Annonce
Aabenraa

Han blev 58 år: Markus Jebsen dræbt i trafikulykke i Sydafrika

Markus Jebsen støttede i mange år naturprojekter i Danmark, og i 2019 oprettede han en decideret naturfond, der hvert år smed adskillige millioner i naturprojekter. Foto: Timo Battefeld
58-årige Markus Jebsen blev søndag dræbt i en trafikulykke i Sydafrika. Han var kendt for sin store interesse i natur, hvor hans seneste initiativ var etableringen af Fuglelund Naturcenter på Løjt.

Løjt: Markus Friedrich Jebsen døde søndag i en trafikulykke i Sydafrika på vejen fra Johannesburg til Zingala Estate i den nordlige del af landet, hvor han drev et stort vildtreservat-projekt.

Det skriver hans halvbror Hans Michael Jebsen på vegne af familien Jebsen i en pressemeddelelse.

- Hans død efterlader et smertefuldt tomrum i alle, hvis liv han har rørt på mange måder, skriver familien.

Annonce

Markus Jebsen blev født i Hong Kong den 5. september 1962 som søn af skibsreder Hans Jacob Jebsen fra Jebsen & Co. og Doris Jebsen. Hans Jacob Jebsen døde i 1979, mens Doris Jebsen i dag bor på Løjt.

Familien boede i Hong Kong, da Markus Jebsen var barn, og han begyndte derfor sin skolegang her. Da han var seks år, flyttede familien tilbage til Løjt Land, og Markus Jebsen tog sin studentereksamen på det tyske gymnasium i Aabenraa.

Efter at have været i lære i familievirksomheden Jebsen & Jessen i Hamborg tog han til USA for at studere geografi på New York University.

I tre år arbejdede han for Bose GmbH i Wiesbaden, før han vendte tilbage til sin fødeby Hong Kong i 1992.

Efter et ti-årigt partnerskab i virksomheden Jebsen & Co besluttede han at stifte sin egen gruppe af virksomheder under navnet MFJebsen international med base i Hong Kong, der ud over international handel arbejder med bæredygtighedsprojekter.

Passion for naturen

Markus Jebsen deltog i en række vigtige og internationalt anerkendte naturreservater på flere kontinenter og slog også sit navn fast som pionér inden for bæredygtige naturprojekter i Danmark.

Ét af hans seneste initiativer er oprettelsen af Fuglelund Naturcenter på Løjt Land, som blev åbnet for kort tid siden med stor opbakning fra de lokale beboere.

Markus Jebsen, med briller i håret, var med i JydskeVestkystens arrangement JV Direkte den 9. maj, som blev holdt på Fuglelund Naturcenter på Løjt Land, da han var investor i centret. Foto Ludvig Dittmann

Hans store passion var bevarelse og genoprettelse af biotoper - i Sønderjylland, men også i USA, Australien, Rumænien og Sydafrika, hvor han spillede en vigtig rolle i naturprojekter, hvor han også selv var igangsætter af flere projekter.

Blandt andet en naturpulje, hvor små naturprojekter kunne søge om finansiering. Fra 2016 kørte puljen i to spor: "Børn planter træer" og "Landsbyer planter træer", hvor børn og voksne selv passede de træer, der blev plantet ved hjælp af puljen, da Markus Jebsens ønske var at engagere borgere til at interessere sig for at tage vare på miljøet og udvikle naturen og miljøet.

Blå bog

Markus Jebsen blev 58 år.

Han var tredje generation i handels- og industrikoncernen Jebsen & Co., der blev grundlagt af hans bedstefar, Jacob Jebsen, i Hongkong i 1895. Jacob Jebsen arbejdede blandt andet som agent for sin far, Michael Jebsen, der 13 år forinden havde etableret sig som selvstændig skibsreder i Aabenraa med dampskibe, der primært sejlede i Østen.

Han er halvbror til Hans Michael Jebsen, som er bestyrelsesformand og hovedaktionær i forretningsimperiet Jebsen & Co. og er kendt for at restaurere historiske ejendomme over hele Danmark samt bygge nye såsom senest Stenbjerghus i Aabenraa.

Hans storebror Christian Jebsen er landmand på Løjt Land og har desuden en kaffefarm i Tanzania.

Markus Jebsen var født i Hongkong, men da han var seks år, flyttede familien til Løjt Land, hvor slægten stammer fra. Som nyudsprunget student fra Aabenraas tyske gymnasium – familien er en del af det tyske mindretal i Sønderjylland – rejste han i 1981 til Hamborg. Siden var han i USA i en årrække, inden han i 1992 vendte tilbage til Hongkong, hvor han har haft base siden.

Frem til 2002 arbejdede han i Jebsen & Co., men herefter etablerede han sit eget selskab, MF Jebsen Group, hvor han overtog blandt andet familiekoncernens rejseagentur og forsikringsforretninger, men han fik også nye aktiviteter ind som salget af Aston Martin i Hongkong, Macao og det sydlige Kina.

Markus Jebsen var gift med Judith, der har filippinske rødder, og de havde tre børn sammen.

Han og familien tilbragte gerne tre-fire uger om året på Løjt Land.

Børnene fik deres eget projekt, da han mente, at alle de små bidrag til natur og miljø, der bliver gjort i projekterne, var et lille bitte led i miljøopdragelsen.

- Min onkel, Michael, som jeg havde et rigtigt godt forhold til, var ornitolog og naturelsker, og det er ham, jeg har min naturbegejstring fra, fortalte Markus Jebsen i et interview med JydskeVestkysten i 2019.

Annonce

Naturprojekter over hele verdenen

Han ejede 232 hektar jord omkring Aabenraa, hvor han forsøgte at genskabe tidligere tiders biologiske mangfoldighed. Blandt andet finansierede hans naturpulje i 2019 16 vandhuller til storkene i området omkring Smedager og flytning af 1000 af den sjældne bjergsalamander til nyetablerede vandhuller på hans egen jord.

Hans uden sammenligning største projekt målt på både tid og ressourcer er tre naturreservater i Sydafrika på tilsammen 80.000 hektar, Zingala Game Reserves. Helt op mod grænsen til Botswana ved Limpopofloden ejede han 50.000 hektar, og her trækker elefanter, giraffer, krokodiller og den sjældne hyænehund nu frit fra nabolandet og ind på Jebsens jord.

Markus Jebsen boede i Hong Kong sammen med sin familie, men rejste over hele verden for at være engageret i sine mange naturprojekter. Han døde i Sydafrika, hvor han drev et stort vildtreservat-projekt. Arkivfoto: Karin Riggelsen - Der Nordschleswiger

Han var tillige aktiv i African Parks, der forvalter 15 nationalparker i 12 lande, og i Rumænien var han involveret i et ambitiøst naturbevaringsprojekt, hvor han sammen med blandt andre Bestseller-ejer Anders Holch Poulsen var i gang med at etablere Europas største nationalpark i bjergkæden Karpaterne.

Han ejede også en farm i det sydlige Australien. Martins Well, hvor han også var i gang med et naturprojekt.

Markus Jebsen efterlader sig hustruen Judith og deres tre børn Alexander på 20 år, Maximilian på 18 år og Michelle på 16 år.


Hans død efterlader et smertefuldt tomrum i alle, hvis liv han har rørt på mange måder.

Hans Michael Jebsen på vegne af familien Jebsen
Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: De Konservative og Nye Borgerlige er tæt på at sikre LA-viceborgmesters plads i byrådet

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Desperate beboere lever i frygt, lyshelvede og støj: Nu har de fået nok af gigantiske vindmølletransporter

Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Haderslev

Efter 12 domme er det ud af landet: Vred serbisk far truede to lærere og tre børn

Esbjerg For abonnenter

Beboere råber stop: Når mølletransporterne ruller forbi slår huset revner og tv-signal og internet forsvinder

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Sønderjylland For abonnenter

Fra Langelinje til Sønderjylland: Gammelt museum ser nyt lys ved grænsen

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Tønder For abonnenter

Mere end hver tyvende borger i Tønder Kommune er dårlig betaler viser ny analyse

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Annonce