Annonce
Erhverv

Hun håber stadig at finde sine redningsmænd: Simba lå i sin mors mave, da flygtningefamilien blev samlet op af et ØK-skib

Simba Hansen lå i sin mors mave, da hendes familie som bådflygtninge kort før jul i 1979 blev reddet ombord på et ØK-skib. Fredag deltog hun i et arrangement for gamle ØK-søfolk på Tirsbæk. Hun håber stadig at finde besætningsmedlemmer fra den gang. Foto: Leif Baun
Simba Hansen er et sjældent navn til en vietnameser. Historien bag navnet er endnu mere usædvanlig. Og hun oplevede den ikke en gang selv, for hun lå i sin mors mave. Men hun vil gerne møde en fra besætningen på det skib fra ØK, der tog hendes familie ombord.

Hun husker ikke den mest dramatiske begivenhed i sit liv. For hun lå i sin mors mave, da de vietnamesiske bådflygtninge sejlede ud fra kysten. 122 mennesker stuvet sammen i en fiskekutter, som hendes far var styrmand på.

- Men det er blevet en del af min identitet, noget jeg bærer på, forklarer hun.

Hun hedder Simba Hansen. Fordi ØK-skibet hed Simba, og fordi et af besætningsmedlemmerne hed Hansen.

Annonce

Hendes familie blev reddet 16. december 1979 efter tre nætter og to dage på havet, og i historien om familien er det et vigtigt kapitel, som hun gerne vil skrive længere.

Derfor leder hun efter "Hansen". Hun har brugt nettet, mødt stor hjælpsomhed, men endnu ikke fundet ham. Og nu er der gået over fire årtier, så det bliver sværere.

Eksempelvis er kaptajnen på skibet den gang død for 20 år siden. Men også, fordi en del af besætningen var fra Filippinerne.

Tirsbæk og ØK

Men fredag mødte hun faktisk en flok af de gamle ØK-søfolk. Det skete ved et arrangement på Tirsbæk Slot.

Godsejerparret Hans Henrik Algreen-Ussing og Marianne Kirkegaard havde inviteret, fordi ØK også er en del af deres historie:

Stifteren af ØK, etatsråd H.N. Andersen, er tipoldefar til Hans Henrik Algreen-Ussing og købte i sin tid Tirsbæk ind i familien.

- Min oldemor Adda har selv fortalt mig, at hun en gang med sin far sejlede ind gennem Vejle Fjord og sagde: "Se papa, der kunne jeg godt tænke mig at bo."

Etatsråden og Tirsbæk

  • H.N. Andersen købte Tirsbæk i 1912. To værelser på Tirsbæk var reserveret til etatsråden og etatsrådinden, når de kom på besøg. Her måtte kun en bestemt stuepige komme ind.
  • Etatsråd H.N. Andersen døde i 1937, mens respekten for ham var af en sådan karat, at værelserne blev stående uændrede og ubrugte flere årtier frem.
  • Først i nyere tid besluttede den nuværende ejer og hans far, at nu skulle historien pakkes sammen og gemmes væk. Derfor blev de to værelser ændret til en sal, hvor der kan være op til 100 personer til foredrag.
  • Men Hans Henrik Algreen-Ussing lovede gæsterne fra ØK's rederitid, at han vil værne om forbindelsen til den en gang verdensomspændende virksomhed - Østasiatisk Kompagni - og dets stifter, så længe han har muligheden.

Da Adda blev gift, fik hun slottet af sin far, lige som hendes to søskende også hver fik en herregård. Han brugte 500.000 kroner på at købe stedet og andre 700.000 kroner på at sætte alt i tiptop stand.

Det svarer 150 millioner kroner i købspris i dag og 220 millioner kroner til renovering, fortalte Hans Henrik Algreen-Ussing ved arrangementets indledning.

ØK-veteranerne så slottet, haven og en udstilling om etatsråd Andersen. Samt fik noget at spise.

Annonce

Simbas familiehistorie

Da Vietnamkrigen sluttede i 1975, stod de tabende sydvietnamesere som landsforrædere efter stormagtskonflikten, der også var en borgerkrig. Simbas far var to gange i fængsel, og det var hans tredje forsøg på at flygte fra Vietnam.

Han var fisker, og i forståelse med sin kaptajn sejlede de ud på havet i hans fiskekutter. Kaptajnen var selv blandt de flygtende.

