Annonce
Livsstil

Havearkitektens råd: Sådan bruger du lys til at skabe stemning i haven

Her er der lagt LED-bånd under trappetrinnene. Det lyser trappen op og giver samtidig en stemningsfuld belysning. Foto: Pia Enghild
Når mørket falder på, bliver haven som regel usynlig, men sådan behøver det ikke være. Med den rette belysning kan man give haven et helt andet udtryk om aftenen og om vinteren. Tor Haddeland, indehaver af Designhaver, giver gode råd.

Haven har sin storhedstid om foråret, hvor alt springer ud, om sommeren, hvor den står i fuldt flor, og i det tidlige efterår, hvor frugttræerne bugner.

I vintermånederne, hvor det er mørkt, koldt og sparsomt med grønt, får haven ofte ikke samme opmærksomhed. Men ved at lyse dele af haven op, så den også kan opleves i mørke, får man nærmest to haver i en.

Tor Haddeland er direktør i havearkitektfirmaet Designhaver i Rønde på Djursland, og han bruger næsten altid lys, når han designer haveløsninger.

- Når mørket falder på, får du en helt anden have. Det giver en helt anden stemning og en helt anden oplevelse at være i haven eller komme til huset om vinteren og om aftenen, siger Tor Haddeland.

Der findes to grundprincipper inden for belysning. Det ene er orienteringsbelysning, der sikrer, at man kan finde vej til fordøren eller garagen.

- Den klassiske måde at arbejde med lys på er at lave en perlerække af spots oppe i udhænget, men det bliver ikke specielt hyggeligt. Det bliver meget monotont, og man fremhæver ikke noget frem for noget andet, forklarer Tor Haddeland og tilføjer, at orienteringsbelysning sagtens kan gøres stemningsfuldt.

For eksempel hvis man lægger lys ind under trinnene på en trappe.

Det andet grundprincip er effektbelysning, hvor det udelukkende handler om at skabe en stemning. Med den rette belysning kan man, med Tor Haddelands ord, få en fortryllende, nærmest eventyragtig stemning i haven.

Her er der lagt spots, såkaldte uplights, under pyntegræsset. Når græsset svajer i vinden, changerer lyset. Foto: DesignHaver

Undgå landingsbanen

- Når man arbejder med lys, handler det om at skabe en stemning og fremhæve nogle ting. Og så skal man være opmærksom på, at de dunkle områder faktisk er en meget vigtig del af det at lave belysning, siger Tor Haddeland.

Han bruger ofte den type lys, der hedder uplights, hvor små spots er placeret i jorden og lyser op på et træ.

- Det trigger noget i vores bevidsthed, for der får du skyggerne på oversiden af grenene. Med solens lys får du altid skyggerne på undersiden, så alene det gør, at du ændrer stemningen, forklarer han.

Der er dog vigtigt at huske, at uplights skal lyse på noget, ellers mister de deres effekt.

- Du kan ikke bare lyse op i luften, for så bliver det en landingsbane. Det er der mange, der har erfaret på den lidt uheldige måde, hvis de fylder hele indkørslen med uplights, uden de har noget at lyse op på. Der er mange, der er endt med at have en landingsbane i indkørslen, og det var nok ikke det, man havde regnet med, fortæller Tor Haddeland.

Det er samtidig en god idé at bruge spots med en smal lyskegle, der samler lyset. Det sikrer, at dele af træet er oplyste og dele er dunkle.

- Jeg bruger aldrig frostet glas, for det sender lyset i alle retninger. Klart glas og en smal lyskegle er næsten altid den rigtige løsning, siger havearkitekten.

Annonce

Oplyste skulpturer

Træer, der har en central placering og i forvejen er med til at tegne haven, er oplagte at lyse op.

- De bliver nærmest oplyste skulpturer om aftenen og om vinteren. Selv uden blade på er det meget effektfuldt. Græsserne er også meget effektfulde, når de svajer i vinden, og lyset flytter sig i dem, forklarer Tor Haddeland.

Har man en mur uden døre og vinduer, kan man også bruge spots til at lyse op på muren.

- Det giver genskin, så du får noget refleksion, der gør, at du kan orientere dig, samtidig med, at det har en flot effekt, siger Tor Haddeland.

Har man en trappe, kan man sætte LED-bånd under trinnene, så man kan se, hvor man går.

Mange har små solcellelamper i haven, der bliver ladet op, når solen skinner, så de kan lyse i løbet af aftenen. Hos Designhaver anvender de udelukkende LED-lys, der bruger ganske få watt.

- Vi har valgt kun at bruge lyskilder, som vi ved altid giver lys, også om vinteren, siger indehaveren.

Der findes forskellige måder at tænde lyset på. Nogle bruger skumringsrelæ, så havelyset tænder af sig selv, når mørket falder på. Andre vælger bevægelsessensorer, så lyset kun tænder, når der er bevægelse i haven. Man kan også bare vælge en helt traditionel kontakt på væggen.

- Og så findes der diverse app-løsninger, hvor du tænder og slukker på telefonen, siger Tor Haddeland.

Her er der sat spots i jorden under et træ. Det kaldes uplights, fordi lyset kommer nedefra og giver skygger på grenenes overside. Det giver en anderledes effekt end sollys, der altid giver skygge på undersiden af grenene. Foto: Pia Enghild
Der findes mange forskellige måder at lyse sin have op på. Her er der lagt LED-belysning under bænken. Foto: Pia Enghild
Det er vigtigt at vælge spots i klart glas med en smal lyskegle, så dele af træet, eller her - bambussen - er oplyste og dele er dunkle. Foto: Pia Enghild
Her er der lagt lys under trappetrinene og spots, der giver genskin på den hvide mur. Det er et eksempel på orienteringsbelysning, der samtidig er stemningsfuld. Foto: Pernille Kaalund
Det er oplagt at belyse havens mest centralt placerede træer, der i forvejen er med til at tegne haven. Foto: Pernille Kaalund
Her er der placeret spots i jorden, der skaber genskin op ad den lyse mur. Foto: DesignHaver
Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Skal vi giftes eller ej?

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Esbjerg For abonnenter

Magdalenes søn ville hellere på skadestuen end i skole - forsøgte at brække sine tæer: Mor føler sig nødsaget til selv at undervise ham

Tønder

Larm i luften: Kampfly har kurs mod Rømø

Esbjerg

Vild vandrehistorie rammer Bilka Esbjerg: - Det er en kæmpestor and

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Vejen For abonnenter

Vinterbadeklub har kæmpet i fire år for at få sat lys op ved søbad: - Vi venter og venter på svar fra kommunen, og vi kommer ingen vegne

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Esbjerg

Corona rammer skolerne spredt: Nogle steder er der ingen problemer, andre steder er der kun to elever i en klasse

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Erhverv For abonnenter

Lille it-firma i landsby er gået konkurs: Fire har mistet deres job - men kun ét selskab i Island mister penge

Esbjerg

Endnu en uddannelse kommer til Esbjerg: De første studerende optages allerede i år

Annonce