Annonce
Aabenraa

Helle rydder op efter skovsvin: Bagefter vil ingen tage skraldet

Helle Samsø elsker at bo i pagt med naturen i Kristiansminde vest for Frøslev, men hun er træt af, at hun ikke kan komme af med det affald, hun samler ind på sine daglige gåture. Hver dag kan hun fylde en 10 liters-spand. Foto: Bo Nielsen
To kvinder i grænselandet har taget sagen i egen hånd og rydder op efter andre i naturen, men de må selv betale for at komme af med affaldet. Helle Samsø kan fylde en 10 liters-spand på sin daglige gåtur.

Kristiansminde: Der er langt mellem husene, men ikke affaldet i naturen nord for den dansk-tyske grænse. Det kan ikke engang et halvanden meter højt hegn sætte en stopper for. Den korte afstand til grænsebutikkernes lyksaligheder er særdeles synlig, når man ser i vejkanten i danske Kristiansminde nord for tyske Ellund.

Det varer ikke længe, før det er gevinst til Helle Samsøs gule 10 liters-spand, når hun går tur med sin gribetang i det store skovområde ved Kristiansminde vest for Frøslev.

- Jeg nyder naturen, og jeg går mange, lange ture. Jeg elsker at gå, men indimellem irriterer det mig godt og grundigt, at folk bare verfer affald ud af vinduet i deres bil. Bare på en kort tur her i området kan jeg samle en spandfuld, forklarer Helle Samsø og viser udbyttet frem.

Arbejdshandsker, træskosåler, slikpapir, øldåser, sodavandsdåser, kaffekrus, tyske plastikflasker fra kakaomælk. De to førstnævnte effekter finder hun ikke hver dag, men ellers finder hun det meste på daglig basis, og det matcher ikke hendes ønske om at bo i pagt med naturen.

- Det pisser mig af for at sige det mildt. Jeg kan fylde en 10 liters-spand hver dag, og det har jeg altså bare ikke plads til i min skraldespand, siger Helle Samsø.

Når man som Helle Samsø gerne vil holde naturen ren, er en gribetang og en plastikspand standardudstyr. Foto: Bo Nielsen

Må selv punge ud

Så det ville være rart, hvis hendes indsamlede affald fra naturen kunne blive bortskaffet på anden vis.

- Jeg går egentlig og gør kommunens arbejde, men når jeg ringer og spørger, om jeg kan få affaldet afhentet, eller de på anden måde kunne være mig behjælpelig med at komme af med det, så får jeg at vide, at jeg kan købe et sækkemærke hos Arwos, så jeg kan stille en ekstra sæk ved siden af min skraldespand, forklarer Helle Samsø.

- Det kan da for hulen ikke være rigtigt, at jeg skal betale for at komme af med affaldet, når jeg rydder op for kommunen, mener hun, der gerne ville have sækkemærker udleveret, så hun kunne stille det indsamlede affald ved siden af sin private skraldespand.

Mens Helle Samsø døjer med affald fra grænsegængere, er problematikken anderledes nogle få kilometer østpå. Her oplever Benta Tønder, at de mange, som nyder Søndermosens smukke natur, er blevet gode til at bruge den affaldssæk, hun på eget initiativ hænger op.

Annonce

Træt af hundelort

Det var egentlig, fordi Benta Tønder ville have hundelufterne til at samle deres firbenede venners efterladenskaber sammen på den sti, der begynder tæt på hendes parcelhus. Det gør hundelufterne også, men affaldssækken bliver brugt til meget andet.

- Den bliver også brugt til eksempelvis bleer og tomme ølflasker, forklarer hun.

- Før fik jeg hundelort i plastikposer i min græsslåmaskine. Det blev jeg træt af, uddyber hun.

Affaldssækken bliver flittigt brugt, og det betyder selvsagt, at Benta Tønder får samlet en del affald og andet, der ikke pynter i naturen. Hver anden eller tredje dag kan hun hente en fyldt affaldssæk.

- Jeg spurgte Arwos, om de ville tømme den, fordi den står lige for enden af gaden. 50 meter fra mit hus. Det ville de gerne, men det vil koste 35 kroner pr. gang for et sækkemærke, fortæller hun.

Derfor ville hun også gerne kunne blive hjulpet af med det indsamlede affald, så det ikke belaster hendes egen skraldespand.

- Det ville være så dejligt, synes Benta Tønder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Det er ret forudsigeligt, at Team Esbjerg måtte lade livet

Annonce