x
Annonce
Kolding

Historisk hotel må lukke restaurant fordi grundvandet oversvømmer gulvet: - Det her er træls

Restaurant Kongens Kælder under Brødremenighedens Hotel er lukket på grund af grundvand på gulvet. Privatfoto
Grundvandet står så højt i restaurant Kongens Kælder under Brødremenighedens Hotel, at lokalerne ikke kan bruges. Lige nu er håndværkerne i gang med at finde en løsning, mens det arbejdet står på, henvises gæsterne til frokoststuen.

Christiansfeld: For små 14 dage siden begyndte grundvandet at stige op gennem murstenene på gulvet i restaurant Kongens Kælder under Brødremenighedens Hotel.

- Første gang kunne vi støvsuge vandet op og sætte en affugter ind om morgenen, så restauranten i kælderen kunne bruges om aftenen, men her i søndags skete det igen. Denne gang prøvede vi også at suge det op, men vandet kom igen med det samme. Der kom to-tre centimeter vand på gulvet i restauranten, der har været lukket siden, fortæller forpagter Per Højgaard.

Så i stedet for at spise maden i aftenrestauranten i Kongens Kælder med hvælvingerne henvises gæsterne til frokoststuen.

- Det er en nødløsning. I frokoststuen er der cirka ti pladser færre end i aftenrestauranten, så vi opfordrer alle til at ringe i forvejen og bestille bord. Når gæsterne ringer for at bestille bord, fortæller vi dem, at de på grund af vandet er nødt til at sidde i frokoststuen. De fleste siger heldigvis, at det er okay.

Per Højgaard ved endnu ikke, hvor længe udfordringerne med vandet vil stå på.

- Det skyldes vist, at en brønd på parkeringspladsen ikke er stor nok til at rumme de voldsomme regnmængder, der er kommet. Jeg ved endnu ikke præcist, hvad der skal laves hos os, men som udgangpunkt skal der dræn og pumpe ind. Brødremenigheden, der ejer hotellet, står selv for noget af arbejdet, og der er også et kloakfirma med ind over. De siger, at det nok kommer til at tage et sted mellem to og tre uger, og i den tid taber vi omsætning. Dels fordi vi ikke har plads til så mange gæster i den mindre frokostrestaurant, og dels fordi nogle gæster måske vælger at udskyde deres besøg eller tage et andet sted hen.

Han kan ikke sætte beløb på tabet.

Annonce

Vandet på gulvet skyldes vist, at en brød på parkeringspladsen ikke er stor nok til at rumme de voldsomme regnmængder, der er kommet.

Per Højgaard, Brødremenighedens Hotel

Anden gang på 19 år

Per Højgaard fortæller, at der lige nu bliver arbejdet med at grave op og undersøge jordbunden under restaurant Kongens Kælder, hvor vandet står cirka en centimeter under de mursten, der ligger på gulvet.

- Jeg har været her i 19 år, og jeg har kun en gang tidligere oplevet vand i aftenrestauranten. Dengang var det der kun en enkelt dag.

Frokostrestauranten og køkkenet ligger også i kælderetagen, men her giver vandet ikke problemer.

- Da hotellet i 2004-2006 blev sat i stand, var aftenrestauranten det eneste sted, hvor man ikke gjorde noget ved gulvet, så her ligger murstenene direkte på jorden.

Per Højgaard glæder sig til, at gæsterne igen kan bydes indenfor i restaurant Kongens Kælder.

- Det her er træls, siger han.

Lige nu er håndværkerne ved at finde ud af, hvordan problemet med vand på gulvet i restaurant Kongens Kælder kan løses. Privatfoto
Per Højgaard, forpagter af Brødremenighedens Hotel, regner med, at vandet i aftenrestauranten Kongens Kælder vil give udfordringer de kommende uger. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce