Annonce
Esbjerg

Giftigt stof fundet i fisk i Vadehavet: Miljøchef udelukker ikke sammenhæng til forurening på gammel brandskole-grund

I 2018 vurderede den kommunale forvaltning, at det var mest hensigtsmæssigt at påbyde RelyOn Nutec en tilslutning til spildevandsnettet, efter at brandskolens tidligere ejer havde sprøjtet overskydende vand og overfladevand ud på nærmeste mark. Men kursus- og træningscentret kunne ikke overholde de af kommunen fastsatte grænseværdier, for indholdet af PFAS oversteg langt de fastsatte krav. Arkivfoto: Jesper Orry.
Det giftige PFOS, der tidligere var lovligt i brandslukningsskum, findes også i fisk i Vadehavet. Miljøchef på Esbjerg Kommune kan ikke udelukke, at stoffet i fiskene stammer fra den gamle brandskolegrund. Fem-seks år gamle prøver fra vandboringer på brandskole-arealet viser, at det sundhedsskadelige stof er i grundvandet.

I flere år har Esbjerg Kommune været bekendt med, at det giftige og stærkt sundhedsskadelige stof PFOS, som lige nu jagtes landet over efter i årevis at have været brugt ganske lovligt i brandskum, også findes i fisk i Vadehavet.

Oplysningen stod blandt andet senest at læse i en Miljøkonsekvensrapport udarbejdet af Niras i forbindelse med den påtænkte etape 5-udvidelse af Esbjerg Havn fra november sidste år, og stoffet kan meget vel stamme fra den gamle brandskole-grund på Uglviggårdsvej, nu kursus- og træningscenter RelyOn Nutec.

Således betegnes kystvandområde Grådybs kemiske tilstand som dårlig, "hvilket skyldes indhold af kviksølv, BDE og PFOS i fisk".  Målinger af de kemiske stoffer overstiger gældende miljøkvalitetskrav, hedder det videre i rapporten.

Annonce

Selvsamme oplysning fremgår derudover af Vandområdeplan 2015-21 og i et høringssvar fra Danmarks Naturfredningsforening i forbindelse med en VVM- og miljøvurderingsproces for et spulefelt på Esbjerg Havn.

Massiv mediestorm

Esbjerg Kommune er i øjeblikket udsat for massiv kritik fra flere sider i sagen om de kræftfremkaldende og hormonforstyrrende PFAS-stoffer på den gamle brandskolegrund på Uglviggårdsvej i Esbjerg.

Blandt PFAS-stofferne hører PFOS, der er et stærkt sundhedsskadeligt stof, som for år tilbage blev brugt i brandsluknings-skum, men som siden 2011 har været ulovligt. Myndighederne forsøger at kortlægge omfanget af forureningen landet over, efter at over 100 mennesker i Korsør er blevet forgiftet gennem oksekød fra græssende kvæg på en mark nær brandskolen. Det har været almindeligt at benytte PFAS og PFOS i brandskum på grund af stoffernes evne til at danne en varme-resistent hinde over ilden, der kvæler den.

Indtil 2007 havde den daværende ejer af brandskolen, Falck Safety Services, en tilladelse til at udsprøjte overskydende vand og overfladevand på et grønt areal, og da den udløb fortsatte brandskolen sin praksis frem til 2018, hvor kommunen ved et tilfælde opdagede det. Derefter påbød kommunen Falck Safety Services at tilslutte sig spildevandsnettet med vilkår om at overholde nogle grænseværdier for stoffet tilstedeværelse i spildevandet - noget, som hverken den daværende ejer eller den nuværende, RelyOn Nutec dog har kunnet overholde på noget tidspunkt.

Annonce

I grundvand, fisk og jord

Stoffet er højest sandsynligt i jorden ved det nuværende kursus- og træningscenter, da der er fundet PFOS i det spildevand, der fra andet kvartal 2019 og indtil for nylig gik fra brandskolen til Din Forsynings Renseanlæg Øst og videre ud i Vadehavet, og det er også fundet i grundvandet.

Spildevandsudledningen fra brandskolen til Renseanlæg Øst er imidlertid stoppet indtil videre, oplyser miljøchef Christina Føns Egsvang, Esbjerg Kommune, mens den nuværende ejer af stedet Falck Properties A/S/RelyOn Nutec tester en løsning på problemet.

Men den PFOS, der er blevet fundet i fisk i Vadehavet, relaterer sig under alle omstændigheder ikke til Esbjerg Kommunes påbud til brandskolen i 2018 om at koble sig op på spildevandsnettet efter fund af PFOS i brandskolens spildevand. For de basisanalyser, som rapporten bygger på, er ifølge miljøchefen fra 2013. Det betyder dog heller ikke, at det giftige stof ikke kan stamme fra brandskolen, fordi stoffet kan være ført med Uglvig Bæk, der løber ud i Novrup Bæk og videre ud i Vadehavet.

Annonce

Gamle prøver

At det sundhedsskadelige PFOS har nået grundvandet på brandskolen er man ifølge miljøchefen blevet opmærksom på i kraft af nogle prøver, der er taget for fem-seks år siden af de dengang tre vandboringer på arealet. I vandet fra den ene af boringerne fandtes ifølge miljøchefen PFAS-relaterede stoffer, men da det ikke blev brugt til drikkevand, var der ingen krav til vandkvaliteten.

- Oplysningerne om fundet af PFAS_stofferne stammer fra et projekt, som Region Syddanmark har gennemført derude. Man kan ikke sige, at vi ikke har haft oplysningerne, men de har ikke været i fokus før nu, siger Christina Egsvang Føns.

Esbjerg Kommune er derudover i gang med at undersøge, hvor slam fra brandskolens eget spildevandsanlæg, som vandet fra brandsluknings-øvelser cirkulerer igennem sammen med regnvand, gennem årene er kørt hen.

Lige nu venter politikerne i Esbjerg Byråd på at få en samlet rapport med den kommunale forvaltningens foreløbige vurdering af omfanget af forureningen med det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof.

De giftige PFAS-stoffer

Myndighederne er i kølvandet på Korsør-sagen gået i gang med at kortlægge udbredelsen af de giftige PFAS-stoffer, der tidligere fandtes i brandsluknings-skum.

Forgiftningssagen i Korsør gav genlyd landet over, da det kom frem, at en lang række familier i Korsør i årevis havde spist, hvad de troede var sundt og økologisk kød fra fritgående dyr tilhørende Korsør Natur- og Kogræsserforening, men nu er forgiftet med det stærkt sundhedsskadelige stof PFOS, der i årtier har været brugt i brandsluknings-skum, men siden 2011 har været ulovligt.

Efter store fund af PFOS i Korsør har Danske Regioner udpeget 145 lokaliteter i hele landet, som skal undersøges nærmere.

I Esbjerg Kommune er Esbjerg Brandskole, nu RelyOn Nutec, udpeget. Stedet har fungeret som brandøvelsesplads siden 1968 til i dag. Brandøvelsespladsen er fortsat i brug.

Brandskolen er i dag ejet af en kapitalfond, mens det oprindeligt var Esbjerg Kommune, der drev brandskolen i fællesskab med Falck-koncernen, i 2002 blev Falck eneejer af skolen, og senere købte en kapitalfond brandskolen, der i 2019 blev omdøbt til RelyOn Nutec.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Eks-EfB’er fik en idé: Nu lancerer sønnen og hans ven satsning med rabatkuponer på telefonen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Varde

Pia og Carsten har haft deres kro anonymt til salg i mere end tre år: Nu har værtsparret skiftet salgsstrategi

Haderslev For abonnenter

Anklageskrift fylder 11 sider: Rerup tiltalt for at have 'fredskrænket' fem personer

Aabenraa

Corona knækker sportsklub: - Det er ubeskriveligt trist

Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Esbjerg Energy

Knusende nederlag til Esbjerg Energy: Final4 virker langt væk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Kolding

Så er gratis kompost et fast tilbud til Koldings haveejere

Navne For abonnenter

Den ene søn er født i Bruxelles, den anden i London: Verdensmanden Erik har repræsenteret Danmark i 31 år

Kolding

Kolding IF er i pokalkvartfinalen efter kæmpe drama: Målmand afgør kampen på straffespark

Annonce