Målet var at møde et stort skib, som ville samle dem op. De håbede på store lande som USA, Tyskland eller Canada. Men de frygtede, at de i stedet endte i kløerne på thailandske pirater, som også var i farvandet.

Det var et græsk skib, de først fik kontakt med. Det var i forvejen var fyldt med flygtninge og sendte et SOS til Simba. Da de kom ombord, blev fiskekutteren sænket.

Jeg har ofte tænkt på, hvad der ville være sket, hvis vi ikke var kommet af sted den gang. Så havde jeg måske levet i lykkelig uvidenhed om verden og dens muligheder.

Simba Hansen, bådflygtning fra Vietnam i 1979
Annonce

"Dem kan vi ikke sejle fra"

Günther Petersen har været kaptajn i ØK og Mærsk. Han har været med til at redde bådflygtninge nogle år senere. Det var den 24. september 1984, hvor han sejlede med ØK Selandia på rute mellem Singapore og Hongkong.

På sømandsvis stod han og holdt øje med horisonten, da han pludselig så en prik. Den voksede, så han gik til styrmanden. Det viste sig, at "prikken" var overfyldt med mennesker.

Kaptajn Günther Petersen har været med til at redde vietnamesiske bådflygtninge i 1984. Foto: Leif Baun

Kaptajnen gav  ham "hvad gør vi?"-blikket. I første omgang var tanken at give dem ferskvand og mad, så de kunne fortsætte. Men pludselig væltede det op med mennesker.

- Dem kan vi ikke sejle fra, sagde jeg, og så hev vi dem op i små hold med en otte-fods container. En af dem blev kaldt "lodsen". Det var han ikke, men han havde et kompas om halsen. Det havde nu ikke hjulpet dem ret meget. De havde 62 ombord, og de lugtede frygteligt. De havde været søsyge og manglede toiletter. Min kone, som var med, var heldigvis resolut. Hun sendte dem i bad, og alt tøjet røg i vaskemaskinerne, fortæller Günther Petersen.

Annonce

Storebror husker sneen

Simbas storebror, den to år ældre Tuan Pham, husker ikke selve turen på båden tilbage i 1979. Det første, han husker fra den gang, er sneen i Danmark.

Simba Hansen til venstre og hendes bror Tuan Pham til højre med deres mor Xuan Nguyen, der var gravid med Simba, da familien flygtede og blev reddet op af ØK-skibet, som Simba er opkaldt efter. Foto: Leif Baun

- Ud fra, hvad min far fortæller, var det aldrig meningen, at der skulle så mange med fiskekutteren. Men folk hører, at noget er i gang eller holder sig bare til ved kajen. Det må være lidt som dét, vi så, fra lufthavnen i Afghanistan, fortæller Tuam Pham, der er pædagog i Aabenraa.

Annonce

Fik et kulturchok - i Vietnam

I dag er Simba en veluddannet kvinde på 41 år, gift og har to børn og bor i Søborg. Hun har en bachelor fra CBS i virksomhedsledelse og en kandidat i internationale relationer og udvikling - med særligt henblik på tvungen migration.

- Som alle andre unge, der blev færdig med uddannelse i 2009 lige efter finanskrisen, gjorde jeg som regeringen ønskede og søgt bredt efter job. Så jeg bruger ikke min uddannelse, selv om jeg gerne ville lave udviklingsarbejde. I stedet er jeg konsulent hos KMD, fortæller hun.

Hun har været i Vietnam flere gange og har familie dér.

- Første gang var noget af et kulturchok, for pludselig talte alle omkring mig vietnamesisk. De var meget høflige over for hinanden, ikke som på en gågade i Danmark. Og så troede de ikke på, at jeg var fra Vietnam, fordi jeg er høj.

- Jeg har ofte tænkt på, hvad der ville være sket, hvis vi ikke var kommet af sted den gang. Så havde jeg måske levet i lykkelig uvidenhed om verden og dens muligheder, siger hun eftertænksomt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Speedway

Speedwaybossen har talt: Vores liga skal stå meget skarpere i fremtiden

Aabenraa

Efter klager om hasarderet kørsel: Tre bump og 50 markeringsbjælker skal løse problemerne ved lystbådehavnen

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Orangeriet By Malle udvider med bæredygtigt tøj

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Annonce