Annonce
Sønderborg

Fuldt drøn på: Morten går fra dimittend til direktør på to måneder

Morten Bøjskov Rothmann holdt i juni dimissionstale på vegne af ingeniørstuderende på SDU i Sønderborg. Privatfoto
Det er kun to måneder siden, at Morten Bøjskov Rothmann modtog sit eksamensbevis fra SDU i Sønderborg. I dag er han direktør i den nystartede virksomhed Hamsø Engineering, som producerer haptisk feedback måleudstyr og løsninger til for eksempel bilbranchen.

Sønderborg: Godt to måneder efter den 25-årige ingeniør Morten Bøjskov Rothmanner blev uddannet på SDU i Sønderborg, er han nu tilbage på Alsion. Denne gang i Forskerparken, hvor hans nye virksomhed Hamsø Engineering har kontor.

Virksomheden er specialiseret i at lave måleudstyr. På kontoret står en prototype af virksomhedens omdrejningspunkt. En maskine med en artificial finger – altså en kunstig finger – som har fået navnet ArFi.

ArFi udfører standardiserede målinger af enheder med haptisk feedback. Du kender haptisk feedback fra f.eks. moderne biler i deres infocenter, eller når rattet vibrerer, hvis du kører ud i rabatten.

Annonce

- Normalt er vores kommunikation bundet op på hørelsen eller synet, men at kunne mærke sig frem til noget har ofte store fordele. Det ultimative mål er selvfølgelig at kunne simulere en hvilken som helst følelse, fortæller Morten Rothmann i en pressemeddelelse.

Meget mere præcis

I dag kan vibratorer sættes til at vibrere med forskellig frekvens. Det betyder, at man kan gøre den haptiske feedback meget mere præcis og differentiere den alt efter, hvor på skærmen man trykker.

Et eksempel kunne være en skærm med to forskellige knapper, som kommer med hver deres forskellige feedback, når man trykker på dem. På den måde ved man altid hvilken af de to knapper man trykker på, også selvom man ikke kigger på skærmen.

På sigt vil jeg gerne have en større produktportefølje, ligesom vi gerne vil samarbejde med virksomheder i området som f.eks. Danfoss, LINAK, og OJ

Morten Rothmann, direktør i Hamsø Engineering

- Det er her ArFi kommer ind i billedet. Den kan give en præcis måling af den haptiske feedback. Tidligere har virksomheder testet haptisk feedback på mennesker, men her kan oplevelsen være forskellig fra person til person. Så er i stedet for en subjektiv måling, så giver ArFi en objektiv og fuldstændig standardiseret måling ud fra en række parametre.

Aftagerne af ArFi er i øjeblikket GREWUS GmbH, som producerer komponenter til bilindustrien og to store, tyske bilproducenter, som i øjeblikket er i gang med at teste den. Det var faktisk i kraft af et studieprojekt ved GREWUS GmbH, som er en tysk virksomhed med hovedkontor i Hamborg, at det første frø til Hamsø Engineering blev sået.

- Jeg var så glad for arbejdet med haptisk feedback og samarbejdet med GREWUS GmbH, at jeg også valgte at skrive mit speciale inden for emnet og i samarbejde med virksomheden.

Annonce

Har store ambitioner

I øjeblikket er Morten Rothmann direktør, produktionsarbejder, salgs- og udviklingschef. I samarbejde med Grewus GmbH og teamet ved Hamsø Engineering, er Arfi blevet udviklet. Men han er ikke alene.

Nu er det nemlig nu blevet hans tur til at have en studerende fra SDU siddende, som hjælper til med at kreere det næste produkt i pipelinen. Derudover har han endnu en studerende fra SDU tilknyttet som praktikant for at kunne sætte yderligere skub i tingene og komme godt fra start.

- Jeg har fortsat tæt kontakt til SDU. Både forskere, studerende og mine tidligere undervisere. Der er så meget at hente på den front for en nystartet virksomhed som Hamsø Engineering.

Faktisk håber Morten Rothmann, at ingeniørstuderende fra SDU i Sønderborg kommer til ham, hvis de har en idé til at studieprojekt, produkt eller en forretning – i hvert fald, hvis det er indenfor måleudstyr.

- På sigt vil jeg gerne have en større produktportefølje, ligesom vi gerne vil samarbejde med virksomheder i området som f.eks. Danfoss, LINAK, og OJ. Haptisk feedback-teknologierne er stadig unge, men rummer enorme muligheder også for virksomheder som dem.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Mand trak kniv mod vagt i Bilka og endte i grundlovsforhør: - Jeg er pisseligeglad med, om de varetægtsfængsler mig

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Sydjylland

Smitten daler i det meste af landsdelen weekenden over: Nu træder beredskabet til for at nedbringe lange køer til test

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Annonce