Annonce
Esbjerg

Fyrede ansatte afviser anklager i sag om tyveri af hemmelige oplysninger fra Esbjerg-firma

MacArtney har politianmeldt to tidligere ansatte for tyveri af fortrolige oplysninger, men de to ansatte afviser anklagerne. Foto: Google Streetview
To personer, der er politianmeldt for tyveri af hemmelig oplysninger fra MacArtney, afviser anklagerne mod dem. Den ene af de to politianmeldte "kom hjem", da MacArtney købte en virksomhed for et par år siden.

Esbjerg: To tidligere medarbejdere, der er blevet beskyldt for at have stjålet fortrolige oplysninger fra den familieejede virksomhed MacArtney A/S, er uenige i anklagerne.

Imidlertid har de to personer - en ledende salgsmedarbejdere og en konsulent og samarbejdspartner, hvis identiteter er avisen bekendt - efter samråd med en advokat ikke yderligere kommentarer.

Tirsdag i sidste uge blev den ansatte bortvist fra den globalt førende virksomhed inden for udvikling og fremstilling af undervandsteknologi, mens samarbejdet med konsulenten blev opsagt med øjeblikkelig virkning.

Sagen blev opdaget kort inde i det nye år, da nogle af MacArtneys kunder undrede sig over, at de fik henvendelser fra to personer, der var kendt som medarbejdere hos MacArtney, men nu tilsyneladende repræsenterede en konkurrerende virksomhed.

Annonce

MacArtney A/S

MacArtney Underwater Technology blev stiftet for mere end 40 år siden af det nu afdøde ægtepar Winnie og Martin "Mac" Macartney. I dag ejes virksomheden af parrets to sønner, Glenn og Marco Macartney.

Virksomheden har hovedsæde i Hjerting nord for Esbjerg og foruden et verdensomspændende net af agenter afsættes Macartneys produkter gennem egne salgskontorer samt datterselskaberne i Norge, Storbritannien, USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Holland, Singapore og Australien.

MacArtney er verdensførende inden for fremstilling af undervandsteknologi med speciale i design, produktion, salg og service af systemer til offshore-olie, gas og vedvarende energi, havforskning, civile maritime ingeniørprojekter og forsvaret.

Stiftede selskaber

Det fremgår således af Erhvervsstyrelsens selskabsregister, at de to i december år stiftede to selskaber med adresse på konsulentens bopæl i Esbjerg Kommune. De to, hvoraf den nu tidligere ledende salgsmedarbejder hos MacArtney er bosiddende et andet sted i landet end Esbjerg, er ligeværdige ejere af de to selskaber.

Men allerede tilbage i sommeren 2018 stiftede konsulenten et selskab med samme navn som de to selskaber, der blev stiftet i december.

Konsulenten har for år tilbage været ansat hos MacArtney og blev derefter involveret i en virksomhed med beslægtede aktiviteter et andet sted i landet. I 2017 blev virksomheden, som konsulenten ejede en del af, opkøbt af MacArtney, og derefter blev den pågældende tilknyttet som samarbejdspartner og konsulent.

Risikerer et tab

Claus Omann, MacArtneys administrerende direktør, ønsker ikke at kommentere konkret vedrørende de to nu tidligere ansattes navne, men han sagde i sidste uge til JydskeVestkysten, at MacArtneys advokat allerede er i gang med at sagsøge de to medarbejdere for brud på loyalitetsforpligtelse, tyveri af fortrolige dokumenter, overførsel af forretningshemmeligheder samt - for den ene medarbejders vedkommende - tilsidesættelse af konkurrenceklausul.

Claus Omann sagde ved samme lejlighed, at MacArtney risikerer at tabe mange millioner af kroner på sagen:

- De to har stiftet en række virksomheder baseret på kundeoplysninger, tegninger, manualer og andet, som tilhører MacArtney og andre samarbejdspartnere. Og det er helt sikkert noget, vi kan tabe mange penge på. Vi har også en stærk formodning om, at vi allerede har tabt mange penge, idet vi har mistet kunder, som de to nu tidligere medarbejdere har henvist til sig selv. I værste fald kan vores tab på dén konto løbe op i et tocifret millionbeløb, lød det fra direktøren.

MacArtney har orienteret sine flere end 400 medarbejdere om sagen, som de ifølge Claus Omann er både fortørnede og overraskende over.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Langtidssiddende lærerformand går på pension: Jobbet kan både være ensomt og noget værre lort, men jeg vil savne det alligevel

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce