Annonce
Haderslev

Hilma fra 'Jønnes Grill' er død: - Det er sgu lidt hårdt

Lørdag aften måtte Gert sige farvel til sin Hilma. Hun blev kun 64 år. Arkivfoto: Connie Bøgwad Schmidt  HUndebøll
Hilma Hundebøll, der i en menneskealder drev Jønnes Grill sammen med sin mand Gert Hundebøll er død. Hilma blev 64 år.

HADERSLEV: Påskelørdag klokken 19.55 døde den 64-årige Hilma Hundebøll efter fem ugers intens kamp mod en sjælden, men meget aggressiv bindevævssygdom.

Ved hendes side sad Gert Hundebøll, også 64 år, hendes trofaste makker og ægtefælle gennem mere end 40 år, og hørte hendes sidste vejrtrækning.

- Det er faktisk første gang, jeg har set nogen dø. Det gik stille og roligt, og det kunne ikke være anderledes, fordi lægerne og personalet på intensivafdelingen havde gjort alt, hvad de kunne, forklarer Gert, inden stemmen knækker:

- Du må undskylde, det er sgu lidt svært det her...

Vi bliver dog hurtigt enige om, at det selvfølgelig skal være svært at tale om, at Hilma ikke længere er her, for hvis ikke det var svært, så havde han og Hilma brugt for mange år på den forkerte måde.

Annonce

Kendt par

Parret drev i en menneskealder Jønnes grill, og en stor del af byens teenagere (og voksne) har alle haft deres favoritter på Jønnes menukort: En rodekasse, en supercheeseburger med Hilmas hemmelige dressing eller noget andet.

Jo, Gert og Hilma opnåede nærmest kultstatus i løbet af de 35 år, de langede burgere over disken. Det vakte derfor stor sorg, da parret for knapt fire år siden valgte at lukke grillbaren, men Hilmas ben og helbred sagde stop. Nogen tid efter lukningen lykkedes det dog at sælge grillbaren til et par, der ønskede at drive den videre i samme ånd.

De følgende år fik Hilma ro og to nye knæ, men hun skrantede stadig lidt, og parrets drømme om at komme ud og rejse og nyde livet blev sat på stand-by. Så mens Hilma hyggede sig i helårssommerhuset i Hejsager, fik Gert job som freelance-nedbryder hos Helge Godtfeldt, der i dag ejer Torben Clausen A/S. Helge var nemlig kommet i grillbaren på Stormklokken, siden han var en ung knægt.

Annonce

Forfærdelig sygdom

Helge havde haft jævnt mange opgaver til Gert, der havde nydt det. Især det at kunne komme hjem og fortælle Hilma om dagen, der var gået, men for godt fem uger siden trak Gert stikket til jobbet, fordi Hilma var blevet alvorligt syg.

- Hun blev indlagt i Sønderborg, og de kunne først ikke finde ud af, hvad hun fejlede. De sidste fire uger lå hun på intensiv i Odense, og det viste sig, at hun var blevet ramt af sådan noget vaskulitis, det er sådan en sygdom, der nedbryder de ydre kar og giver sår over hele kroppen. Især hendes ansigt var hårdt ramt, men heldigvis fik man renset op i det, og så blev det lidt bedre. Undervejs har hun ligget i respirator, og nyrerne fungerede heller ikke, men det gik sådan lidt op og ned, fortæller Gert.

Han lægger ikke skjul på, at det var og er et barsk forløb for ham, og holder en pause ind i mellem.

-Jeg besøgte hende hver dag, mens hun var indlagt, undtagen to dage. Lørdag havde jeg overvejet at komme senere på dagen, fordi jeg havde været derovre om fredagen, men da jeg ringede derover om morgenen fortalte Rasmus, det er en af plejerne, ja, man kommer til at kende dem godt, at Hilma skulle skannes, fordi det var ikke godt med hende. Så aftalte vi, at jeg ville køre derover ved 14-tiden.

