Annonce
Tønder

Grænsen lukket: Politisk flertal bakker op om skærpet corona-kurs

Som medarbejder ved Tønder Kommune er man afskåret fra både grænsehandel og familiebesøg, hvis ellers man ikke efterfølgende går i 14 dages karantæne uden løn. Karantæne-pligten har været gældende siden 9. november, og skal nu godkendes endelig i byrådssalen på torsdag. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard 
Der tegner sig et politisk flertal bag Tønder Kommunes krav om tvungen karantæne uden løn for ansatte, der trodser myndighedernes anbefaling om ikke at krydse den dansk-tyske grænse. Liberal Alliance satser på tillid frem for trusler.
Annonce

TØNDER: Det er slut med grænsehandel og alle ikke-nødvendige ture, herunder familiebesøg,  syd for grænsen for de omkring 3800 ansatte ved Tønder Kommune.

Siden den 9. november har kommunen rent administrativt indført en skærpet praksis i forhold til myndighedernes anbefalinger efter selv kortvarige ophold i et højrisikoland - f. eks. Tyskland. I stedet for myndighedernes anbefaling om 14 dages frivillig isolation,  stilles der fra  Tønder Kommune som arbejdsgiver krav om,  at medarbejdere skal begive sig i karantæne, og  at man ikke har ret til løn i karantænesituationen.


Jeg synes, at man skal følge myndighedernes anbefalinger, men jeg synes ikke, at vi skal skærpe dem.

Claus Hansen, medlem af kommunalbestyrelsen for Liberal Alliance


Den skærpede administrative corona-kurs har udsigt til også at få bred politisk opbakning. I hvert fald har et stort flertal i økonomiudvalget besluttet at sige god for karantæne-kravet.

- I Tønder Kommune efterlever vi myndighedernes opfordringer og vejledninger, siger Henrik Frandsen.

Borgmesteren mener ikke, at kommunen strammer reglerne, men altså efterlever dem.

Undtagelserne

Karantæne-kravet for ansatte ved Tønder Kommune gælder ikke grænsependlere, der bor/arbejder på tværs af grænsen, eller medarbejdere, der har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med deres ophold i udlandet, eksempelvis lægebesøg.

- Nedlukningen i Nordjylland var jo også en opfordring til ikke at krydse kommunegrænsen.  Det var ikke et forbud. Det er den måde, det har været hele vejen igennem, og vi efterlever altså disse vejledninger. Det er bare her på det seneste, at man er begyndt at fokusere på, at der er tale om vejledninger og anbefalinger, siger Henrik Frandsen.

Annonce

I byrådssalen

Det sidste ord i sagen er dog ikke sagt. Som eneste medlem af økonomiudvalget stemte Liberal Alliances Claus Hansen imod kommunens nye kurs på Covid19-området, og han krævede samtidig en behandling af sagen i byrådssalen kommende torsdag.

- Sagen er så vigtig og vedrører så mange medarbejdere, at den ikke alene skal afgøres i økonomiudvalget, siger Claus Hansen, og fortsætter:

- Jeg synes, at man skal følge myndighedernes anbefalinger, men jeg synes ikke, at vi skal skærpe dem. I særdeleshed i henseende til, at vi er en grænsekommune. Jeg synes, vi skal have tillid til vore medarbejdere og tillid til, at de bruger deres sunde fornuft. Vi skal ikke true.

En af dem, der umiddelbart efter indførelsen af den skærpede corona-kurs for kommunalt ansatte reagerede, var formanden for Tønder Lærerkreds, Henrik Jakobsen. Det er ikke grænsehandlen, der er hans bekymring.

- Jeg synes, det er problematisk i forhold til, at vi bor i en grænseregion, hvor folk bliver afskåret fra at møde familien og nære bekendte på den anden side af grænsen. Jeg kan godt se forsigtighedsprincippet, men jeg synes, det er uheldigt, sagde Henrik Jakobsen til avisen forleden.

Annonce

Ingen krav til borgere

Af oplægget til den politiske behandling på torsdag fremgår, at kravet om karantæne udelukkende gælder kommunalt ansatte.

- I forhold til borgerne, er det således, at vi for at minimere smitterisikoen opfordrer borgerne til at følge de anbefalinger, der kommer fra myndighederne, herunder gældende danske rejsevejledninger, men at det er op til den enkelte borgers personlige valg. Der stilles derfor ikke krav om, at borgere, herunder børn skal i karantæne, før de kan benytte de kommunale tilbud, fremgår af sagsfremstillingen.

Annonce

Sund fornuft

Tønder Kommunes corona-politik overfor ansatte er i øvrigt strammere end i nabokommunen Aabenraa. Her henvises til myndighedernes opfordringer og vejledninger. Ikke andet, ikke mere.

- Det er op til den enkelte medarbejder, om man vil foretage en rejse mod myndighedernes vejledning. Vi blander os ikke i, hvad vores medarbejdere foretager sig i deres fritid. Det er op til den enkelte, om man vil tolke myndighedernes anbefaling som et påbud eller altså en anbefaling, siger stabschef ved Aabenraa Kommune, Søren Lorenzen.

Borgmester Thomas Andresen (V) tilføjer:

- Vi appellerer til sund fornuft og dømmekraft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce