Annonce
Billund

Helge fra Hejnsvig er youtuber: Mødte sit store idol

Pernille Kaas fra "Brug min baghave" lo, som hun sjældent før har leet, mens Helge Saugmann tog hende gennem det dagsprogram, han havde planlagt. Det inkluderede blandt andet en tur op i DLG-siloen i Hejnsvig, så Pernille kunne se det smukke område - og en masse baghaver - deroppe fra. Foto: Mai Møller Christensen
Helge Saugmann er Hejnsvigs store youtuber. Med sin livsglæde, historielyst og evne til at skrive sange laver han små klip fra hverdagen og lokalområdet, og torsdag var en ekstra stor dag. Der fik han besøg af hende, han kalder dronningen.
Annonce

Hejnsvig: Den røde løber er rullet ud foran det lillebitte gule hus i Hejnsvig, for Helge får besøg af dronningen i dag.

Andre ville sige, at Helge Saugmann fik besøg af idékvinden bag "Brug min baghave"-konceptet, hvor rejsende kan overnatte i private baghaver, men ikke Helge. Han omtaler hende som dronningen, og som det sig hør og bør ved et royalt besøg, har han planlagt et fint program med både mad og drikke og en hemmelig event.

- Det er noget, jeg har glædet mig til i 57 år, og i dag sker det. Sammen med Pernille, siger han.

57-årige Helge Saugmann er youtuber. Han er også landbrugsmedarbejder på en gård uden for Hejnsvig, han er skilt og far til tre voksne børn, og han har tidligere arbejdet på Island og været med til at starte Skjerns naturbørnehave op. Men identiteten som  youtuber fylder meget, og lige nu har Helge Saugmann ikke færre end 1874 videoer lagt op på sin youtubekanal. Og 27.000 visninger og 66 abonnenter.

Videoerne ser han som en hyldest til livet og lokalområdet og de andre byer, han besøger, lige fra et møde med gården Sandagergård og deres små killinger til 18 sekunders klip fra OK-tanken i Hejnsvig. Eller han besøger en virksomhed eller bladreri  ugens katalog fra købmanden, eller han filmer i sit lille hus på bare 34 kvadratmeter på Klodhøjvej. Altid ledsaget af fortællinger og måske lidt refleksioner over livet og en sang.

Annonce

En hyggelig historiefortæller

- Jeg ser mig selv som en hyggelig historiefortæller. Hvis man har en god historie, elsker jeg at bringe den videre. Det er det, der skal holde os sammen i den her kære fællesskabstid, som coronatiden er, siger Helge Saugmann, mens han roder med sin telefon.

- Jeg ved ikke rigtig, hvad der foregår, for jeg havde lagt en youtube-video op, som nu er blevet fjernet. Det er tre piger i Vejle, som synger sådan en god sang til en sangkonkurrence, og så har jeg filmet hjemmesiden, hvor de synger den. Måske er det kommunen, der har eneret, men jeg hjælper dem jo bare. Nå, jeg prøver lige at lægge den på igen.

En tur i et motionsredskab var første punkt på dagsordenen, og Helge Saugmann demonstrede gerne, hvordan Pernille skulle gøre. Han havde også lavet sin helt specielle æblekage til hende. - Det er min egen opskrift med is, markoner og revne æbler, og den er blevet ret kendt. Da den kom frem, gik den surround i Nordjylland i alverdens medier, fortæller Helge Saugmann. Foto: Mai Møller Christensen

Sådan er Helge Saugmann. Livsglad og farverig og fuld af løjer. Præcis som indretningen i og udenfor hans hus. Det er et helt eventyr at gå på opdagelse i. Røde jordbær lagt på lag i høje glas. Et "alter" med turistbrochurer og et oldgammelt Jyllandskort uden det mindste spor af Sjælland eller Fyn. Paller, han har skilt ad og lavet om til blomsterkummer.

Et væld af skør nips og sjove detaljer. Tilsat kulørte lamper, hængekøje, masser af blomster og en herlig loungestemning i havemøblerne midt i det hele. Og ved indkørslen møder man en artikel om Helge, som han har sat i glas og ramme og pyntet med blomster.

Annonce

Dronningens ankomst

I dag er det så Pernille Kaas fra Ringsted, der får lov at opleve Helge Saugmanns gæstfrihed og opfindsomhed. De to har aldrig mødt hinanden, men lige siden Pernille Kaas i maj 2019 startede konceptet "Brug min baghave", har Helge Saugmann været fan af hende. Han har bakket idéen op og bidraget til Facebook-siden med sange og input, og han har selv stillet sin have til rådighed.

For nogle år siden blev Helge Saugmann ramt af en depression, og han har også oplevet at miste sit arbejde som landbrugsmedarbejder i Aalborg og måtte flytte fra sin store ejendom deroppe. Han besluttede at vende tilbage til barndomsbyen Hejnsvig og dyrker nu livsglæden og nysgerrigheden på tilværelsen for fuld blus. Foto: Mai Møller Christensen

Nu er Pernille Kaas rundt på en lille sommerturné til en række af de baghaver, der er tilmeldt konceptet, og selvfølgelig måtte hun forbi aktive Helge i Hejnsvig. Og være med i en af hans youtube-videoer.


Det der "Brug min baghave" er lige mig. Jeg kan godt lide, at det er helt nede på jorden, hvor mennesker tilbyder andre at sove i deres have, og det hele er lidt uperfekt og primitivt. Det skal vi have noget mere af i verden.

Helge Saugmann


- Nu er hun der! The queen is coming! (Dronningen kommer, red.)

Helge Saugmann lægger telefonen og stormer mod hoveddøren.

- Heeej der! Hej Pernille!

Helge Saugmann krammer sin gæst. Hun ler og indrømmer blankt, at hun er noget spændt på, hvad det er, der venter hende.

- Du skal opleve meget mere i den næste time, end du overhovedet aner, forsikrer Helge Saugmann med et grin.

Annonce

Smølfen med colaflasken

Først får Pernille Kaas serveret en kop kaffe i Helges såkaldte youtube-stol udenfor, men så skal hun også i gang. Først har han en motionsmaskine i græsset, som hun skal prøve, for måske det virker mod hendes psoriasisgigt og fibromyalgi. Dernæst kommer han med en blå malerdragt, som hun skal tage på. Og så bind for øjnene.

- Helge, hvad skal vi? Jeg ligner jo en smølf. Eller en polterabend.

Helge Saugmann gav Ringsted-pigen Pernille Kaas en uforglemmelig og meget uventet tur rundt i Hejnsvig. Senere ventede der sandwiches fra Fru Kristof og specialøl til hende hjemme i haven. Helges baghave er selvfølgelig tilmeldt "Brug min baghave", men han venter endnu spændt på sin første havegæst. Foto: Mai Møller Christensen

Pernille Kaas griner, så hun næsten græder. Helge Saugmann griner også. Så stikker han hende en colaflaske med vand i hånden.

- Den her får du brug for undervejs, forklarer Helge Saugmann, og der er næsten noget Klods-Hans over situationen. Dronningen, der får kedeldragt og vand i genbrugsflaske.

Så går turen gennem Hejnsvig. Med bind for øjnene. Pernille Kaas ler og får også adskillige chok. Som da en labrador bjæffer inde bag et rækværk, eller da de når hen til DLG-siloen i Hejnsvig, og Helge Saugmann råber drillende: "Hvad så driftsleder, er vi klar? Jeg har en sydsjællænder med bind for øjnene, så har vi et stort badekar til hende?"

Pernille Kaas er glad for alt det engagement, Helge Saugmann bidrager med til "Brug din baghave". På et tidspunkt havde nogle medlemmer digtet et par vers om livet som vandrer og "baghave-overnatter", og dem fik Helge Saugmann straks sat melodi på og indspillet som en sang. Foto: Mai Møller Christensen

Endelig får Pernille Kaas bindet af øjnene og får at vide, hvad der skal ske. Hun skal op i toppen af siloen. Og medvirke i en youtube-video, hvor hun holder bogen "Byen på toppen" om Hejnsvig. Helge tager også sin guitar med derop.

- Helge er bare herlig. Jeg er vild med det her. Så skørt og så sjovt. Det her topper virkelig hele min danmarksturné. Det kan intet slå, siger Pernille Kaas.

Brug min baghave

"Brug min baghave" er et fællesskab af gæstfri danskere med baghaver, hvor primitivt rejsende kan få et stykke græs at overnatte på.

Det var Pernille Kaas fra Ringsted, der i maj 2019 forsøgte sig med en Facebook-side om konceptet, fordi hun selv som vandrer havde brug for lidt kortere vej mellem overnatningsstederne, end campingpladserne kan tibyde.

Til hendes store overraskelse gik tilslutningen amok, både fra vandrere og andre rejsende, og fra folk, som stillede deres haver til rådighed. På kun fem uger var der 7500 med i Facebook-gruppen, og i dag er der 31.000 medlemmer, og der er nu lavet en hjemmeside og en app med navnet "Brug min baghave".

I nogle haver er det tilladt at ankomme på andre måder end på gåben og cykel, men i udgangspunktet er det for primitivt rejsende. Nogle steder tillader, at man bruger deres toilet og bad, mens andre henviser til den nærmeste tankstation, og begge dele er inden for konceptet.

Pernille Kaas, der er førtidspensionist, kan i dag gå fra Ringsted til Skagen med max 10 kilometer mellem hvert overnatningssted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Erhverv

Flertal bakker op om isolationskrav ved indrejse: Organisation spår konsekvenser for virksomheder

Annonce