Annonce

De sidste timer

Men klokken 12.30 fik Gert en opringning fra afdelingen i Odense:

- Scanningen havde vist, at der nu også var hul på Hilmas tarm, og lægerne kunne ikke gøre mere, for hun ville ikke kunne holde til en operation, derfor gik det kun en vej, hvor hurtigt, var der jo ingen der vidste.

Gert pakkede derfor straks lidt tøj, fordi der var jo ingen, der vidste, hvor lang tid det ville tage, derfor ville han overnatte på patienthotellet.

Ved 14.30 tiden var han i Odense og tog plads ved siden af sin Hilma. Hun lå i stille i sengen, trak vejret dybt, indimellem åbnede hun øjnene. Hele eftermiddagen sad han og fulgte hendes vejrtrækning og de ubarmhjertige tal på skærmen, der viste, at blodtrykket faldt og faldt.

- Hendes bror kom også, og så gik jeg op for at tjekke ind på værelset på patienthotellet. Da jeg gik viste skærmen, at hendes blodtryk lå på 90, som i forvejen er ret lavt, og da jeg kom tilbage, var det faldet til 80. Sådan faldt det hele tiden. Til 70, 64, 60, 50 og 42. Hun åbnede øjnene et par gange, og jeg tror, hun vidste, jeg var der. Det sagde personalet også.

Annonce

En overraskelse

Klokken 19.55 lørdag aften var det slut. Hilma havde fået fred. Alt for tidligt ganske vist, men det kunne nok ikke være anderledes, forklarer Gert:

- Lægerne havde alle sagt, at hun aldrig ville blive, som hun var og ville have krævet hjælp til alt. Det ville Hilma aldrig have haft det godt med.


Lægerne havde alle sagt, at hun aldrig ville blive, som hun var og ville have krævet hjælp til alt. Det ville Hilma aldrig have haft det godt med.

Gert Hundebøll


Gert sagde "mojn" til Hilma og gik op på sit værelse på patienthotellet. Det var ikke fordi han sov ret meget den nat, men han var glad for, at han ikke havde været nødt til at køre hjem lørdag aften.

Om søndagen påskedag kørte han til Haderslev. På Ribe Landevej tjekkede han lige telefonnummeret til bedemanden og ringede op. Kort efter mødtes han med dagens vagt, og det gav en overraskelse:

- Den lokale bedemandsforretning havde et samarbejde med et firma i Kolding, og det var en herfra, der havde vagten i denne weekend. Tænk, det var min fætter, som jeg ikke havde set i 35 år. Jeg spurgte så, om ikke han kunne tage sig af Hilmas begravelse, selv om han "kun var vikar", og det kunne han heldigvis.

Annonce

Ikke plads til alle

Hilma skal begraves fra Halk Kirke på fredag klokken 13. Desværre må der kun være 36 mennesker i kirken, og de pladser er fordelt, fortæller Gert:

- Jeg ved, der var mange, der gerne ville have sagt farvel til Hilma, men de må jo gerne stå udenfor kirken. Jeg ville ønske, vi kunne have haft plads til alle inde i kirken, fordi hun havde en stor plads hos mange, men vi skal jo respektere de der covid-19 restriktioner. Det kan vi desværre ikke lave om på.

Da Gert og Hilma Hundebøll gav farvelringrider og en tår at drikke, da de lukkede på Jønnes Grill, mødte flere hundrede mennesker op. For mange af dem var Hilma deres "madmor". Arkivfoto: Connie Bøgwad Schmidt

Gert er fuld af respekt for personalet på intensiv på Odense Universitetshospital:

- De var fantastiske. Lige meget hvor meget man spurgte, så følte man aldrig, at man var i vejen. Den sidste dag fik jeg en dagbog, som de har skrevet. Heri står alt. For eksempel også at vi den sidste dag snakkede lidt. Jeg har kun skimmet den. Lige nu kan jeg ikke læse den, men det kommer. På et tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Lyt til speedwaypodcasten 'Ryttergården': Besøg af Danmarks mest vindende kører nogensinde

Annonce