk Folkeparti for nylig også valgte at gøre.

Kort om

Hans K. Sønderby nåede at være medlem af Dansk Folkeparti i knap 18 år.

Hans K. Sønderby kom i Esbjerg Byråd ved valget i november 2017, hvor han opnåede 367 personlige stemmer. Han har fra 1994-1998 siddet i Esbjerg Byråd for Det Radikale Venstre og i 1982-1990 Ribe Amtsråd for SF.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce