Annonce
Aabenraa

Havde monopol: Formand tjente stort på sin menighed

Menighedsrådet i Holbøl Sogn - mellem Aabenraa og Kruså - trådte kollektivt tilbage i sommeren 2018. Den daværende formand, Per Ihle, havde i en lang årrække haft patent på at udføre maleropgaver i sognet. Foto: Claus Thorsted
Det kan være en givtig affære at være formand for Holbøl Sogns menighedsråd. Det var det i hvert fald for malermester Per Ihle, som i en lang årrække ikke alene var medlem af menighedsrådet, men også fast mand på maleropgaverne. Indhentning af tilbud gjorde man ikke meget i.

Holbøl: Det kan være ganske givende at være både menighedsrådsformand og malermester. Sådan har det i årevis været i et sønderjysk sogn, hvor man ikke har indhentet tilbud på håndværksopgaver, men uddelt opgaver til en fast kreds af håndværkere. Herunder formanden for menighedsrådet, Per Ihle.

Da menighedsrådet i Holbøl Sogn - der ligger mellem Aabenraa og Kruså - kollektivt valgte at fratræde i sommeren 2018, fordi man ikke fik held med at få daværende sognepræst Kristian Ditlev Jensen afskediget, var det ikke kun frivilligt arbejde, formanden sagde farvel til.

I en lang årrække havde Per Ihle, mangeårigt medlem af menighedsrådet, nemlig haft "patent" på at udføre malerarbejde i sognet. En aktindsigt, JydskeVestkysten har fået, viser, at Maler Ihle har faktureret for 360.067,50 kroner i perioden fra 2012 til 2018. Ligesom han desuden, kort inden menighedsrådet gik af, havde fået tilsagn om at kalke kirken for knap 60.000 kroner.

Der står ingen steder, at man som menighedsrådsmedlem ikke må udføre opgaver i sognet i sin egenskab af håndværker, men der er retningslinjer for, at man ved opgaver til en værdi over 50.000 kroner indhenter flere tilbud, ligesom der er spørgsmålet om inhabilitet, når opgaverne fordeles. Det har man set stort på i Holbøl.

Annonce

Menighedsråd fik god mad

  • JydskeVestkystens aktindsigt viste også, at det tidligere menighedsråd i Holbøl Sogn var til lækker mad og rigeligt med vin. Eller at nogen i sognet var.
  • 15. december 2016 blev der indtaget en middag hos Restaurant Bind i Sønderhav, hvor 24 personer var med. Regningen lød i alt på 20.391 kroner. Det fremgår ikke af bilaget, hvem der var med, og hvad anledningen var.
  • Maden kostede 12.221 kroner. Mens der blev drukket vin og andre alkoholiske drikke for 6.100 kroner.

Indrømmer etisk dilemma

- Vi er af provstiet blevet gjort opmærksom på, at vi skulle ud og hente tilbud. Vi har altid haft faste håndværkere, så man har håndværkere, man stoler på. Det kan der være noget etisk i. Det har vi snakket om, derfor gik vi også over til at indhente tilbud ind det sidste år, siger Per Ihle, som dermed erkender det etiske dilemma.

Læser man de tilgængelige referater fra menighedsrådets møder – det er siden november 2016 – bliver man ikke meget klogere på, hvordan maleropgaverne er blevet fordelt. Ej heller står der noget om, at Per Ihle skulle være inhabil eller være gået uden for døren under behandling og beslutning i sagerne. Det eneste, man kan læse sig til, er, at der blev indhentet to tilbud, da kirken skulle kalkes i foråret 2018. En opgave, Per Ihle sikrede sig, da han var billigst.

Det var Peter Ehlert, der var menighedsrådets kirkeværge i den sidste del af Per Ihles formandstid, og ifølge Per Ihle var han ansvarlig for at indhente tilbud fra håndværkere.

Gratis og billigt arbejde

Er det noget, I har gjort konsekvent?

- Vi fik en påtale på et tidspunkt. Derfor fik jeg også to tilbud ind, da vi skulle have kirken kalket. Da var Per Ihle den billigste, fortæller Peter Ehlert, der først kom med i menighedsrådet i efteråret 2016.

En meget central person, er Ib Krogh-Nielsen, mangeårigt menighedsrådsmedlem og kasserer i Holbøl Sogn, men han ønskede ikke at udtale sig om sagen, da avisen kom i kontakt med ham. Ikke mindst var spørgsmål om en mulig autopilot ved valg af håndværkere og formandens inhabilitet interessante at kunne få svar på.

Peter Ehlert forsvarer dog sin tidligere kollega i menighedsrådet. Ifølge ham har Per Ihle udført en lang række opgaver uden beregning – og dermed også uden faktura.

- Han har utroligt mange gange lavet arbejde gratis eller billigt, forklarer Peter Ehlert.

- Det er jo kun de gange, han har sendt en faktura, der er med i bilagsstakken. De opgaver, han har lavet uden at fremsende en faktura, fremgår jo ikke af regnskabet, fortsætter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce