Annonce
Tønder

Gravko tog første spadestik til porten til Tøndermarsken

Borgmester Henrik Frandsen (V) og formand for Tønder Forsyning, Preben Linnet (V), giver hinanden highfive på veludført arbejde efter de hver især har taget første "spadestik" på Tøndermarsk Initativets projekt i Højer. Spadestikket blev i øvrigt taget med den velvoksne gravko i baggrunden. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Efter at Marsk Møblers bygninger i Højer er fjernet, skal der på stedet etableres et regnvandsbassin og parkeringspladser. Tønderborgmester og formand for Tønder Forsyning tog de første spadestik med en velvoksen gravko.

HØJER: - Nu begynder der for alvor at ske noget. Og senere følger gader, stræder og byrum i Højer.

Ordene kom fra borgmester Henrik Frandsen (V) tirsdag eftermiddag, hvor der var første spadestik på arealet, der tidligere husede Marsk Møbler. Bygningerne er nu revet ned og på området skal der i forbindelse med Tøndermarsk Initiativet etableres et regnvandsbassin og parkeringspladser til busser og biler.

- I dag er en spændende dag og alvor for byomdannelsen i Højer. Området her skal være porten til Tøndermarsken og alle de gæster, som vi regner med vil lægge vejen forbi i fremtiden, fortsatte borgmesteren, der talte til et velvoksent - og ungt - publikum. Den nærliggende Højer Designefterskole og dens mange elever var mødt op til spadestikket og for at få en velsmagende ringriderpølse.

Annonce

Der er masser af plads syd, øst og vest for byen. Hvorfor har man valgt at rive Marsk Møblers bygninger ned.

Bernd Carstensen, tidligere lokalpolitiker og kritiker af Tøndermarsk Initiativet

Minimerer gener

Renoveringen af byrummet skal sikre, at marsken kommer tættere på Højer by, og samtidig lette bykernen for let og tung trafik, når pladsen giver p-plads til både biler og busser, forklarede Henrik Frandsen og påpegede, at nedrivningen har støvet og fyldt meget - og at det fremtidige arbejde heller ikke kan undgå at påvirke byens borgere med larm og rod.

Formanden for Tønder Forsyning, Preben Linnet (V), var ligesom borgmesteren godt klar over, at arbejde på området allerede har larmet og støjet, og at arbejdet langt fra er ovre.

- Jeg lover, at vi vil gøre, hvad vi kan, for at minimere generne for byen mest muligt, sagde Preben Linnet og satte et par tal på projektet:

Før regnvandsbassinet kan fyldes med overfladevand, skal der graves mellem 15.000 og 18.000 kubikmeter jord væk. Herefter vil der være plads til 9000 kubikmeter vand i den kunstige sø, der året rundt vil være fyldt med vand i en til halvanden meters dybde, og som ledes ud i Vidå.

Projekter til 110 mio. kr.

Mange i Højer ser frem til, at arbejdet i området mellem Slusevej og A.R. Kjærbysvej engang er overstået - og med det arbejdet i de seks indsatsområder i Tøndermarsk Initiativet.

Men én havde gerne været det hele foruden. Selv om den tidligere lokalpolitiker Bernd Carstensen kunne nyde en kølig - og gratis - Carlsberg i forbindelse med spadestikket, så mildnede det ikke hans syn på hele projektet og Tøndermarsk Initiativet.

- Der er masser af plads syd, øst og vest for byen. Hvorfor har man valgt at rive Marsk Møblers bygninger ned. De var en guldgrube for Højer og af større værdi end dét, Tøndermarsk Initiativet byder på, siger Carstensen og tilføjer:

- Jeg synes ikke, det her er godt for Højer.

Ifølge projekt- og udviklingsdirektør Keld I. Hansen koster Tøndermarsk Initiativets arbejde i Højer Tønder Forsyning 40 millioner kroner, mens Tøndermarsk Initiativet betaler broderparten på 70 millioner kroner.

Første spadestik gjaldt et stort regnvandsbassin - og som man kan se - så er der basis for vand i nærheden af den kommende kunstige regnvandssø i Højer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Efter taler og spadestik var de involverede parter vært ved en ringrider og øl og vand. Og der var rift om de lækre pølser blandt de fremmødte. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Borgmester Henrik Frandsen (V) glæder sig over projektet, som han i sin tale kaldt spændende. Samtidig erkendte han, at det vil støje og støve i den kommende tid. Man skal tænke på, at det bliver rigtig godt, når vi er på den anden side, sagde han. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce